Одржан „Завичајни фестивал за децу“

Pet, 13.10.2023 - 23:31 -- nikola.tumbas

У организацији Завичајне заједнице „Република Српска“ из Суботице, у Великој већници суботичке Градске куће вечерас је одржан „Завичајни фестивал за децу“, манифестација у оквиру које су најбољим учесницима литерарног и ликовног конкурса на тему „Мој завичај“, као и екипама из Суботице, Гњилана и са Жабљака које су се надметале у Квизу из познавања историје српског народа, уручене пригодне награде и поклони. Фестивалу је присуствовао и градоначелник Стеван Бакић који је, уз истицање да му је срце пуно када види овако велики број окупљених људи, рекао да је Завичајна заједница „Република Српска“ једно од најзачајнијих завичајних удружења у нашем граду које бројним активностима негује и чува традицију, обичаје и културу родног краја, али уједно одржава и јача везе са својом родбином и са својим народом који су остали да живе у свом завичају.

Руковоство и чланови Завичајне заједнице ’Република Српска’ настоје да максимално учествују и у развоју нашег града и активни су у свим друштвеним областима. Радује ме чињеница да је ’Завичајни фестивал за децу’, које је ово удружење први пут организовало 2020. године, окупио велики број деце која су, као аутори, кроз своје ликовне и литерарне радове на тему ’Мој завичај’ имала прилику да искажу и свој таленат, и љубав према свом завичају“, казао је Бакић.

Додао је да посебно поздравља идеју организатора Фестивала везану за Квиз из познавања историје српског народа, јер, како је рекао, у том квизу учествују деца са различитих српских страна која ће  кроз надметање у знању сазнати пуно тога о свом народу, о нашим јуначким прецима.

Добро је да деца овог узраста осете ту националну припадност, да знају ко су, шта су и одакле су. Треба да будемо поносни на све наше претке који су нам омогућили да данас имамо слободу, да самостално одлучујемо. И да будемо поносни на све оно што смо урадили претходних година, да будемо поносни на нашег председника Србије Александра Вучића, да будемо поносни на нашу државу Србију“, нагласио је градоначелник Бакић.

Честитајући најбољим учесницима литерарног и ликовног конкурса, као и победницима Квиза из познавања историје српског народа, он је гостима из Црне Горе и са Косова и Метохије пожелео срдачну добродошлицу у Суботицу.

Искористио бих ову прилику да нашим драгим гостима са Жабљака, из братске Црне Горе, и нашој драгој браћи и сестрама из Гњилана, са Косова и Метохије, изразим захвалност што су вечерас овде са нама и да им кажем, да знају – када год будете дошли у наш град ви нећете бити гости, него ћете се осећети као своји на своме. Уверен да ћемо уживати у вечерашњем програму и да ћемо се на овој манифестацији у здрављу виђати и наредних година, још једном вас све најсрдачније поздрављам и желим вам свако добро“, закључио је градоначелник Стеван Бакић.

Присутнима у Великој већници градске куће обратили су се и председник Завичајне заједнице „Република Српска“, Милорад Ћопић, и председник Савеза српских удружења Севернобачког округа, Мирослав Каран.

Милорад Ћопић је, између осталог, изразио захвалност свима онима који су подржали овај фестивал који има за циљ окупљање деце и наговање традиције и културе, и подсетио како је Завичајна заједница „Република Српска“ годинама уназад организатор и суорганизатор бројних манифестација у овом граду.

Мирослав Каран је казао да је један од главних задатака завичајних удружења у Суботици преношење богате историје, културе, и традиције српског народа на наше најмлађе, јер тако све што завичајна удружења раде наставља да живи и траје.

Он се захвалио суботичкој локалној самоуправи, градоначелнику Стевану Бакићу и Покрајинском фонду за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима из региона на подршци Савезу српских удружења Севернобачког округа, и истакао да се нада да ћемо наставити са грађењем мостова пријатељства и јачањем заједништва и јединства српског народа – ма где год да био, и да ћемо и убудуће чувати свој језик, писмо и културу.

Најбољима на расписаном ликовном (за ученике до четвртог разреда основне школе) и литерарном конкурсу (за ученике основних и средњих школа), на које је пристигло по стотинак радова, уручена су признања и награде. Стручни жири је одлучио да прво место на ликовном конкурсу, на коме је награђено пет првопласираних радова, припадне Теодори Абрахам, из Основне школе „Кизур Иштван“, док је жири који је оцењивао радове пристигле на литерарни конкурс одлучио да нема победника, већ да се додели пет равноправних првих награда.

Победник Квиза из познавања историје српског народа, на коме су се такмичиле екипе састављене од ученика основних и средњих школа, била је екипа Града Суботице, друго место освојила је екипа из Гњилана, а треће место заузела је екипа са Жабљака.

У оквиру „Завичајног фестивала за децу“, који је почео химном „Боже правде“ у извођењу ученица из музичке секције Гимназије „Светозар Марковић“, приређен је богат културно-уметнички програм у коме су, поред осталих, учествовали и гуслар са Жабљака, Радош Тошић, као и дечја група „Искончићи“, из Суботице.

„Завичајном фестивалу за децу“ присуствовали су и председник Скупштине општине Жабљак, Иван Поповић, представници Покрајинског фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима из региона, као и представници Српске православне цркве.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search