Da li je škola dovoljna? – Tribina o kvalitetu školskog sadržaja i koliko je primenjiv danas

Čet, 07.12.2023 - 08:55 -- darko.kovacevic

Da li je znanje koje deca dobijaju u školama prilagođeno 21. veku, šta je medijska i tehnološka pismenost i koliko je značajna, koliko su roditelji prinuđeni da odvajaju novac za dodatnu nastavu – pitanja su na koje pokušava da odgovari istraživanje Udruženja “1kroz2 - Sinergija nauke i umetnosti”.

“Šta misle roditelji?”, pitanje je koje se ne postavlja često kada je reč o obrazovanju dece. U eri degradacije obrazovnog sistema - što zbog manjka finansija, što zbog zastarelosti obrazovnog programa – roditelji su često prepušteni sami sebi da popune rupe u znanju svoje dece. Uprkos tome, roditelje niko ne pita šta misle o svemu tome – da li deca dobijaju znanja prilagođena savremenom dobu u kom živimo i, ako dobijaju, da li su ta znanja deci preneta na adekvatan način. Na kraju krajeva, kada škola zakaže, upravo su roditelji ti koji moraju da nadomeste nedostatke u znanju svoje dece kako bi ih pripremili za izazove 21. veka.

Zbog toga je Udruženje “1kroz2 - Sinergija nauke i umetnosti” sprovelo istraživanje u kome su upravo roditelji glavni ispitanici.

Zbog čega roditelji moraju da plaćaju dodatnu nastavu? Šta je to što nedostaje našem obrazovnom sistemu? Da li je uopšte važno to što deca uče i, ako jeste – zbog čega? Kako u eri lažnih vesti bez medijske pismenosti, ili bez finansijske pismenosti u vremenu digitalizacije novca? Da li školujemo buduće žrtve zloupotrebe na internetu i kako koristiti sadržaj na internetu na adekvatan način? Zašto su deca sve lošija iz matematike, a problem im predstavlja i maternji jezik? Zbog čega je savremena kultura značajna za razumevanje sveta u kom živimo, i da li mogu zajedno TikTok i Vinsent Van Gog?

Da li sami roditelji imaju objektivan pogled na znanje svoje dece ili su u (samo)zabludi?

Ovo su samo neka pitanja koje postavlja - i delimično nudi odgovore - studija sprovedena u novembru mesecu ove godine pod nazivom „Kvalitet sadržaja i metodologije prenošenja znanja u institucijama i okolnosi nadomešćivanja sistemskih nedostataka u procesu sticanja znanja i veština kod dece“.

„Da li je škola dovoljna?“ pitanje je koje će se na tribini sagledati i iz ugla privrede. Šta su potrebe privrede? Da li obrazovni sistem odgovara na potrebe privrede odnosno tržišta? Kako se privreda nosi sa nedostacima obrazovanja i kako ih nadomešćuje? Šta su primeri dobre prakse obrazovanja iz ugla privrede, i šta su primeri dobre prakse postupanja privrede u datim okolnostima?

Na predstavljanju istraživanja koje će biti organizovano 15. decembra, govoriće istoričarka umetnosti Nela Tonković, psiholog i psihoterapeut Boris Telečki, profesorka istorije Jasmina Marić i izvršni direktor ITSubotica2030 Petar Stakić, dok će tribinu voditi novinar Saša Dragojlo.

Petak 15.12.2023. u 18h u sali Infostud Hub, Korzo 1 “Da li je škola dovoljna?” – Tribina o kvalitetu školskog sadržaja i koliko je primenjiv danas.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search