Posetrite Advent u Tavankutu 2023.

Pon, 11.12.2023 - 17:35 -- nikola.tumbas

ADVENT U TAVANKUTU 2023

Božićni vašar na Etnosalašu Balažević

subota, 16. 12. 2023.-

 

HKPD Matija Gubec iz Tavankuta u suradnji s Osnovnom školom Matija Gubec i župom Presveto Srce Isusovo organizira manifestaciju Advent u Tavankutu.

Događanja u okviru manifestacije Advent u Tavankutu traju: upaljene su prva i druga adventska svijeća na Etnosalašu Balažević, otvorena je izložba tradicionalnog božićnog kolača Božićnjaka te božićnih ukrasa od slame u Galeriji Prve kolonije naive u tehnici slame, u mjesnoj Osnovnoj školi priređen je vašar dječjih rukotvorina na temu božićnih i novogotišnjih blagdana.

Mikulaš (Sv. Nikola) je u petak 8. 12. najmlađim Tavankućanima kao i članovima HKPD „Matija Gubec“ podijelio darove, dok će se u subotu 9. 12. u mjesnoj crkvi održati koncert božićnih pjesam koje će izvesti pjevači HKPD „Matija Gubec“ te Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo – Prelje.

U nedjelju, 10. 12. u 18 sati, u Domu kulture prirediće se koncert narodnih plesova u izvedbi HKPD „Matija Gubec“ te gostiju KUD-a „Diša Đurđević“ iz Vreoca – Lazarevac (Srbija) i KUD-a „Baranjski Šokci“ iz Topolja (Hrvatska).

Treća i četvrta adventska svijeća bit će upaljene u subotu 16. i 23. 12. u 18 sati na Etnosalašu Balažević. Tada će se ( subotu 16. 12.) održati Božični vašar na kojem će se ponuditi kuvano vino Podruma Skenderović iz Mirgeša (Ljutova), zamedljana rakija, fanki, čaj, a tridesetak izlagača iz okolnih mjesta ponudiće svoje rukotvorine i autohtone proizvode. Za dobru zabavu pobrinut će se tamburaški sastav Amanet.

Kao posebnost cijelog Adventa jeste i obnovljen običaj betlemara koji će biti prikazan na folklornom koncertu. Betlemari će također tijekom predbožićnih dana obilaziti obitelji Tavankuta i time navješćivati Božić. Prikupljeni darovi koje betlemari dobiju biće prosleđeni u humanitarne svrhe. Betlemari će pohoditi i pnoćnu misu u župnoj crkvi Srca Isusova u Donjem Tavankutu.

 

 

 

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search