Jazzire: CEASE FIRE! - Subota u Kostolanji pozorištu

Pet, 22.03.2024 - 09:21 -- darko.kovacevic
Ovaj put se osvrćemo najalternativnijem pod-žanru džez muzike - fri-džezu.
Izrazu potpune slobode, jeziku velikih majstora improvizacije. Bez granica, i dlake na jeziku.
Očekujemo vas u subotu :)
 
23. mart od 19.30 časova u pozorištu “Kosztolányi Dezső”
+ + + + +
CEASE FIRE!
+ + + + +
John DIKEMAN / USA - tenor saksofon
Giotis DAMIANIDIS / GR - gitara
Petros DAMIANIDIS / GR - kontrabas
Aleksandar ŠKORIĆ / RS - bubnjevi
 
Iako je ovo prva zajednička turneja Cease Fire! kvarteta, njegovi članovi su iskusni umetnici na savremenoj evropskoj džez sceni. Da evropskoj, jer Dajkman godinama unazad živi i radi u Evropi. Njega smo imali prilike da gledamo i slušamo više puta u Srbiji, a u našem najbližem okruženju 2017. godine na Jazz festivalu u Kanjiži, zajedno na sceni sa takvim imenima kao što su Vilijam Parker i Hemid Drejk! Aca Škorić pak, dobro je poznat subotičkoj publici. bio je kod nas u nekoliko navrata, svaki put ostavio bez teksta prisutne. Možemo tek da zamislimo, šta se na sceni dešava kada se pridruže braća Damianidis! Iz Soluna, preko Beograda i Novog Sada, dolaze u Suboticu. Kasnije nastavljaju ka Bugarskoj. Retka je ovo prilika. Ne propustite je!
 
I da za kraj citiram jedan (Jazzin.rs) izveštaj o Džonovom i Acinom koncertu od pre par godina na Ring Ring festivalu, koji verujem da može biti od pomoći u ovoj najavi: "Samo, nemojte zbog ovog pomisliti da se radi o nekakvom free-punk razaranju, jer, iako je njegov (njihov prim aut.) zvuk intenzivan, istovremeno je i vrlo iskren, dubok i ličan, bez trunke pretencioznosti. Dikeman neguje spiritualni free still nalik na kolose afroameričkog fri-džeza iz njegovog zlatnog perioda. Ništa manje impresivan nije bio ni Škorić, ostavljajući nas sve u neverici otkrićem da kod nas postoje bubnjari koji ovako sviraju. Nije u pitanju samo energija i veština, već i izrazito spiritualni pristup muzici. Izuzev vrlo perkusivne i ritmične jurnjave po setu bubnjeva, Škorić se ne ustručava ni da zapeva. Po svom pristupu vrlo podseća na Milforda Gravesa."

Ulaz je DŽ.
Dobrovoljni prilog poželjan. 

 
+ - + - + - +
Sledeći koncert u najavi:
3. april 2024, KDSZ
Unleashed Cooperation (Poljska)
+ - + - + - +
 
Jazziré sažetak:
Jazziré je svakako specifičan muzički impuls grada Subotice i izraz permanentne borbe protiv konvencionalnog umetničkog izražavanja. Eksperimentalna, avangardna i istraživačka muzika, sasvim sigurno i free-jazz, prelazi i fuzije ka drugim muzičkim pravcima, često vraćanje korenima i ritualnoj muzici, a možda i ponajviše njegova organska povezanost sa tekovinama savremene evropske improvizativne muzike - pojmovi su koji se najčešće vezuju za ovaj tako specifičan festival... 15 godina za redom Jazziré svojoj publici predstavlja taj tako interesantan svet improvizacije, muzičkog nadahnuća i beskrajne slobode. Autentičan muzički izraz i slobodne muzičke forme biće na repertoaru i tokom koncertne sezone 2024.
Ovogodišnji Jazziré serijal koncerata podržava Grad Subotica – putem javnog konkursa na kojem je organizator Jazziré festivala dobio podršku, Austrijski kulturni forum, Pozorište/kazalište “Kosztolányi Dezső” színház, Infostud i građani Subotice koji će dobrovoljnim prilozima tokom koncerata pokriti deo troškova organizacije događaja.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Vaša podrška nam je neizmerno značajna.
Da dođete.
Da znamo da ima nade za savremenu i alternativnu kulturu.
Za drugačije. Za vreme sadašnje i buduće.
Dobro došli.
 
::
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search