Jazzire: Zvučni pejzaž ženskog iskustva

Uto, 05.03.2024 - 08:53 -- darko.kovacevic

Jazziré misija: sačuvati slobodu umetničkog izražavanja i učiniti dostupnim savremeno improvizativno stvaralaštvo.

8. mart od 20.00 časova u pozorištu “Kosztolányi Dezső”

Naziv programa: Zvučni pejzaž ženskog iskustva
JASNA JOVIĆEVIĆ QUINARY
Gost: Bojan Bojić

Jasna Jovićević Quinary je muzički kolektiv otvaren ka novim formama umetničkih istraživanja i improvizacijama, i to putem savremenog izraza i inovativnih kompozicija baziranih na susretu duvačkih instrumenata i gudačkog kvarteta. Kompozicije svojom formom i svojim tokom spadaju u savremenu i džez muziku 21. veka. Kolektivni izraz koji Jasna Jovićević Quinary stvara je ogledalo zajedništva i saosećanja u izuzetnim vremenima i iskustvima kroz koja svi prolazimo. Quinary prvi put svira u Subotici!

Članovi sastava su muzičari koji rade u različitim muzičkim disciplinama, ali su u velikoj meri jedinstveni i posvećeni ovom specifičnom ansamblu: Jasna Jovićević (kompozicija, saksofoni, bas klarinet, spacedrum, flauta), Filip Krumes (violina), Rastko Popović (viola), Pavle Popović (violončelo) i Milan Nikolić (kontrabas). Gost koncerta je Bojan Bojić!

https://www.jasnajovicevic.com/quinary

Više o programu „Zvučni pejzaž ženskog iskustva“
Tokom večeri, Jasna Jovićević će predstaviti svoju novu autorsku muziku i knjigu "Spomenar ženskog iskustva", koja sadrži radove palićkih i subotičkih umetnica i stručnjakinja. Ovaj projekat dobio je podršku od strane Švajcarske vlade, u okviru projekta “Kultura za demokratiju”, koji sporovodi Hartefakt fond.
Ulaz na koncert i promociju publikacije, je besplatan.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Sledeći koncert u najavi:
23. mart 2024, KDSZ
CEASE FIRE!
(US, NL, GR, RS)
John Dikeman - tenor sax, Giotis Damianidis – gitara,
Petros Damianidis – kontrabas, Aleksandar Škorić – bubnjevi.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Jazziré sažetak: Jazziré je svakako specifičan muzički impuls grada Subotice i izraz permanentne borbe protiv konvencionalnog umetničkog izražavanja. Eksperimentalna, avangardna i istraživačka muzika, sasvim sigurno i free-jazz, prelazi i fuzije ka drugim muzičkim pravcima, često vraćanje korenima i ritualnoj muzici, a možda i ponajviše njegova organska povezanost sa tekovinama savremene evropske improvizativne muzike - pojmovi su koji se najčešće vezuju za ovaj tako specifičan festival... 15 godina za redom Jazziré svojoj publici predstavlja taj tako interesantan svet improvizacije, muzičkog nadahnuća i beskrajne slobode. Autentičan muzički izraz i slobodne muzičke forme biće na repertoaru i tokom koncertne sezone 2024.

Ovogodišnji Jazziré serijal koncerata podržava Grad Subotica – putem javnog konkursa na kojem je organizator Jazziré festivala dobio podršku, Austrijski kulturni forum, Pozorište/kazalište “Kosztolányi Dezső” színház, Infostud i građani Subotice koji dobrovoljnim prilozima tokom koncerata pokrivaju deo troškova organizacije događaja.

Tagovi: 
Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search