Obeležena godišnjica agresije NATO pakta na našu zemlju

Ned, 24.03.2024 - 19:31 -- nikola.tumbas
Aleksandar Panić ideji izdavanja objekta generalštaba
Aleksandar Panić ideji izdavanja objekta generalštaba
Okupljanje
Okupljanje
Aleksandar Panić
Aleksandar Panić
Aleksandar Toković o programu obeležavanja godišnjice agresije
Aleksandar Toković o programu obeležavanja godišnjice agresije

Prilog koji je danas pred spomenikom Njihovoj vernosti pročitao Aleksandar Panić ispred Subotičkih udruženja ratnih veterana "UDRUŽENJE ZA ZAŠTITU PRAVA BORACA I GRAĐANA"

Danas se navršava 25 godine od početka vazdušnih napada NATO-a na našu zemlju. Za vreme agresije, koja je trajala 11 nedelja, Subotica je ciljano gađana sedam puta projektilima razorne moći. Među poginulima u vojnim operacijama na Kosovu i Metohiji su i naši sugrađani, njih četvorica.

Na današnji dan, pre tačno 25 godine, počelo je bombardovanje Jugoslavije. Tokom vazdušnih napada NATO-a, koji su trajali 78 dana, oštećene su škole, infrastruktura, zdravstvene ustanove, privredni objekti I drugi objekti. Materijalna šteta naneta Jugoslaviji tokom bombardovanja procenjuje se na oko sto milijardi dolara, a ono što je nenadoknadivo su izgubljeni ljudski životi.

Među onima koji su dali život za otadžbinu su i naši sugrađani koji su poginuli u vojnim operacijama na Kosovu i Metohiji.

Josip Sič - poginuo je časno u borbi na Maja Glavi od minobacačke vatre, 16. aprila 1999. godine. Bio je dobrovoljac iz Subotice. IMAO JE 46 Godina

Zoltan Olajoš - vojnik iz Subotice, ubijen je 24. maja 1999. u iznenadnom napadu šiptarskih terorista u zoru, oko 4:30h, u selu Belanica. IMAO JE 20 Godina

Goran Olka - vojnik iz Male Bosne, poginuo je 4. maja 1999. godine kada je avijacija NATO-a bombardovala policijski punkt u rejonu "Savinih voda" u Opštini Peć. IMAO JE 20 Godina

Vladimir Mirkov - vojnik iz Subotice, poginuo je 26. marta 1999. godine u borbi protiv šiptarskih terorista u selu Landovica. IMAO JE 20 Godina

NESMEMO zaboraviti ni 34 poginula Subotičana koji su dali svoje živote u različitom vremenu I različitom mestu od 1991 do 1993 godine.

За свих 78 дана агресије погинуло је 5 особа, од тога Јека Алавања избеглица из Книнске Крајине, 4 војника СРЈ и 7 рањених Суботичана.

- Ovaj se zločinački napad na našu zemlju nikada ne sme zaboraviti, a ni oprostiti. Obaveza nam je da se na ovaj dan prisetimo svih dešavanja i naših heroja koji su dali život za otadžbinu .

 

Subotica JE tokom NATO agresije, ciljano gađana sedam puta projektilima razorne moći.

 

Subotica, 15. aprila 1999, prvi nalet NATO aviacije u 22.50 časova, naselje Mali radanovac, sa dve rakete gađan pokretni radar. Cilj je promašen ali su pogođeni stambeni objekti – kuće.

Palić, 19. aprila, drugi nalet tri rakete. Prva raketa pogađa meteorološku stanicu, druga raketa pada u jezero Palić, gde se i dan danas nalazi a treća pogađa auto kamp.

Subotica, 10. maja, treći nalet oko 12.00 časova u Crvenom selu, sa dve rakete gađan je radio relejni toranj ali je cilj promašen. Pogođena je samo upravna zgrada.

MORAM DA POHVALIM ONOGA KO SE SETIO DA NA DVA POKRETNO SVETLEĆA BILBORDA KOD PATRIJE UPIŠE IMENA I PREZIMENA POGINULIH VETERANA.

VIDITE I SAMI DA SAMO MI OBELEŽAVAMO OVAJ DATUM NA OVAJ DAN.

TO SAMO POKAZUJE DA NIKOGA NIJE BRIGA.

DA BUDEM BLAŽI, MOŽDA IH JE I BRIGA ALI NEMAJU VREMENA DA SE POKLONE LJUDIMA KOJI SU SVOJ ŽIVOT DALI DA BI SVI MI ŽIVELI.

SLAVA IM

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search