Etničke zajednice

Četvrto „Crnogorsko veče“

Ned, 15.05.2022 - 12:55 -- nikola.tumbas

U organizaciji Udruženja Crnogoraca Subotica u restoranu „Spartak“ u petak, 14. maja, održano je četvrto „Crnogorsko veče“.

Udruženje Crnogoraca proslavilo 13. jul

Čet, 14.07.2016 - 00:14 -- dejan.vukovic

Ćlanovi Udruženja Crnogoraca Subotica u svojim prostorijama svečano su proslavili 13 jul, najvažniji datum u istoriji Crne Gore.

Novo rukovodstvo u udruženju Crnogoraca Subotice

Sub, 28.11.2015 - 15:01 -- dejan.vukovic

Nakon neopozive ostavke Vojislava Raičevića sa mesta predsednika udruženja Crnogoraca Subotice, dosadašnje Predsedništvo je sazvalo izbornu Skupštinu sa ciljem formiranja novog rukovodstva.

Obeležen Dan državnosti Crne Gore u udruženju Crnogoraca Subotice

Tog dana 13.jula 1878 godine na Berlinskom kongresu Crna Gora je dobila državnu samostalnost. Tim povodom, organizvovan je svečani prijem u prostorijama Udruženja Crnogoraca Subotice. Radost ovog datuma, solidarnost i antifašizam (1941 godina) ujedinjeni u jedan datum (13 jul) Crnogorci Subotice podjelili su sa predstvnicima lokalne samouprave njihovim saradnicima, predstavnicima nacionalnih zajednica koji žive u ovoj sredini, organizacijama Crnogoraca iz Beograda, N.Sada, Lovćenca i dr.

Prijem ambasadora Crne Gore u lokalnoj samoupravi

Pet, 22.11.2013 - 19:06 -- nikola.tumbas

Novoizabrana postavka lokalne samouprave imala je večeras prve zvanične razgovore prilikom prijema ambasadora Crne Gore Igora Jovovića. U Zelenoj sali, gradonačelnik Jene Maglai, predsednik skupštine Radmilo Todosijević i zamenik gradonačelnika Tomislav Veljković, primili su u posetu ambasadora i njegovu suprugu u čijoj pratnji je bio predsednik RPK Subotica, Slobodan Vojinović.

Nastavak akcije crnogorske zajednice na osnivanju Savjeta

     Udruženje Crnogoraca Subotice u okviru nastavka započete akcije prikupljanja potpisa članova crnogorske nacionalne zajednice u Subotici radi osnivanja Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Republici Srbiji,organizuje u dane 14 i 15 novembra 2013. god u periodu od 15-17 časova, u prostorijama Udruženja u ulici Braće Radić br.4 (ulaz iz dvorišta),sudsku ovjeru potpisa onih članova crnogorske zajednice koji žele da podrže osnivanje ovog tijela.

Prikupljanje potpisa za nacionalni savet Crnogoraca

Sre, 18.09.2013 - 18:25 -- nikola.tumbas

U prostorijama Udruženja Crnogoraca Subotica održana je press konferencija na kojoj je, član predsedništva, Aleksandar Ivović uputio poziv svojim sunarodnicima u gradu, kojih po zadnjem popisu ima oko 1400, da dođu i daju svoj potpis da bi se omogućilo pokretanje inicijative za formiranje nacionalnog saveta, kako je rečeno, zajednice Crnogoraca u Srbiji.

Promocija knjige „RATA – crnogorska kolonija u Vojvodini“

Povodom obilježavanja 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo „Montenegrina“ iz Subotice organizuje promociju nove knjige Nenada Stevovića „RATA – crnogorska kolonija u Vojvodini“. Autor knjige je član Matice crnogorske, publicista i istraživač crogorske dijaspore koji je do sada je objavio naslove: „Crnogorsko iseljeništvo kroz diplomatske arhivske izvore“ i „Kolonizacija Crnogoraca u Vojvodini 1945–1948 “.

Custom Search