Gimnazija Svetozar Marković

Састанак Заједнице гимназија Србије ове године се по први пут одржава у Суботици. Тродневни састанак окупио је педесетак директора гимназија из читаве земље. Сесија је отворена свечаним програмом у суботичкој Гимназији „Светозар Марковић“, а потом је настављена и радним заседањем на Палићу.

Директоре гиманзија у Србији поздравили су Марија Крнета, руководилац групе за средње опште и уметничко образовање при Министарству просвете и Миодраг Савовић, саветник у Министарству просвете, као и Милана Минарски, начелница Школске управе у Сомбору, у чијој надлежности је и Суботица.

Разговарало се о актуелним питањима у образовању, било је речи о изменама Закона о...

detaljnije
Sub, 10.02.2024 - 06:59

Članovi "Zajednice gimnazija Srbije", predstavnici gimnazija iz cele Srbije, posetili su danas subotičku sinagogu.

Hvala Gimnaziji "Svetozar Marković" Subotica na saradnji.

Subotička sinagoga je zaista ponos našeg grada i raduje nas, što je možemo pokazati delegacijama i gostima koji stižu u naš grad.

info: Hajnalka Ileš / foto: Marko Miščević

Čet, 08.02.2024 - 15:19

U petak, 20. 10. 2023., u Klubu 23, subotičke Gimnazije, sa početkom u 18 časova održana je tribina na temu: Film u nastavi filozofije i premijera filma ,,Sinema i Sofija”.

Oba projekta je podržao Grad Subotica.

O filmu u nastavi filozofije govorili su: mr Dragoslav Đurović, pedagoški savetnik i profesor filozofije u Gimnaziji Vrnjačka Banja, Dragan Krstić, profesor filozofije u penziji i Monja Vuković, rediteljka i montažerka filma ,,Sinema i Sofija”.

Tribinu je vodio Boris Čegar, profesor filozofije u Gimnaziji ,,Svetozar Marković” Subotica.

Na početku tribine profesor Krstić se zahvalio Gradu Subotici na podršci.

... detaljnije
Pon, 23.10.2023 - 09:26

Svečanom sednicom Nastavničkog veća, uz kratak kulturno-umetnički program koji su priredili profesori i učenici, subotička Gimnazija „Svetozar Marković“ večeras je obležila Dan škole. Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Stevan Bakić koji je, tom prilikom, rekao da je od svog nastanka pa sve do danas Gimnazija „Svetozar Marković“ radila pod različitim okolnostima, prolazila mnoge reforme, menjala ne samo uslove rada nego i objekte, neprestano se razvijajući i izrastajući u jednu od najznačajnijih obrazovnih ustanova u ovom gradu.

Među zidovima škole čuju se sva četiri zvanična jezika u našem gradu, srpski, mađarski, bunjevački i hrvatski, ali i niz stranih jezika koji mladi uče i usavršavaju, od engleskog, ruskog, nemačkog, preko italijanskog i...

detaljnije
Pet, 29.09.2023 - 22:22

Danas je u Gimnazijie Svetozar Marković otvorena izložba akademskih slikara, bivših učenika gimnazije, koji su je pohađali čak i pre 60 godina.

Ovo je u stvari bila ideja učešča gimnazije u Noći muzeja koja je otkazana ove godine.

Više o tome u prilozima gde govore direktor Dušan Pavlović i Silvija Ristić, nastavnica likovne umetnosti, a bio je prozvan i Đuro Đorđe Maravić, poznati akvarelista, i  da kaže svoju reč.

Sre, 24.05.2023 - 20:15

U nedelju (21. maja) na Matematičkom fakultetu u Beogradu, u organizaciji Matematičkog fakulteta i Društva matematičara Srbije je održano finale takmičenje iz matematike i informatike High School Algorithm.

Tim "asimptota" u sledećem sastavu je osvojio 3. mesto:

 • Milan Baćić (odeljenje 4.it), 
 • Aleksa Orlović (odeljenje 3.it), 
 • Ognjen Tešić (odeljenje 4.it),
 • Nikša Čvorović (Zrenjaninska gimnazija)

Milan Baćić, Ognjen Tešić i Aleksa Orlović su učenici Gimnazije “Svetozar Marković” iz Subotice dok je Nikša Čvorović učenik Zrenjaniske gimnazije.

Takmičari su rešavali deset zadataka iz deset različitih oblasti matematike i računarstva koje se izučavaju na Matematičkom fakultetu: diferencijalne jednačine, linearna algebra i...

detaljnije
Uto, 23.05.2023 - 10:46

Današnjim gostovanjem Osiječana upriličen je nastavak prekogranične saradnje "Budućnost kakvu želimo", između III gimnazije iz Osijeka i naše škole, Gimnazije "Svetozar Marković".

Saradnja se ostvaruje uz podršku i potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Izjave u prilozima

Pon, 15.05.2023 - 10:33

Takmičenje π („pi”) u Gimnaziji

Ljubitelji matematike i fizike širom sveta 14. marta obeležavaju Međunarodni dan broja π i godišnjicu rođenja jednog od najvećih svetskih umova Alberta Ajnštajna.

U Gimnaziji „Svetozar Marković” u Subotici obeležava se tradicionalnim takmičenjem učenika prirodno-matematičkog, opšteg i IT smera, u izradi zadataka iz matematike i fizike.

Iz odeljenja se biraju najbolji matematičari i fizičari, njih ukupno pet, koji kao tim rešavaju pet zadataka. Do kraja meseca saznaćemo ko je π („pi”) ekipa.

Takmičenje se održalo po 10. put.

**

Photo&info - Jelena Piuković

Uto, 14.03.2023 - 15:58

IT SVETozarac

Otvorena vrata za zainteresovane učenike za upis u odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku u Gimnaziji „Svetozar Marković” u Subotici.

Datum: 10. mart 2023. godine (petak)

AKTIVNOSTI:

 • 15.30 Okupljanje
 • 16.00 - 17.00
  • Probni prijemi iz matematike – test
  • Roditeljski sastanak
  • Prezentacija radova učenika
 • 17.00 - 17.15 Predstavljanje smera i IT Klastera
 • 17.15 - 18.00 Prezentacija radova učenika
 • 18.15 Objavljivanje rezultata probnog prijemnog iz matematike i nagrađivanje tri najbolja učenika

Prijava je na linku: https://shor.by/...

detaljnije
Pon, 06.03.2023 - 10:46

PRVA GENERACIJA UČENIKA SA POSEBNIM SPOSOBNOSTIMA ZA RAČUNARSTVO I INFORMATIKU

U GIMNAZIJI „SVETOZAR MARKOVIĆ” U SUBOTICI

(generacija 2018 – 2022)

 

Ne tako davne 2018. godine i njih dvadesetoro je u ovom periodu godine još uvek razmišljalo o nastavku svog srednjoškolskog obrazovanja. Znali su da ih interesuju računari, matematika i fizika. Zato su se i dvoumili između Tehničke škole i prirodno-matematičkog smera u Gimnaziji. Kada je u medijima odjeknula vest da se u Gimnaziji „Svetozar Marković” otvara novi smer – odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, prelomili...

detaljnije
Pon, 06.03.2023 - 10:26
Custom Search
Subscribe to Gimnazija Svetozar Marković