Директори гимназија Србије у Суботици

Sub, 10.02.2024 - 06:59 -- nikola.tumbas

Састанак Заједнице гимназија Србије ове године се по први пут одржава у Суботици. Тродневни састанак окупио је педесетак директора гимназија из читаве земље. Сесија је отворена свечаним програмом у суботичкој Гимназији „Светозар Марковић“, а потом је настављена и радним заседањем на Палићу.

Директоре гиманзија у Србији поздравили су Марија Крнета, руководилац групе за средње опште и уметничко образовање при Министарству просвете и Миодраг Савовић, саветник у Министарству просвете, као и Милана Минарски, начелница Школске управе у Сомбору, у чијој надлежности је и Суботица.

Разговарало се о актуелним питањима у образовању, било је речи о изменама Закона о образовању, као и о бројним темама са којима се гиманзије у Србији свакодневно срећу. Овај сусрет је и прилика да разговарамо, и ми закључујемо да без обзира где се гимназије налазе све школе имају исте или сличне проблеме. Све нас подједнако мучи гломазан и оптерећен систем, сви смо забринути због кадровске политике, односно запажамо колико је тешко запослити доброг просветног радника. Наш посао постаје све тежи, веома је стресан, пре свега због тога што су социјални односи са родитељима и децом све сложенији и тежи. Сви примећујемо неусклађеност између права и обавеза у наставном процесу“ каже за „Политику“ Душан Павловић, директор суботчке Гимназије „Светозар Марковић“.

Павловић истиче да гимназије школују младе који треба да израсту у интелектуалну елиту ове земље, и отуда је важно и какав кадар ради са њима и какви стручњаци им држе наставу. Констатује да наставнички посао тешко може да однесе превагу у односу на запослење у, рецимо, информатичком сектору. „Међутим, често заборављамо да смо ми пре свега педагози, и да када се са дневником уђе у разред ми и утичемо на њихове личности, а наука је овде само додатак“ каже Павловић.

Директори гимназија Србије у Суботици су обишли и Палић, као и друге туристичке тачке у граду, а између осталог посетили су и све верске објекте.

 

photo: Pavle Tumbas

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search