Film u nastavi filozofije: Sinema i Sofija

Pon, 23.10.2023 - 09:26 -- darko.kovacevic

U petak, 20. 10. 2023., u Klubu 23, subotičke Gimnazije, sa početkom u 18 časova održana je tribina na temu: Film u nastavi filozofije i premijera filma ,,Sinema i Sofija”.

Oba projekta je podržao Grad Subotica.

O filmu u nastavi filozofije govorili su: mr Dragoslav Đurović, pedagoški savetnik i profesor filozofije u Gimnaziji Vrnjačka Banja, Dragan Krstić, profesor filozofije u penziji i Monja Vuković, rediteljka i montažerka filma ,,Sinema i Sofija”.

Tribinu je vodio Boris Čegar, profesor filozofije u Gimnaziji ,,Svetozar Marković” Subotica.

Na početku tribine profesor Krstić se zahvalio Gradu Subotici na podršci.

Govoreći o filmu kao pedagoškom alatu u nastavi filozofije, profesor Krstić je potsetio da su mnogi poznati filozofi (Bergson, Benjamin, Danto, Žižek itd) dvadesetog veka koristili film u nastojanju da objasne svoje učenje, ili neki deo svog učenja.

Profesor Krstić je pokazao na konkretim primerima kako se film u nastavi filozofije može koristiti, barem, na dva načina.

Prvi se sastoji u tome da se učenici potrude da prepoznaju filozofske ideje u filmovima velikih reditelja (Bergmana, Viskontija, Lars fon Trira itd), a drugi da sami snimaju amaterske filozofske filmove.

Govoreći o filmu Monje Vuković i profesora Dragana Krstića, ,,Sinema i Sofija”, koji je, kako profesor Krstić kaže, ,,dokument o jednoj deceniji u kojoj je jedna grupa subotičkih gimnazijalaca nastojala da stvori nešto novo, novi filmski žanr – filozofski edukativni film, tj. pedagoško-filozofski film, profesor Dragoslav Đurović je istakao značj filozofski edukativnih filmova subotičkih gimnazijalaca (Filozof iz našeg sokaka, Jelena u svetu muzike i filozofije, Jelena u svetu muzike i filozofije 2, Eliza, Eliza 2, Hajde da sanjamo otvorenih očiju i gledamo umom, Subotički estetički nokturno, O filozofiji u mojoj gimnaziji, Kratak film o lepoti, Naš profesor i O ljubavi i smislu života u doba korone) u procesu popularizacije i približavanja filozofije gimnazijalcima i drugim srednjoškolcima.

Dragoslav Đurović se posebno osvrnuo na prvi film Monje Vuković, Jelena u svetu muzike i filozofije, koji su imali priliku da vide profesori i učenici nekih beogradskih i novosadskih gimnazija, kao i učesnici Letnje filozofske škole u Vrnjačkoj Banji 2019. godine.

Monja Vuković je govorila o tehničkoj strani filma ,,Sinema i Sofija”, naglašavajući da ga je završila rečima Jelene Ćulibrk, recenzenta ovog filma, doktora medijskih i filmskih studija, koja predaje istoriju i teoriju filma na najprestižnijoj filmskoj akademiji u Sjedinjenim Američkim Državama (USC School of Cinematic Arts iz Los Anđelesa), da ,,pedagoško-filozofski filmovi subotičkih gimnazijalaca suštinski oživljavaju humanistički pogled na svet i čoveka tako što vizuelno predstavljaju centralne ideje zapadnjačke tradicije kroz njihov izvorni izraz — filozofski dijalog.”

Posle projekcije filma ,,Sinema i Sofija”, subotički gimnazijalci su izneli svoje kritičko mišljenje o ovom filmu i upotrebi filma u nastavi filozofije.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search