poljoprivredna gazdinstva

Tradicionalno u Starom Žedniku ZZ Sto-Vet je organizovao XI Mali sajam semena koji je uvek dobro posećen os strane poljoprivrednika iz ovih krajeva jer se na licu mesta mogu upoznati sa svim novinam kao i informacija oko poljoprivrednih gazdinstava vezano za subvencije kao i novim pravilima igre pri dobijanju istih. Takođe i o povratu subvenicja za gorivio...

Glavna tema je zbof toga bila prezentacija eAgrar od strane Damira Varge iz stručne službe.

Apel

...

detaljnije
Sub, 10.02.2024 - 20:18

Saopštenje za javnost:
Na zahtev ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije u sredu 07.juna sa početkom u 10 sati u Vladi Republike Srbije održaće se sastanak. Na sastanak su pozvani predstavnici: MINISTARSTAVA POLJOPRIVREDE I TRGOVINE, ŽITA SRBIJE, UNIJE PEKARA SRBIJE i PRIVREDNE KOMORE SRBIJE

Teme sastanka:

1. Nedefinisan uvoz žitarica.

2. Najavljeni problemi u prijemu i otkupu žitarica roda 2023

3. Pomeranje valutnih rokova plaćanja finansijskih zaduženja za 15.avgust tj 15.novembar 2023.

4. Subvencionisanje troškova lagera.

Pod tačkom razno raspraviti dokle se planira degradacija poljoprivrednika, koji je krajni cilj i da li treba u budućnosti da gradimo partnerski odnos ili da kopamo rovove pa ko duže...

detaljnije
Ned, 04.06.2023 - 21:37

Protesti poljoprivrednika urodili plodom.

Predstavnici sedam poljoprivrednih udruženja, koja su pet dana protestovala blokirajući saobraćaj traktorima, potpisali su danas sa ministarkom poljoprivrede Jelanom Tanasković u Vladi Srbije sporazum o ispunjenju zahteva.

Dogovor o prekidu protesta i uklanjanju blokada postugnut je u subotu, 20. maja, a najvažniji je povećanje subvencija po hektaru.

(Beta) - https://beta.rs/ekonomija/ekonomija-srbija/182200-poljoprivrednici-danas...

*** Još je rečeno da ce biti kontakt telefon sa tri broja kako ce poljoprivrednici kojima je otkup mleka obustavljen...

detaljnije
Pon, 22.05.2023 - 09:59

- Dobar dan

- Da, izvolite

- Vi ste Nikola?

- Da

- Znate Mačkovića?

- Kojeg, ima ih više?

- Tomu iz Tavankuta.

- Da ? 

- Ja sam Antun Skenderović, dao mi je broj vaš, a on je u bolnici, i rekao mi je da vas zovem. Imam jedan problem pa sam hteo sa vama da se čujem. U pitanju su divlje svinje. Uništile su mi deo njive. Na Čikeriji kod šume. Zvao sam nadležnog lovočuvara ali on me je “odbio”, pa sam hteo sa vama da vidim šta bi se moglo uraditi.....

detaljnije
Pon, 15.05.2023 - 22:28

Sve zavisi od pregovora sa predstavnicima Vlade 15.maja

Pet, 12.05.2023 - 21:18

Zbog prošlogodišnje suše, nema dovoljno stočne hrane, pa nije ni bilo vreme za izbirljivost, tako je aflatoksin sa kukuruza dospeo u mleko. Gazde kažu da je njihova proizvodnja ugrožena zbog uvoza mleka.

Domaći proizvođači mleka našli su se u teškoj situaciji  uklješteni između klimatskih uslova i državnih mera. Zbog suše u prošloj godini na stabljikama kukuruza razvili su se mikotoksini, gljiivce među kojima i aflatoksin koji predstavlja opasnost za zdravlje. S druge strane, država je omogućila uvoz mleka kojem na čitavom evropskom tržištu pada cena. Tako je došlo do toga da je ratarska i stočarska proizvodnja sve skuplja, a da se njihovi proizvodi na tržištu prodaju sve jeftinije.

Poljoprivrednici su navikli...

detaljnije
Uto, 09.05.2023 - 08:52

U poslednja dva meseca policiji je prijavljeno sedam krađa na salašima u kojima je ukradeno između 10 i 15 hiljada litara nafte i pričinjena veća materijalna šteta, ali poljoprivrednici smatraju da je broj obijanja i veći.

Od početka godine, prema podacima subotičke policije, sedmoro poljoprivrednika prijavilo je da su pokradeni. Poljoprivrednim gazdama uglavnom se krade nafta iz radnih mašina, alat i pričinjava veća materijalna šteta jer su im isečene ograde i razvaljeni magacini. Subotički ratari tvrde da je mnogo više oštećenih, jer ima i onih koji krađu nisu prijavili. Po njihovoj proceni iz rezervoara traktora koji su trebali da izađu na njive, na nelegalno tržiše dospelo je između 10 i 15 hiljada litara nafte.

„Kad smo...

detaljnije
Uto, 14.03.2023 - 08:13

Poziv registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima za podnošenje zahteva za subvencionisani kratkoročni kredit za nabavku obrtnih sredstava-repromaterijala uz učešće grada Subotice u sufinasiranju dela kamate

Grad Subotica u saradnji sa OTP bankom, je raspisao Javni poziv za podnošenje zahteva za kratkoročni kredit za kupovinu obrtnih sredstava-repromaterijala, na period od 12 meseci.

Ukupna kamata je 5,8% godišnje, od toga 5,3% sufinansira Grad Subotica a 0,5% godišnje plaća korisnik kredita.

Minimalni iznos kredita po podnosiocu iznosi 100.000,00 dinara a maksimalni iznos 500.000.,00 dinara.

Poljoprivredni proizvođač, odnosno korisnik kredita je u obavezi da namenska sredstva koristi...

detaljnije
Pet, 27.05.2022 - 10:49

Tik uz graničnu među nalazi se porodično imanje sa više od 500 ovaca, stotinak krava, i oranicama.

 Selo Čikerija uglavnom se spominje samo zbog „zelene granice“, ilegalnih ruta za prelazak granice sa Mađarskom. Na kraju naselja je šuma koja prati rub državne međe, i u kojoj se i sada krije na desetine migranata koji odavde pokušavaju da se dokopaju obećane Evropske unije. Jedino njih je i moguće sresti na atarskom putu koji ovde,  u zabačenim poslednjim kilometrima severne Srbije, vodi do salaša porodice Tumbas.

„Prepoznaćete salaš, videćete mašine u dvorištu“ objašnjava Mirko Tumbas, gazda kuće kako pronaći gazdinstvo koje vodi sa svojom i bratovljevom porodicom.
U dvorištu, zaista stoje poljoprivredne radne mašine bez kojih teško da bi...

detaljnije
Čet, 03.02.2022 - 00:08

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije, Branislav Nedimović, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Čedomir Božić, i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić obišli su danas Preduzeće za poljoprivrednu proizvodnju, kooperaciju i promet poljoprivrednih proizvoda „Pro-sklad“ d.o.o. u Novom Žedniku, čiji je vlasnik Milovan Ždrnja. Osnovna delatnost ovog preduzeća su ratarstvo, organizacija proizvodnje skoro svih ratarskih useva i skladištenje.

Ministar Nedimović je, tim povodom, izjavio kako je žetva ječma u toku, da se stvari u polju odvijaju dobro i da očekuje da će za desetak dana da počne i žetva...

detaljnije
Čet, 24.06.2021 - 21:20
Custom Search
Subscribe to poljoprivredna gazdinstva