World Childrens (Right) Day!

Sre, 20.11.2002 - 00:00 -- nikola.tumbas

AFRIKA OČIMA DECE

AFRIKA GYERMEKSZEMMEL

Rajzkiállítás a gyermekjogok napja alkalmából

Izložba dečijih crteža povodom dana dečijih prava

Projekat je realizovan u okviru međunarodne organizacije EIP (École Instrument de Paix) tj. ékole kao instrumenti mira. Ovakva ista izložba se organizuje i u Gani, tamo je koordinator nastavnik Stephen Larbi. Mi smo poslali crteže za Afriku oni su poslali nama.

Cilj izložbe je: obeležavanje Konvencije o dečijim pravima, skretanje pažnje javnosti na dečija prava zatim širenje ideje međuetničke i međurasne tolerancije među dece Subotice i Gane.

Kako žive deca u svetu? Kako žive odrasli? Na svetu danas živi oko 6 milijardi ljudi, od toga oko 5 milijardi gladuje, nemaju obezbeđeno zdravstvenu zaštitu, lekove, nemaju uslove za ljudima dostojan život.

Trenutno oko 300 000 dece i mladih umesto olovaka nose u ruci oružje. U Americi i u Evropskoj Uniji troši se 7 milijardi dolara godišnje na kozmetiku i sladoled, koliko se troši u celom svetu na obrazovanje!! U Africi veliki broj dece gladuje svaki dan, veliki broj njih boluju od Side. A ako neko nema šta jesti, onda je teže govoriti o bilo kakvim drugim pravima. Prema rečima Stephen-a, u Gani i Kamerunu u većini odeljenja ima oko 100 dece, dosta se radi i u prirodi. U školi gde on radi, ima oko 3500 učenika.

Još nešto interesantno, da bi on pročitao moj e-mail treba da putuje 39 kilometara....

Afrika je puna emocija, ritmova, topline, plesova... Na crtežima koji smo dobili iz Gane, možete videti da Evropu su na više mesta crtali lenjirom, kompjuter je za njih Evropa.

Ako ne možete naći svoje crteže ovde, ne budite tužni, možda su otputovali za Afriku. Iako konkurs nije bio takmičarskog karaktera, mi smo odredili 15 radova, čijim autorima ćemo na kraju pokloniti knjige.

Želela da se zahvalim pedagozima za učešće u projektu. Dobili smo više stotina radova, iako znam da ima veliki broj drugih likovnih konkursa i da nema toliko časova likovnog vaspitanja, da bi se stiglo sve da se nacrta. Ja se ipak nadam da je ova akcija i tema bila unikatna i važna, pa je vredelo truda.

************************************************************************

Kedves jelenlévők, nagyon örülök annak, hogy létrejött e kiállítás, mely az Afrika gyermekszemmel nevet viseli, s a Gyermekjogi egyezmény ürügyén szerveztük meg.

Ha azt a szót halljuk Afrika, mi az első gondolatunk? Zsiráf, oroszlán, forróság, néger emberek, zene...

Az itt kiállított képek segítségével remélem, hogy sikerül egy kis Afrikát varázsolni az immáron hűvösödő szabadkai napokba. Bízom benne, hogy szívesen fogalkoztatok e témával, sikerült egy kicsit közelebb kerülnötök e forró kontinenshez.

Szerettük volna felhívni a figyelmet a gyermekek jogainak fontosságára, s arra, hogy a gyerekek ne csak a fényképeken legyenek előtérben, hanem a mindennapi életünkben is s a halom plüssmaci, más játékok, drága tornacipők helyett gyakrabban ajándékozzuk meg őket figyelmünkkel és időnkkel.

A kiállítás létrejöttét segítette: a helyi önkormányzat, a Városi Múzeum, a MC Donald's, a Grafoprodukt, az Egészségvédelmi Központ élelmezési osztálya, a Zenith Műhely és természetesen ti mindannyian..

U realizaciji projekta su nam pomogli: lokalna samouprava, Gradski Muzej, Mc Donald's, Grafoprodukt, Higijenski zavod- Odeljenje za ishranu, Radionica Zenith i naravno svi vi....

Minden rajz szép és érdekes, nehéz volt kiválasztani azt a tizenötöt, amelyek alkotóit könyvvel jutalmaztuk, a döntésünk a következő:

Ezek után hallgassátok meg egy fekete bőrű gyermek versét a Közgazdasági Középiskola tanulóinak előadásában, három nyelven. A végén pedig Takács Tibor igyekszik a dobok segítségével idevarázsolni egy kis Afrikát.

Info: Roncsak Erika

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search