Silvester Levai najavio subotički CD

Sub, 07.02.2004 - 00:00 -- nikola.tumbas

Neobično dešavanje u subotu, 7. februara, u kafe Sax privuklo je brojne poštovaoce i ljubitelje dela Silvestera Levaija, rođenog Subotičanina, a odnedavno i njenog počasnog građanina. Silvika je (kako ga mnogi od milošte zovu) promovisao svoj novi CD, koji je, kako kaže, posvećen Subotici i Subotičanima, i koji će se, nakon finalnih priprema koje se obavljaju u Beogradu, već tokom sledeće nedelje naći u prodaji. Bila je to jedinstvena prilika za druženje sa čovekom koji je, kako je istakao Kornelije Bata Kovač, veliko ime u Evropi i Americi.

Vidno uzbuđen, Levai je naglasio da je zadovoljan što je koncert (upriličen prošle godine povodom Dana grada) sačuvan i zabeležen (kako na video traci koju mu je uručio gradonačelnik Geza Kučera, tako i na CD-u): Sretan sam što smo uspeli da napravimo ovaj CD koji nije komercijalan. To je CD za subotičku publiku koji će ih setiti na koncert, ali i za one koji koncertu nisu mogli da prisustvuju. U saradnji sa Opštinom Subotica, omogućili smo da CD dođe do publike jer važno je da ostane sećanje na koncert. U pripremi CD-a, kao koproducent, učestvovao je i Zoltan Horvat - Cološ i, kako kaže, doživeo novo iskustvo: Bez obzira što se znamo godinama, Levai i ja se nismo družili na ovaj način. Biti u studiju, prisustvovati snimanju, bila je velika čast i zadovoljstvo. Promociji je prisustvovala i draga gošća, Aleksandra Kovač, koju je Levai predstavio kao zvezdu koncerta održanog u Velikoj većnici i kao svetsku klasu do daske! Aleksandra je na koncertu otpevala Levaijevu kompoziciju Sumrak sa Omladinskog festivala za koju je tekst napisao Panto Temunović.

- Klecala su mi kolena na bini. To je toliko dobro zvučalo da sam pomislila pa neću valjda opet da plačem... Počastvovana sam i presrećna što pevam Silvikine pesme i drago mi je što će i drugi ljudi uživati u Silvikinoj muzici i našoj interpretaciji - rekla je Aleksandra.

U svojstvu domaćina, Levaija je pozdravio gradonačelnik, istaknuvši da je Subotica ponosna na svog počasnog građanina: Imati za gosta jednog takvog čoveka nije svakodnevna stvar i svi koji su bili prisutni na svečanom koncertu uživali su. A da to uživanje ne bi ostalo samo u sećanju, snimljen je CD koji će nas podsećati na koncert povodom proslave Dana grada. Čast je da grad Subotica ima te snimke koje će pokazati celom svetu. Muzika Silvestera Levaija je rečita, govori o svemu, o Subotici i sećanjima na Suboticu, o nekom detinjstvu, o nama... Ponosni smo što ćemo svima pokazati da smo za Silviku i važni i mi, njegov grad, njegovo rodno mesto.

info: Tanja Mandić

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search