Tribina Socijaldemokratske partije Vojvodine

Pet, 06.10.2006 - 18:00 -- nikola.tumbas

 

Nasuprot današnjoj afirmativnoj  prezentaciji ustava prilokom posete premijera Koštunice Subotici danas je održana i tribina  Socijaldemokratske partije Vojvodine, doduše slabo posećena, na kojoj je praktično započela kampanja za bojkot ustava...

Socijaldemokratska partija Vojvodine pozvala je svoje glasače i sve građane Vojvodine da bojkotuju referendum, jer predloženim ustavnim rešenjima Vojvodina nije dobila ništa od onoga što već godinama zahteva na planu autonomije, i praktično se svela na lokalnu samoupravu. Duško Radosavljević, predsednik ove partije, na tribini o ustavu u Subotici napomenuo je da novi najviši zakonski akt ima karakter „zavereničkog dokumenta“, jer se usvaja gotovo tajno i po hitnom postuku, pri čemu je skupština koja ga je usvajala u stvari uzurpirala ustavotvornu vlast.

- Po svojoj suštini, ustav je u izvesnom smislu „Lazareva kletva“, budući da se glasanje za njega tretira kao „dolazak na boj na Kosovo“, kaže Radosavljević.

On je postavio i pitanje kako se u Ustavu došlo do cifre od sedam odsto, koliko će navodno Vojvodina dobijati iz budžeta Srbije, pri čemu je taj iznos daleko od onoga koji Vojvodina uplaćuje u taj budžet, a koji se kreće oko 40 odsto. „Krajnji cilj srpske centralističke politike u stvari i nije Kosovo, nego briga kako da se državnoj mašineriji obezbede sredstva za funkcionisanje. Vojvodina je i ovog puta onaj konj koji treba da vuče kola“, rekao je predsednik SDP Vojvodine, ocenivši da predloženi ustav u stvari još više raspiruje krizu u zemlji, umesto da stvari dovodi u red.
Blaško Kopilović, član predsedništva ove stranke, navodi da je novi ustav pokazao da je i dalje u pitanju jedna centralistička politika, a da pored takve doze centralizma „Milošević deluje kao demokrata“. On je pozdravio odluku Ivane Dulić Marković da građane pozove na bojkot referenduma, i istakao da pitanje Kosova nije samo srpsko, već u stvari evropsko pitanje.      

Ocenjujući da zagovornici bojkota verovatno neće dobiti medijski prostor da iznesu svoje ideje, Vera Šoti, član predsedništva SDP, napomenula je da će oni koji vode tu kampanju morati da primene metode koje su korišćene i kada je opozicija podržavala Vojislav Koštunici na izborima za predsednika.

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search