Predstavljanje knjige Disnotor i prelo

Pet, 02.02.2007 - 11:00 -- nada.sudarevic

Zanimljivi spoj stihova i slike

Autorica stihova je spisateljica poglavito poezije za djecu, Nedeljka A. Šarčević, dok je knjigu ilustrirala Cilika Dulić samouka likovna umjetnica * Stihove je recitirala Nevena Mlinko * Predstavio se i Dječji tamburaški orkestar HKC »Bunjevačko kolo«

Nova knjiga za djecu »Disnotor i prelo« u izdanju »Hrvatske čitaonice« iz Subotice u petak 2. veljače u Gradskoj knjižnici svečano je predstavljena djeci, učenicima koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. Autorica stihova je spisateljica poglavito poezije za djecu, Nedeljka A. Šarčević, dok je knjigu ilustrirala Cilika Dulić, samouka likovna umjetnica.

Na ovome predstavljanju se okupio veliki broj djece, koja su s radošću i pozornošću pratila program. Riječi pozdrava uputila je ravnateljica Gradske knjižnice u Subotici Valerija Agoston Pribila, koja je djeci poželjela dobrodošlicu.

KNJIGA NA IKAVICI: Ispred »Hrvatske čitaonice«, kao organizatorica ovog zanimljivog susreta djecu je također pozdravila i Katarina Čeliković, ujedno pozdravljajući i uzvanike – predstavnice Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, konzulicu Ivu Aranjoš i suprugu generalnog konzula Meri Vidiš, te v. d. člana IO HNV-a zaduženog za obrazovanje Duju Runje.

- Knjiga je samo razlog zašto smo vas pozvali, u njoj se spojila divna slika naše Cilike Dulić, slikarice i spojio se poetski izraz narodnog tradicijskog običaja Nedeljke Šarčević. Knjiga čuva jezik, govor, čuva ikavicu, a svi znamo kako je ona najstariji hrvatski govor, zato se posebno mora čuvati govor bunjevačkih Hrvata ovdje u Vojvodini, a napose u Subotici, - rekla je Katarina Čeliković.  

U prvom dijelu programa djeca i učiteljice su imale prigodu čuti knjigu koju im je približila najbolja recitatorica na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji, Nevena Mlinko. U okviru programa predstavio se i Dječji tamburaški orkestar HKC »Bunjevačko kolo«, čiji su se članovi svojim vršnjacima predstavili prigodnim instrumentalima. Orkestrom je ravnala Mira Temunović.

UPOZNAVANJE S UMJETNICAMA: U drugom dijelu programa djeca su  upoznala autoricu knjige Nedeljku Šarčević, koja im je u svom obraćanju pričala o nastanku knjige »Disnotor i prelo«. Također, djeca su upoznala i likovnu umjetnicu Ciliku Dulić, koja je ilustrirala cijelu knjigu slikama iz života, onako kako se ona sjeća disnotora (svinjokolja) i prela. Zanimljivost i lakoća stihova, te živopisne slike i glazba tamburaša pridonijeli su interesiranju djece i njihovoj pozornosti, te su mnogi od njih na kraju programa pogledali knjigu, a neki je i kupili.  

Nedeljka A. Šarčević je rođena 1948. godine, piše i komponira poeziju za djecu, prvu zbirku pjesama objavila je 1996. godine pod naslovom »Što bi bilo kad bi bilo«. Osim poezije bavi se i slikarstvom u Likovnom odjelu HKC »Bunjevačko kolo«, te radi i u tehnici slame. Predsjednica je Pjesničkog kluba »Orfej«, koautorica više izdanja »PČESE« – Kulturno-istorijskog društva iz Novog Sada, dok su joj pjesme objavljivane u kalendaru »Subotička Danica«. Zastupljena je i u zbirkama poezije »Lira naiva«, a redovito sudjeluje na istoimenim susretima pučkih pjesnika Hrvata Vojvodine.

Cilika Dulić je rođena 1932. godine, samouka je likovna umjetnica, uvrštena u vrh naivne umjetnosti na prostoru bivše državne zajednice. Počela je izlagati još davne 1962. godine i od tada je nastupala na brojnim izložbama kao članica Likovne sekcije HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta, te kao članica Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo«, ali i kao članica Društva naivnih umjetnika Hrvatske. Sudjelovala je na mnogobrojnim kolonijama, jedna je od ilustratora slikovnice »Rozlinkavi zec«, te autorica slika animiranog filma »Čukundidino zrno ora«.

Željka Vukov

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search