Sugrađanin, Tomislav Žigmanov, ponovo u Vladi Republike Srbije

Čet, 02.05.2024 - 21:07 -- nikola.tumbas

Subotica, 02. 05. 2024.

Priopćenje medijima

 

Tomislav Žigmanov izabran za ministra za ljudska i manjisnka prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije

Glasovima većine narodnih zastupnika u Domu Narodne skupštine izabrana je Vlade Republike Srbije premijera Miloša Vučevića, potvrđen program Vlade a sastav Vlade. Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini,  izabran je, po drugi puta, za ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije.

Žigmanov je u danu predlaganja imena ministara, zahvalio Vučeviću i predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću na ukazanom povjerenju da i u novom mandatu Vlade vodi Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. On je kazao kako je to potvrda da je u prvom mandatu predano, posvećeno, odgovorno i kompetentno vodio Ministarstvo, provodeći državnu i politiku Vlade Republike Srbije na način da su u područjima od neposredne nadležnosti Ministarstva ostvareni pozitivni rezultati i postignuti brojni proklamirani ciljevi.

Držeći se dosadašnjih postulata i načela u radu, novi mandat mene kao ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog bit će i nadalje posvećen unaprjeđenju ljudskih prava, razvoju položaja nacionalnih manjina te stvaranje ambijenta u kojem vrijednosti dijaloga i tolerancije moraju biti neprikosnovene”, naveo je Žigmanov.

***

Tomislav Žigmanov rođen je 1967. godine u Tavankutu. Diplomirao je filozofiju u Novom Sadu. Živi u Subotici. Društveno je aktivan od 1990. godine. Bio je član uredništva subotičkog dvotjednika „Žig“ od 1994. do 1996. godine, zamjenik glavnog urednika od 1996. do 1997, a 1998. glavni i odgovorni urednik ovog lista. U periodu od 1997. do 1998. godine bio je koordinator za programe edukacija za civilno društvo pri Otvorenom sveučilištu u Subotici. Nositelj je izgradnje nekoliko najvažnijih hrvatskih institucija u Subotici: prvi je glavni i odgovorni urednik programa na hrvatskom jeziku Radio Subotice od 1998. do 2000. godine, jedan je od inicijatora, pokretača, kao i prvi predsjednik Upravnog odbora NIU “Hrvatska riječ” od 2002. do 2004. godine, kao i prvi ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata od 2008. godine.

Predaje povijest filozofije na Teološko-katehetskom institutu Subotičke biskupije, a kao gostujući predavač održao je desetak predavanja na visokoškolskim ustanovama u zemlji i Hrvatskoj. Piše pjesme, refleksivnu prozu, eseje, znanstvene i filozofske radove. Autor je šesnaest knjiga iz navedenih područja, od kojih je nekoliko i nagrađeno. Redovito prati manjinsku i interetničku problematiku, u okviru čega piše i o problematici položaja hrvatske manjine u Vojvodini. Učestvovao je na tridesetak filozofskih i znanstvenih simpozija, konferencija i skupova. Radovi su mu prevođeni na engleski, njemački, mađarski, rumunjski, bugarski i rusinski jezik. Predsjednik je Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini od 2015. godine. Bio je narodni zastupnikik u Narodnoj skupštini Republike Srbije u mandatu od 2016. do 2020. godine. Ministar za ljudska i manjinska prava bio je u mandatu Vlade od 2022. do 2024. godine.

 

Press služba DSHV

 

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search