Bez otkaza u OŠ Hunjadi Janoš

Sre, 05.09.2007 - 09:30 -- nikola.tumbas

Posle kritike upućene od strane "ligaša" na dešavanja - oko zapošljavanja u školi Čantaviru, danas je održana press konferencija na kojoj je direktorica pojasnila situaciju pre istanje posle završenih konkursa i početka školske godine.

Sledi deo saopštenja koje je pročitala direktorica osnovne škole " Hunjadi Janoš" Sedlar Erika, s.r. (ceo tekst preuzmite u dodatku)
....

Nakon stupanja na snagu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kadrovska politika u prosveti je maksimalno zaoštrena.
Naime, radi obavljanja prosvetne delatnosti u obrazovnim ustanovama eiji je osnivač Republika Srbija odnosno, u obrazovnim ustanovama koje se finansiraju budzetskim sredstvima, vise nije mogućno zaposljavanje prosvetnih radnika na neodredeno vreme, ukoliko ne poseduju. isključivo VII stepen struene spreme, odgovarajućeg smera.

Sprovodeći ovakvu kadrovsku politiku u obrazovnim ustanovama, nadlezno ministarstvo je u proteklih nesto vise od tri godine započelo postupak racionalizacije broja zaposlenih u prosveti tako da je u tom periodu u Republici Srbiji preko 4000 ranijih prosvetnih radnika, proglaseno za tehnoloski visak, da bi uz isplatu otpremnine, sa, ovim licima bio raskinut radni odnos.

U skladu sa tim i takvim merama Vlade, odnosno nadleznog ministarstva, i u nasoj skoli je doslo do sličnih redukcija u broju zaposlenih iz kategorije pre svega nastavnog osoblja, ali i zaposlenih u prosveti iz drugih tj. iz kategorije vannastavnog osoblja.
Konkretno rečeno, krajem upravo zavrsene skolske 2006/07 godine, osam nasih kolega se naslo na udaru ove nove kadrovske politike.
Sasim je razumljivo da je uvek tesko doneti odluku o nečijem otkazu, a naročito onda kada se to radi kao deo procesa pri sprovodenju odredenih administrativnih mera Vlade.

Mi, naravno, mozemo da imamo razumevanja za napore koji se čine da se sprovede projekat racionalizacije, pogotovu ukoliko je nesto takvo zaista i objektivno nuzno. Imali smo prilike svi čuti da je sličnih pokusaja bila i u drugim segmentima tzv. javnog sektora tj. bilo je pokusaja da se sprovede postupak smanjenja broja zaposlenih u vojsci, a i drugde.

Medutim, kada je prosveta u pitanju, mi smatramo da započeti postupak racionalizacije nije sproveden na pravilan način utoliko sto nije kvalitetno realizovano jedno prethodno ispitivanje koje je nuzno jer nisu sagledane st­varne potrebe prosvete po pitanju kadrova.
...

Edit Molnar Pinter, Član OV - resorno zadužena za oblast obrazovanja i vaspitanja:

Problematika oko osam radnika, koja se pojavila pre otprilike mesec dana da će biti primljeni na određeno vreme, nije bila tačna. Četiri radnika su dobila adekvatan posao za svoju stručnu spremu. Posle konkursa koji su prošli radnici koji su bili primljenu u periodu 85-91 ostali su u neodređenom radnom odnosu s time da je četvoro ostali neraspoređeni i rade posao koji su radili i do sada - (predaju višim razredim sa neodgovarajućom stručnom spremom) jer se na konkurs ponovo nije javio kandidat sa odogovarajućom stručnom spremom. Ovaj problem se praktično pojavljuje svake godine i direktorica izlazi u susret zaposlenima na ovaj način. Konkurs će se ponoviti i sledeće godine. Povod za ovaj "politički poduhvat", stranke koja je prozvala direktora škole, očigledno je bio uzrokovan prošlim lokalnim izborima za članove MZ.

Na aktuelnu temu oko hrvatskog jezika - formiranje prvog razreda gimnazije na hrvatskom jeziku Molnar Edit Pinter je rekla da je gimnaziji Svetozar Marković  formirao odeljenje sa hrvatskom nastavnom jeziku. Pošto u gimnaziji treba da se adaptira jedna prostorija u kojem će biti smešten ovaj razred, njima će za početak nastava teći nekoliko nedelja u gimnaziji Kostolanji Dežo. Razred ima 14 đaka. Razlika u planu i programu će biti samo u tome da će književnost i gramatiku hrvatskog jezika učiti na maternjem jeziku dok će svi ostali predmeti biti rađeni po planu i programu Ministarstva prosvete i sporta. Ovi đaci kreću sa novim nastavnim kadrom i samo se još očekuje "papir" iz spomenutog ministarstva.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Fajlovi: 
Custom Search