Viteške igre u Senti

Sub, 22.03.2008 - 16:30 -- nikola.tumbas
Tri godine sam želeo da vidim šta radi društvo Sveti Longiej u Senti i ove godine sam uspeo da dođem na njihov mali viteški turnir. Zaključak: Pod hitno im treba čovek za marketing...


Uprkos kiši i hladnoći u senćanskom parku je održane viteške igre u organizaciji Udruženja Sveti Longiej i njihovih gostiju iz Mađarske. Tokom prepodneva oni senćani koji su prošetali putevima Narodne Bašte već su mogli da uživaju nošnjama i duelima mladih čuvara tradicije srednjovekovnih viteških igara i plesova.




U skorijoj budućnosti udruženje za negovanje srednjovekovne kulture će imati novi nastup u Novom Sadu a za mesec jun planu im je da u Senti organizuju međunarodni festival viteških igara nalik svetsko poznatoj  manifestaciji u Višegradu, u Mađarskoj. Međutim za to treba im puno rada i naravno materijalnih sredstava. Kako smo saznali, organizacija je već u toku i na poziv senćanskih vitezova odazvali su i ljubitelji srednjovekovnih borilačkih veština iz Srbije, Poljske, Češke i Mađarske. 



Info: Tadeus Beerlove



******************



Húsvét lovagi viseletben 



Láncingek, pajzsok kardok csörgése,  katonai vezényszavak riasztották fel álmukból a zentai városközpont lakóit nagyszombat plakátmagányban ázó délutánján, ugyanis a helybéli Szt Longinus Középkori Hagyományíµrzíµ Egyesület tagjai, magyarországi vendégeikkel közösen ezen a napon rótták le tiszteletüket névadójuk, a szentté avatott római százados elíµtt, aki a Golgotán aki a Golgotán Jézusba döfte a lándzsáját. A legenda szerint még aznap a sötétség és a vihar hatására megtért. Megromlott szemét Jézus vére (szent Grál) gyógyította meg.



A mennyeiek azonban nem igazán voltak kegyesek a hadi tornászokhoz. A délelíµtti felkészülés idején még úgy tűnt, hogy végre Tél apó megadta magát és végleg kitavaszodott, de a délutáni órákban ismét elkezdett fújni a szél és eleredt az esíµ. Ennek ellenére a zentai és magyarországi vitézek szembeszállva a kedvezíµtlen idíµjárási viszonyokkal, egy rendkívül látványos bemutatóval ajándékozták meg mindazokat, akik bíµrig ázva ugyan, de végig követték a minden tekintetben rendhagyó nagyszombati haditornát.



Az elmúlt évben egyébként számos fellépése volt a zentai középkori hagyományíµrzíµknek. Számos magyarországi rendezvényen felléptek, s ennek köszönhetíµen számon tartják íµket az Anyaországban is, ami rendkívül lényeges, mivel ellentétben Vajdasággal és Szerbiával, itt óriási hagyománya van az ilyen jellegű egyesületeknek. Ugyanakkor ez év elején a belgrádi s a szerbiai közönség is megismerkedhetett a Szt. Longinus fiataljainak a tevékenységével, mivel egy, Belgrádban megrendezett bemutatójukról a szerb nyomtatott és elektronikus média kiemelt módon hírt adott.



Az egyesület kapitányától egyébként megtudtuk, hogy ekkor a Carpe Diem elnevezésű belgrádi, középkori szerzeményeket elíµadó zenekar meghívására léptek fel,



--Mi nagyon szívesen eleget tettünk a meghívásuknak, mivel hazánkban ez a tevékenység nincs kellíµképpen elterjedve s, amennyiben egy egyesületnek sikerül együtt fellépni ezzel a zenekarral, az sokat lendíthet az illetíµ csapaton. A belgrádi fellépés sikere után sikerült megbeszélnünk az együttes tagjaival, hogy a továbbiakban is együttműködünk, s a hónap végén, Újvidéken sorra kerülíµ fellépésünkön már közösen mutatkozunk be a közönségnek – nyilatkozta Péter.



Ugyanakkor úgy tűnik, hogy az egyesület helybéli elismerését illetíµleg a zentai haditornászokra is érvényes az a mondás miszerint, senki sem lehet próféta saját hazájában.  Nagyabonyi Péter ezzel kapcsolatban munkatársunknak elmondta, hogy annak ellenére, hogy a városban is támogatják íµket, azt fájlalják, hogy az utóbbi idíµben egyes lokális közéleti személyek becsmérlíµen nyilatkoztak az egyesület munkájáról.



Pétertíµl megtudtuk, hogy  mivel ezt az egyesületet többek között szülíµvárosuknak a fellendítése érdekében alapították meg s ezért egykoron abban reménykedtek, hogy támogatottabb lesz tevékenységük a „magasabb körökben is”.



--Ez sajnos ezidáig nem történt meg, de mi továbbra is bízunk abban, hogy elíµbb utóbb felfigyelnek arra, hogy amit művelünk, nem csupán néhány tizen-és huszonéves fiatal bogara, hanem ettíµl sokkal több, sokkal lényegesebb dolog. Történelmi alapokon fekszik mindaz, amivel foglalkozunk, s nem csupán arról szól az egész, hogy készítettünk néhány kardot s azzal csatarázunk. – mesélte a csapat kapitánya. Egyébként az egyesület tagjai  a nyár folyamán, a nemzetközileg ismert Visegrádi Palotajátékok mintájára Zentán is szeretnének egy hasonló jellegű rendezvényt szervezni. Megtudtuk, hogy az elíµkészületek már hónapok óta folyamatban vannak, s a legtöbb meghívott csapat már visszaigazolta jelenlétét.



--Több mint 150 haditornászt hívtunk meg Magyarországról, Csehországból és Lengyelországból is. Most már csupán pénz kérdése az egész, hogy legalább a meghívottak útiköltségeit ki tudjuk fizetni, de véleményem szerint már nagyon jól állunk a szervezéssel s a nyár közepére meg tudjuk  valósítani elképzelésünket – nyilatkozta Nagyabonyi Péter. 



Info: Tadeus Beerlove

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search