Promovisanje selektivnog prikupljanja otpada

Čet, 01.05.2008 - 14:30 -- urednik
Kolekcija članaka: 

 „Regionalna deponija“ d.o.o. Subotica pokrenula aktivnosti na promovisanju selektivnog prikupljanja otpada



     Neadekvatno postupanje sa otpadom predstavlja jedan od najvećih ekoloških problema.



      U cilju zaštite zdravlja stanovništva, očuvanja životne sredine i zaštite voda i zemljišta, kao i unapređenja kvaliteta vazduha, opštine Subotica, Senta, Kanjiža, Mali Iđoš, Čoka i Bačka Topola su se sporazumele o zajedničkom poduhvatu u cilju smanjenja nastjanja otpada, njegovog ponovnog korišćenja i recikliraja, iskorišćenja otpada za dobijanje energije, te trajnog i bezbednog deponovanja otpada. Radi postizanja navedenih ciljeva, osnovano je Društvo s ograničenom odgovornošću za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom „Regionalna deponija“ d.o.o. Subotica.



     Poštujući karakteristike regiona određena je dugoročna politika regiona u pogledu racionalnog i održivog postupanja sa otpadom, koja je tehnički odgovarajuća, ekonomski isplativa i socijalno prihvatljivo rešenje za tretman otpada, koje ujedno ne degradira životnu sredinu.



     „Regionalna deponija“ d.o.o. Subotica je otpočela sa aktivnostima na podizanju svesti građana, pošto je radi što efikasnijih rezultata, neophodno predočiti javnosti uticaj pogrešnog odlaganja otpada na životnu sredinu i na zdravlje stanovništva, a samim tim postići pozitivan stav o savremenim metodama upravljanja otpadom.



     Kao prvi korak u podizanju svesti građana „Regionalna deponija“ d.o.o. Subotica je za vreme prvomajskih praznika na Paliću i na Trenchtown-u organizovala selektivno prikupljanje otpada, tj. postavila zelena ostrva i otpočela sa širenjem misije o adekvatnom postupanjusa otpadom.



     U okviru pomenute akcije na Paliću, građani su imali priliku da učestvuju u nagradnoj igri selektivnog prikupljanja otpada, a najuspešnije ekipe su osvojile nagrade u vidu bicikala i sportske opreme, koje je obezbedila „Venera bike“ Subotica. Prikupljen otpad je prosleđen na reciklažu preduzeću za reciklažu „Interkord“ Subotica.



     Kao nastavak i deo edukativne kampanje „Regionalna deponija“ d.o.o. Subotica će se i ubuduće pojavljivati na raznim manifestacijama, podržavati i pomagati inicijativu pojedinih mesnih zajednica i škola, koje imaju nameru uvođenja selektivnog prokupljanja otpada. Tu moramo istaći da je uz podršku „Regionalne deponije“ d.o.o. Subotica u osnovnoj školi na Hajdukovu postavljeno prvo zeleno ostrvo i škola je otpočela sa selektivnim prikupljanjem otpada, koje je dostupno za sve građane, ne samo za đake.

 



                                   Info: „Regionalna deponija“ d.o.o. Subotica

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Prvomajski koncert Zvonka Bogdana na Paliću.

Post date: Čet, 01.05.2008 - 14:30

 

Post date: Čet, 01.05.2008 - 14:00

 

Post date: Čet, 01.05.2008 - 13:30

 

Post date: Čet, 01.05.2008 - 13:00

 

Post date: Čet, 01.05.2008 - 13:00
Custom Search