Još 48 sati

Sub, 28.06.2008 - 10:00 -- nikola.tumbas

Na današnjoj, jutrošnjoj,  press konferenciji, zakazanoj sinoć, Pastor Ištvan lider - Mađarske koalicije, na početku konferencije je podsetio na stavove ove koalicije koja sa svoja četiri glasa od početka stoji na onoj opciji koja vodi Srbiju ka Evropi.

Takođe je skrenuo pažnju da su oni definisali svoje stavove što se tiče "pregovora" na svim nivoima odmah po okončanju izbora. Na republičkom  nivou postojeći stavovi su isti i poznati skoro dve decenije. Oni ne sadrže ni jedan elemenat ekstremizma koji bi na bilo koji način destabilizirali ovu državu.

Detalji govora Pastora:

Zalažemo se za efikasnu i brojčano malu buduću vladu, s time da se u njemu nađe ministrastvo za evropsku integraciju ako je to prioritet ove vlade i da se u njemu nađe Ministarsvo za manjinska i ljudska prava. Na principu od 4 poslanika, tražili smo jedno mesto u toj budućoj vladi, ne insistirajući na personalizaciji istog, ali želja je da imamo više od pet državnih sekretara u ministarstivma koji bi definisali posle  konstituisanja republičke vlade.

Na nivou pokrajine smo insistirali na mestu Predsednika skupštine Vojvodine i da želimo zadržati dosadašnje pozicije u PIV-u.

Što se tiče "lokala", govoreći to o Subotici kao i na ostale sredine, spemni smo da istu političku strukturu imamo i gradimo na svim nivoima, na republičkom, pokrajinskom i na lokalnim nivoima bez obzira na odnos snaga koji postoje na različitim nivoima.

Ovo su stavovi koji se odnose na blisku prošlost (izbori), ali ti stavovi se nisu promenili, oni nisu danas novina. Oni su samo sumiranje onog što smo mi zastupali u proteklom priodu od 11 maja na ovamo.

Što se tiče pregovora, imali smo tri puta priliku da se susretnemo sa g. Tadićem. Razgovori su bili  načelnog karaktera i sa njegove strane i načelno prihvaćeni. Pregovaračka grupa određena sa njegove strane su bili g. Pajtić I g.Dulić s kojima sam razgovarao dva puta I posebno još sa Pajtićem dva puta. Na raznim lokalnim nivoima razgovori su bili preko stotinu puta u proteklom periodu od mesec ipo dana.

Što se tiče Subotice, ti pregovori su neokončani  do danas.

Pri konstituisanju nove Skupštine Srbije mi smo glasali na strani parlamentarne većine, bez obzira što imamo ozbiljne zadrške na izabrane kandidate SPS-a, jer nismo promenili mišljenje o njima kao i ocenu njihovog učinka u prošlosti. Ne mislimo da se trebaju stvari zaboravljati. Prihvatili smo to kao realnost koja natpisuje sva naša sećanja iz devedesetih godina.

Pre tri dana je usledio poziv da učestvujmo u Republičkoj vladi na mestu podpredsednika, bez zaduženja, bez ministarsva i bez upliva u rad vlade. To im je važno zbog međunarodnog kredibiliteta vlade.

Mi smo razmotrili i odlučili da je ne prihvatimo jer to mesto je mesto “fikusa” u toj vladi. To je mesto za hvatanje prašine u toku rada te vlade. Nama samima je poniženje prihvatanje takve pozicije. Osećao sam ja to lično kao pokušaj kupovine Mađarske koalicije, SVM-a, ili ako hoćete mene lično “na kilu”! No u politici znamo da to nije nemoguće, ali mislim da je cena suviše niska bila.

Posle toga je usledila nova ponuda, promenjena ali nedovoljno na naša očekivanja. Jer u momentu odbijanja prve ponude, naglasio sam da možemo razgovarati ako se uz to potpredsedničo mesto doda neko mesto odakle se nešto značajno može uraditi, ili preispitivanje mesta u PIV-u ili da se preispitaju stavovi u konstituisanju lokalne samouprave u Subotici.

Nova ponuda nije sadržala dovoljno. “Nadgledanje” procesa u međuregionalnoj saradnji. U toku večeri predsedništvo je razmotrilo to novu ponudu I odbilo je! Tako da smo partnere sa kojima smo pregovarali obavestili o tome, sa naglaskom da ako naši partneri smatraju da im je  neophodno naše učešće  makar na tom nivou, zbog poboljšanja kredibiliteta buduće vlade, mi ćemo to kao neku vrst ustupka učiniti. Ali pod uslovom da znamo jasno zašto to činimo – nego naš doprinos za poboljšanje kredibiliteta naše zemlje, ne grabljenje funkcija. 

Dalje, nepokolebljivo ćemo podržati buduću republičku vladu koja će raditi na evropskim integracijama, koja treba da se konstituše u ponedeljak, ali da se do početka toga, praktično sledećih 48 sati, završe pregovori sa nama.

Ali, ako se ne dogovorimo, mislim da nećemo moći to da činimo (podržati buduću rep. vladu). I očekujem da danas popodne te razgovore, pregovore, započnemo.

 

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search