Pastor kontroliše komunalce

Kategorija: 

Davno se dogodilo da se pred novinarima odjednom pojavi čak šest direktora lokalnih komunalnih preduzeća, kao što je bio slučaj prošle sedmice u sedištu Saveza vojvođanskih Mađara. Ištvan Pastor, predsednik SVM-a i Jene Maglai, predsednik opštinskog odbora ove stranke obrazložili su novinarima da su prisutni oni direktori koji su na ove funkcije došli na predlog i uz podršku SVM-a. Pastor i Maglai od njih su tražili da pred novinarima izlože program rada svoje kuće i planove do kraja ove godine. Tako su o delatnosti preduzeća u sedištu najbrojnije stranke vojvođanskih Mađara, govorili Atila Kikić, direktor «Parkinga», Bela Bodrogi direktor «Subotičkih pijaca», Jožef Jurca, direktor Direkcije za izgradnju grada, Imre Čeke, prvi čovek «Vodovoda i kanalizacije», Tibor Fazekaš, direktor «Suboticatransa» i Šandor Keler, pomoćnik direktora u «Subotica gasu».



      Savez vojvođanskih Mađara još od pre nekoliko meseci jasno je stavio do znanja da želi da ima punu kontrolu nad komunalnim preduzećima u kojima su «njihovi» direktori. Tako je svim rukovodiocima ponuđeno da potpišu «blanko» ostavku koja će biti aktivirana ako SVM proceni da su odstupili od interesa koji je u skladu sa stranačkim. Potpisivanje «blanko» ostavke jedan deo direktora nije primio blagonaklono, ali javno niko se nije suprotstavio.



      -Ne vidim u tome  ništa neobično, ako su takve ostavke potpisali svi odbornici i poslanici, ne vidim zbog čega ne bi i direktori i tako će biti dok sam ja na čelu SVM-a, odgovorio je Pastor na pitanje «Politike».



      Međutim, činjenica da su direktori preduzeća čija delatnost je u službi svih građana, i čiji reda, uostalom, u najvećoj meri i plaćaju svi Subotičani, polagali «račun» u SVM-u, nije prošao bez komentara u Gradskoj kući, sedištu lokalne vlasti.



      -Subotici nije potreban paralelan gradonačelnik, jer ja taj posao mislim da obavljam u naredne četiri godine, oštro je reagovao Saša Vučinić, gradonačelnik na činjenicu da je Pastor, kao lider SVM-a preuzeo ulogu kontrole rada dela javnih komunalnih preduzeća.



      -U dogovoru sa gradskom upravom pripremam dopis koji ću poslati direktorima javnih komunalnih kuća podsećajući ih na Zakon o političkim partijama, a to znači da kada direktori komunalnih kuća ili ustanova organizuju neke proslave mogu da pozovu predstavnike lokalne samouprave, pokrajinske i republičke vlasti, a ne lidere političkih partija, kaže Vučinić. On je podsetio da ovo nije prvi put da se nosioci državnih funkcija umesto u ovoj uloczi, na raznim javnim skupovima predstavljaju pre svega kao stranačke ličnosti.



      -To je potpuno neprimereno, izvan opšteg reda i pristojnosti, i, na kraju moram reći, ne godi ni mom političkom senzibilitetu. Na taj način šalje se potpuno pogrešna poruka građanima, da ovde sve zavisi od političkih partija a ne od rada profesionalaca, kaže Vučinić.




info: Politika  - A.Isakov

Custom Search