Svečana akademija

Pet, 17.07.2009 - 18:15 -- urednik
Intoniranje himne R.Hrvatske
Intoniranje himne R.Hrvatske
Intoniranje himne R.Hrvatske
Intoniranje himne R.Hrvatske
Himna R.Srbije
Himna R.Srbije

Svečanom akademijom u velikoj većnici Gradske kuće u  je Subotici obeležena devetnaesta odišnjica postojanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Obraćajući se pred više od 200 prisutnih članova, simpatizera i gostiju predsednik DSHV-a Petar Kuntić je rekao kako je ova stranka autentični zaštitnik interesa vojvođanskih Hrvata, zastupajući ih u republičkom, pokrajinskom i u više lokalnih parlamenata. I pored toga, kako je naveo, DSHV će se i dalje zalagati za neposrednu zastupljenost manjinskih zajednica u Skupštini Srbije i Skupštini Vojvodine, kao i za veću zastupljenost hrvatske manjine u državnim telima. On je takođe podsetio na dobru saradnju sa svojom „sestrinskom strankom“, Hrvatskom demokratskom zajednicom, kroz svih devetnaest proteklih godina, što je, kako je naveo, urodilo brojnim pozitivnim rezultatima kako na unutrašnjepolitičkom planu tako i na planu razvijanja odnosa između Hrvatske i Srbije.

Govoreći o budućnosti Petar Kuntić je rekao da DSHV uskoro očekuju dva velika zadatka: preregistracija stranke kroz sakupljanje potpisa i izbor za sastav novog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća nakon skorašenjeg usvajanja Zakona o nacionalnim savetima.

„Nitko umjesto nas neće odraditi te poslove i stoga je dužnost svakog od nas da se osobno angažira i ne dopusti da o ovako važnim pitanjima odlučuju drugi“, rekao je Petar Kuntić.

Pozdravljajući prisutne predsednik Hrvatskog sabora Luka Bebić je rekao da je DSHV odigrao presudnu ulogu u zastupanju i zaštiti interesa vojvođanskih Hrvata, ali i dala značajan doprinos jačanju proevropskih snaga u Srbiji, posebno Vojvodini.

„Vojvodina je oduvijek bila dio Europe i uvjeren sam da će, kao i Srbija, to ponovno biti. Stoga vam s ovog mjesta poručuje: budite lojalni građani države u kojoj živite, jer ćete na taj način najbolje ostvariti vlastite interese, ali i pridonijeti ukupnom razvoju društva u kojemu živite“, rekao je Luka Bebić.

Osim velikog broja članova i simpatizera, skupu u Gradskoj kući prisustvovali su i veleposlanik Hrvatske u Beogradu Željko Kuprešak, generalna konzulica Konzulata Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg, predsednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Branko Horvat, gradonačelnik Subotice Saša Vučinić, te predstavnici više hrvatskih institucija i Katoličke crkve.
 

Ličnosti: 
Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

Post date: Pet, 17.07.2009 - 20:30

Predsednik Hrvatskog sabora dr Luka Bebić prilikom posete Subotici

SVI IDEMO ISTIM PUTEM – PUTEM KA EU

„Moja je poruka da svi idemo u istom pravcu, netko malo sporije a netko brže. Ali, temeljni interes hrvatske državne politike je da jugoistok Europe krene prema Europskoj uniji i drugim euroatlantskim asocijacijama. Hrvatska je spremna učiniti sve da olakša put svim našim susjedima“, rekao je na prekjučerašnjoj konferenciji za novinare u Subotici predsednik Hrvatskog sabora dr Luka Bebić, dodajući kako je svima u interesu da imaju „mirno i prosperitetno susjedstvo“.

S tim u vezi, on je ponovio poruku vojvođanskim Hrvatima da budu most u saradnji između Srbije i Hrvatske i oni koji će poticati evropske procese u državi u kojoj žive. On je, odgovarajući na pitanje...

detaljnije
Post date: Pet, 17.07.2009 - 20:00
Post date: Pet, 17.07.2009 - 17:50
Post date: Pet, 17.07.2009 - 17:00
Custom Search