Rebalans čeka na stranački dogovor

Sre, 30.09.2009 - 08:41 -- nikola.tumbas

Dok predsednik subotičke skupštine Jene Maglai (SVM) smatra da teret racionalizacije treba ravnomerno da podnesu sva javna preduzeća i ustanove, gradonačelnik Saša Vučinić (DS) misli da najveći teret mora da podnese Direkcija za izgradnju grada

Punih devet meseci Direkcija za izgradnju grada svaki treći dinar iz subotičkog budžeta troši na osnovu plana rada koji nikada nije prihvaćen u subotičkoj skupštini, jer taj dokument nije donet upravo zbog međustranačkih nesuglasica u vladajućoj koaliciji.

Inače, Direkcija je „dežurna vruća tema“ u odnosima partnera u lokalnoj vlasti: Mađarska koalicija je prihvatila da pruži podršku ZES-u u republičkoj skupštini tek kada je dogovoreno da će subotička Direkcija, do tada u rukama demokrata, pripasti Mađarskoj koaliciji, praktično Savezu vojvođanskih Mađara.

– Kada su usvojeni programi ostalih javnih preduzeća koji se praktično usklađuju sa našim, onda je to što mi nemamo usvojen program rada samo pitanje forme – kaže za „Politiku“ Slavoljub Vujić, savetnik direktora Direkcije, precizirajući da je sada na potezu Skupština grada.

Investicije su jedno od pitanja oko kojih se spore stranke koje su na vlasti u Subotici, tim više što se u sadašnjoj ekonomskoj situaciji budžet ne puni u obimu koji je projektovan. Predsednik Skupštine grada Jene Maglai (SVM) još od jula tvrdi da u gradskoj kasi nedostaje čak 700 miliona dinara, i da teret racionalizacije treba ravnomerno da podnesu sva javna preduzeća i ustanove. Gradonačelnik Saša Vučinić (DS) pak tvrdi da u budžetu nedostaje od 350 do 400 miliona dinara, kao i da najveći teret restrikcija mora da podnese Direkcija za izgradnju grada. U sklopu pregovora o rebalansu budžeta, gradonačelnik je naložio da sva javna preduzeća sačine planove ušteda. No, na sutrašnjem zasedanju gradske skupštine rebalans budžeta neće biti na dnevnom redu – o tom osetljivom pitanju u vlasti nije postignut dogovor.

Dok se dogovaranje oteže, u Direkciji kažu da imaju problema sa javnim preduzećima koja ne priznaju krizu ni „šupalj” budžet i nastavljaju da fakturišu radove u punom iznosu.

– Poslednja dva meseca nastojimo da te zahteve uskladimo sa činjenicom da nedostaje barem trećina potrebnog novca, pa ne potpisujemo sve naloge. Umesto 250 miliona, u putnu infrastrukturu investirano tek 50 miliona, trpi i uređenje fasada, javna rasveta, a i jesenje čišćenje grada neće se odvijati u obimu iz ranijih godina – precizira Slavoljub Vujić

info: Politika

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search