Promocija časopisa Nova misao

Sre, 03.02.2010 - 11:57 -- daniela.mamuzic

U Čitaonici Gradske biblioteke, pred mnogobrojnom, zainteresovanom publikom, predstavljen je, krajem godine pokrenuti, časopis Nova misao – časopis za savremenu kulturu Vojvodine.

Na promociji su govorili: Milorad Đurić, pokrajinski sekretar za kulturu, Mirko Sebić, glavni urednik časopisa, Dragan Rokvić, direktor Gradske biblioteke, Tomislav Žigmanov, upravnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i mr Branislav Filipović, direktor FOKUS Fondacije.

Časopis je nastao kao izraz napora da se zaokruži jedan kulturni prostor i na njemu ocrta mapa njegovih kreativnih energija. Taj prostor pokretači su nazvali savremeno stvaralaštvo Vojvodine kao regije koja nam se čini protkana mnogim malo vidljivim ili nevidljivim kulturnim kretanjima čija je vrednost obrnuto srazmerna njihovoj trenutnoj vidljivosti. Pogled na taj prostor ne treba da bude ometan kokošijim slepilom centralizma već treba da ga produhove blagodeti demetropolizacije kulture. Časopis se pojavljuje u vreme dubokih kontroverzi upravo u kulturi, u vreme kad se moraju postaviti prava pitanja i on će ih, nadam se, iz broja u broj i postavljati. Ovaj časopisni projekat, koji svaka dva meseca izlazi na osamdeset kolornih strana u veoma prefinjenom dizajnu, ne bi bio moguć bez pomoći Pokrajinskog sekretarijata za kulturu koji je u potpunosti stao iz njega. Do sada su izašla tri broja časopisa Nova Misao a u pripremi je i četvrti broj koji će se pojaviti krajem februara.

Predstavljanje je održano u utorak, 2. februara, s početkom u 18 časova u čitaonici Gradske biblioteke.

Organizatori promocije časopisa Nova misao su Gradska biblioteka, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i FOKUS Fondacija.

www.fokus-su.rs

Autor teksta: 
Custom Search