"Vruć krompir" u predsedničkim rukama

Uto, 29.06.2010 - 13:00 -- urednik

"Bunjevačka narodna koalicija" ne želi da komentariše uvrede i njeni predstavnici kažu da su za cilj postavili jedinstvo Bunjevaca. Nije nam bitno ko će biti na kojoj funkciji, a u Gabriću smo prepoznali sposobnog lidera, kaže Mirko Bajić.

Iako se novoizabrani predsednik Nacionalnog saveta Bunjevaca (NBS) Blaško Gabrić prihvatio kandidature sa ciljem ujedinjenja svih Bunjevaca i njihovih insistucija u gradu njegovo imenovanje razjedinilo je opet ovu nacionalnu zajednicu u Subotici. Na optužbe "druge strane" koja je želela da ih ubuduće predvodi mr Suzana Kujundžić Ostojić da je rekao kako je "kupio jedan glas" Gabrić kaže da je to "puka laž koja ga vređa".

Zajedno sa predstavnicima tri liste koje čine "Bunjevačku narodnu koaliciju" i koja je glasala za Blaška Gabrića predsednik NBS je juče predstavio svoj plan i pozvao na saradnju i one koji su ga oklevetali.

- Ja sam jugoslovenski Bunjevac koji priznaje sve narode i ljude koji žele da rade. Pre imenovanja imao sam stav da neću biti ni na jednoj strani i odbio sam ponudu liste koju predvodi Suzana Kujundžić Ostojić dok je imala svega deset glasova da im se priklonim pošto su rekli da neće da se ujedinjuju sa drugima što je protiv svih ciljeva neophodnih Bunjevcima. Za razliku od njih predstavnici "Bunjevačke narodne koalicije" dali su mi pismeni sporazum za jedinstvo u kome su sve funkcije podeljene srazmerno broju glasova što je identično mojoj ideji. Za mene je sasvim normalno što je jedan od njihovih takozvanih dogovorenih glasova shvatio zlu nameru i promenio mišljenje - kaže Blaško Gabrić.

Legalno izabrani predsednik NBS Blaško Gabrić zgranut je optužbama o kupovini glasova i dodaje da se "jasno vidi da pojedinci žele da samo jedna grupa vodi Bunjevce što ne priliči demokratiji".

- Nisam pristao da budem predsednik jer mi nedostaje titula. Biti na čelu NSB je "vruć krompir" koji treba znati držati u rukama i uraditi za Bunjevce sve što je neophodno. Naše institucije su u objektima pod zakupom i moj cilj je da napravimo zgradu za sve Bunjevce i ustanove, kao što ih imaju i druge nacionalne manjine - kaže Gabrić.

Ispred "Bunjevačke narodne koalicije" Mirko Bajić dodaje da nijednoj od tri listi koje su u Blašku Gabriću prepoznale dobrog lidera nije bitno ko će koju funkciju da dobije u novom sazivu NSB.

- Naš sporazum se zasniva na cilju standardizacije jezika, formiranju Zavoda za kulturu vojvođanskih Bunjevaca, Kulturnog centra, ravnopravnosti u oblasti informisanja i uspostavljanju statusa "Dužijance" u okviru naše zajednice. Znajući za Gabrićevo iskustvo sigurni smo da će on moći da uradi najviše za Bunjevce, a optužbe njegovog protivkandidata nećemo da komentarišemo. Suzana Kujundžić Ostojić može da odluči da li će biti urednik ili direktor u Bunjevačkom informativnom centru (BIC), jer želimo funkcije da podelimo na ravne časti sa onima koji će da rade za dobrobit Bunjevaca, dok za sve koji razmišljaju drugačije neće biti mesta - kaže Mirko Bajić.

Stipan Buljovčić Bunjo, sporni glasač koji je navodno "potpisao jedno a glasao za drugo", kaže da su ga "napali svi koji su bili uz Suzanu Kujundžić Ostojić kada je glasao za tajni izbor".

- Njih 11 se ustremilo na mene i čak su tražili da im pokažem listić za koga ću glasati. Ja tu Suzanu ne poznajem, a Blaško mi je dugogodišnji prijatelj. I on i ljudi koji su bili uz njega nemaju čime da kupe niti su šta nudili, jer smo svi siromašni, ali su me zato ovi drugi zvali i nudili mi posao i za mene i moje sinove kako bi glasao kako oni žele. To je sramota za sve Bunjevce i kakav bi ja bio čovek da sam se priklonio njima. Nikada tako nešto ne bi prihvatio - tvrdi Buljovčić

Od tvrdnje da je Gabrić rekao "kupili smo jedan glas" mr Suzana Kujundžić Ostojić i dalje ne odustaje i kaže da ima i najmanje deset svedoka koji su to isto čuli.

- Izbor za predsednika je završen i tu nema šta više da se komentariše, ali za ono što je Blaško Gabrić rekao imam svedoke - kaže Suzana Kujundžić Ostojić i dodaje da članovi njene liste "Sad i uvik Bunjevci" upravo razmatraju ponudu novog predsednika NBS o podeli funkcija, a o tome šta su odlučili javnost će obavestiti kasnije.

Predsednik izabran, a izbori još traju

Branko Pokornić, nosilac "Bunjevačke narodne liste" kaže da ova lista još uvek nije završila posao oko konstituisanja NSB, jer su "na izbornom mestu 68 poništeni rezultati".

- Podneli smo žalbu Upravnom sudu i postupak još nije završen. Sudu smo skrenuli pažnju da se Centralna izborna komisija ogrešila o Zakon o nacionalnim manjina pošto se na dan izbora ne sme vršiti promena na biračkim spiskovima, a to se dogodilo na biračkom mestu 68 i trebalo je ponoviti izbore. Komisija nije uvažila našu primedbu i sada od suda očekujemo odluku s nadom da će izbori biti ponovljeni na tom mestu.

Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

Odbili ponudu predsednika Nacionalnog saveta

Bićemo u opoziciji, ali nećemo otežavati rad NSB. U Sporazumu za jedinstvo izostavljene su najvažnije stvari koje se tiču Bunjevaca, kaže mr Suzana Kujundžić Ostojić.

Nosilac liste "Sad i uvik Bunjevci" za izbor Nacionalnog saveta Bunjevaca (NSB) mr Suzana Kujundžić Ostojić, kojoj je za jedan glas izmakla funkcija predsednika, izjavila je danas da ona i njeni koalicioni partneri neće prihvatiti ponudu novoizabranog predsednika Blaška Gabrića iz Sporazuma o jedinstvu Bunjevaca. Prema njenim rečima "njima je ponuđeno upravljanje Odborom za službenu upotrebu bunjevačkog jezika, a kako taj jezik nema takav status ona ne vidi šta bi tu moglo da se...

detaljnije
Post date: Čet, 01.07.2010 - 12:00

Čovek koji je "optužen" za prodaju svoga glasa Stipan Buljovčić - Bunjo - Fenbah dao je izjavu o hronologiji dešavanja na izborima za predsednika Nacionalnog saveta Bunjevaca. Videti u prilogu...

Post date: Pon, 28.06.2010 - 15:45

Po press konferenciji pozvao sam na telefon Blaška Gabrića i telefon je zazvonio u susednoj kancelariji odvojenoj plakarom. U toku je bila primopredaja dužnosti koja nije uspešno završena i bit će nastavljena sledeći put pošto Blaško ipak nije imao sve papire da se to formalno završi. Rado je pristao da da izjave povodom pitanja i nedoumica koje su se pojavile na pressu...

Post date: Pon, 28.06.2010 - 12:30
Post date: Pon, 28.06.2010 - 12:00
Custom Search