Štafeta mira stigla u Suboticu

Pon, 05.07.2010 - 18:00 -- dejan.vukovic

Danas je u naš grad stigla štafeta mira u okviru Svetske trke harmonije (World Harmony Run). Ova najveća štafetna trka na svetu osnovana je 1987 g., održava se svake druge godine i prolazi kroz više od 140 zemalja na svih 6 kontinenata.

Ove godine trka je krenula 1. januara iz Gvatamale a završava se 27. septembra u Moskvi. Danas je štafeta ušla u našu zemlju na graničnom prelazu Horgoš gde su je dočekali subotički trkači i doneli je do centra grada. U samom centru štafetu je dočekao Nemanja Simović, poželeo dobrodošlicu inostranim trkačima i zahvalio se organizatorima što su ponovo prepozanli naš grad u duhu sporta, mira i tolerancije i stavili je na mapu puta kojom baklja prolazi. Simović je štafetu predao građanima Subotice koji su je prenosili iz ruku. Svetska trka harmonije nastavlja se sutra kada se štafeta kreće put kroz gradove Zrenjanina, Beograda, Jagodine, Niša i Preševa i prelazi u Makedoniju.

Ove godine Trka harmonije sveta  je i deo UNESCO- projekta  "2010. godina približavanja kultura". Legendarni olimpijac Karl Luis najbolje je predstavio ideju i ciljeve ove trke. "Noseći baklju vi ćete premostiti kulturne i socijalne barijere i sve granice koje odvaju jedan narod od drugog. Kada sam 2004. nosio olimpijsku baklju na Akropolju, snažno sam osećao jedinstvo sa svim ljudima na svetu. Svaki učesnik World Harmony Run-a pokazaće da su ljudske nade i snovi trajniji od njihovih strahova. Teškoće na putu postizanja svetske harmonije nisu ravne hrabrosti onih koji se tog zadatka poduhvataju…"

Trka je štafetnog karaktera, održava se na putevima Republike Srbije, pod normalnim uslovima saobraćaja i uz poštovanje svih propisa i pravila saobraćaja na putevima. Međunarodni tim trkača se uz domaće trkače smenjuje duž cele trase noseći upaljenju Baklju-simbol svetske harmonije i prijateljstva. Timu se mogu pridružiti svi koji to žele pod uslovom da su zdravstveno sposobni.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search