Sent Ištvan - proslava na Paliću

Sub, 14.08.2010 - 20:00 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

Viktor Orban prilikom proslave Sent Ištvana u Subotici: MATERIJALNO ĆEMO POMOĆI MAĐARE U VOJVODINI

Mađarski premijer Viktor Orban obećao je ne samo duhovnu podršku nego i materijalnu pomoć Mađarima u Vojvodini.

On je, boraveći kao gost Saveza vojvođanskih Mađara prilikom proslave Sent Ištvana, rekao da se upoznao s najvažnijim detaljima vezanim za program Mađarskog nacionalnog saveta do 2012.

"Da bi taj program funkcionisao, potrebna je politička, duhovna, etička i materijalna pomoć. Nisam stručnjak da govorim o sadržaju programa, jer će se o tome dogovoriti ovdašnji i stručnjaci iz Mađarske. Ali, što se tiče njegovog pravca, suštine i duše, on nije samo logičan nego zaslužuje i pomoć. Zbog toga smo se dogovorili da će ovaj program biti realizovan i već zbog toga nisam došao uzalud", rekao je Viktor Orban na konferenciji za novinare u sedištu Saveza vojvođanskih Mađara.

Predsednik SVM-a Ištvan Pastor rekao je da su glavne teme polusatnog razgovora s mađarskim premijerom bile vezane za stipendiranje učenika, izgradnju kolegijuma, organizovanje mreže autobuskog prevoza učenika, te o medijima. Zahvalivši se na podršci mađarskog premijera Ištvan Pastor je rekao:

"Za nas je to od izuzetno velikog značaja, jer će nam ovakvi koraci omogućiti da ponovo zauzmemo pripadajuće nam mesto u srpskom društvu."

Obraćajući se pred više hiljada okupljenih Subotičana i gostiju iz drugih vojvođanskih mesta na Paliću Viktor Orban je, čestitajući Savezu vojvođanskih Mađara na uverljivoj pobedi prilikom izbora za Mađarski nacionalni savet, rekao da je Mađarska, i kao država i kao nacija, postizala uspehe samo onda kada je unutar njih bilo zajedništva. Kao prvi kokretan rezultat nakon izborne pobede u Mađarskoj Viktor Orban naveo je nedavno usvajanje Zakona o dvojnom državljanstvu. Uz pozdrave većinskom narodu u Srbiji on je istakao kako je uveren da će svi njeni građani u budućnosti postati deo evropske zajendice naroda kroz članstvo u Evropskoj uniji.

Zahvaljujući se Viktoru Orbanu što je kao prvi mađarski premijer došao na, petnaestu, proslavu Sent Ištvana u Suboticu i na Palić predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je da od njega očekuje ispunjenje obećanja koja je dao dok je bio na čelu opozicionog Fidesa.

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Govor Pasztor Istvana, predsednika SVM-a...

Tisztelt ünneplíµ vajdasági magyar közösség, kedves vendégeink, hölgyeim és uraim!

Ugye kevés olyan felemelíµ érzés van az életben, mint a himnusz hangjaitól áthatva, közösségben, bensíµséges légkörben, meghitt hangulatban ünnepelni. Ünnepelni a Kárpát- medencei magyar államiság megteremtésének több mint ezeregyszáz évét, elmerülni és fürdíµzni régmúlt történelmünk dicsíµ pillanatainak emlékében.

Tesszük ezt itt Palicson és széles rónánk magyarlakta területeinek sokaságában, újra. Több mint tíz éve újra. Hagyományt újra indítva és hagyományt teremtve. 

Emelt fíµvel, elszántságtól lobogó tekintettel.

Bizakodva, egymás szemébe nézve.

Bátorítva és bátorítást keresve.

Emlékezünk a...

detaljnije
Post date: Sub, 18.08.2007 - 18:00

 

Post date: Sub, 18.08.2007 - 17:00

 

Post date: Sub, 19.08.2006 - 20:00

 

Post date: Sub, 19.08.2006 - 19:30

Tizenegyedik alkalommal emlékeztünk a Vajdasági Magyar Szövetség által rendezett Szent István-napi központi rendezvényen államalapító, Szent Királyunkra Palicson. Kasza József a köszöntíµ beszédek után felvágta a megszentelt kenyeret, amelyet aztán Kucsera Géza, Szabadka polgármestere osztott szét az egybegyűltek között. Az idei ünnepi műsort, Vannak magyarok címmel Krekity Olga rendezte. Néptáncot, verseket hallgathatott a közönség. Közreműködött a Népkör MMK táncegyüttese, Elor Emina, Hajvert Ákos, Némedi Imre, Korhecz Imola, az óbecsei Szelence énekegyüttes, a palicsi Szederinda népdalkórus. Az ünnepi műsor utáni népünnepély hangulatát a szabadkai Night Cruisers együttes biztosította. Aki pedig a tánc helyett pihenésre vágyott, ehetett, ihatott, vagy...

detaljnije
Post date: Sub, 19.08.2006 - 19:00
Custom Search