Info eko centar okupio eko NVO

Pet, 17.12.2010 - 12:00 -- urednik

Preko Info eko centra Udruženje TERRA’S je u petak, 17. decembra, organizovalo okrugli sto ekoloških organizacija Subotice u okviru projekta "Mediji u funkciji prezentera ekoloških organizacija i građana na oblikovanju zajednice u kojoj žive", a realizuje se uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) kroz program "Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva" kojim rukovodi "Institut za održive zajednice" (ISC).

Projekat je fokusiran na međusobnu saradnju organizacija građanskog društva čiji je prioritet zaštita životne sredine i saradnju sa medijima, kako bi se predstavili primeri dobre prakse za širu javnost našeg grada. Jedna od funkcija jeste podsticanje javnosti da učestvuju u procesima donošenja odluka u oblasti zaštite životne sredine, rekla je u uvodu, Snježana Mitrović, iz Udruženja TERRA’S. Iskoristila je priliku da se zahvali novinarima bez kojih projektni rezultati udruženja građana ne bi imali puni smisao. Podsetila je da Info eko centar ima trojaku ulogu: pomoć građanima u rešavanju ekoloških problema, objedinjavanje rada eko-organizacija i ispomoć zaposlenima u Službi za komunalne delatnosti, preduzetništvo i zaštitu životne sredine, gde je smešten Info eko centar.

Ističući značaj saradnje lokalne samouprave i civilnog sektora preko Info eko centra, mr Gordana Gavrilović, stručni saradnik za ekologiju je navela sve organizacije koje su iz gradskog Fonda za zaštitu životne sredine sufinansirane za realizaciju projekata sa različitom tematikom. Izrazila je zadovoljstvo što je po prvi put raspisan poseban Konkurs za civilni sektor i najavila nastavak saradnje i u narednoj godini.

Na skupu su organizacije predstavile svoje ekološke aktivnosti i izložili predloge zajedničkog rada sa Gradskom upravom u 2011. godini.

Akciju sakupljanja i sortiranja baterija Udruženje "Eco friends" je predstavilo preko filma koji su uradili učenici Tehničke škole "Ivan Sarić". Njihov profesor, Deneš Tot, je izrazio želju da već iduće godine sve subotičke škole podrže recikliranje baterija. Nadovezujući se, prof. Milanka Stankić, iz Udruženja "Mladi i igra" je ukazala na dobru praksu ekološke edukacije započete sa osnovcima koja se nastavlja u srednjim školama. Predložila je da se uz podršku lokalne samouprave uradi Studija energetske efikasnosti školskih zgrada u našem gradu. O projektu upravljanja malim vodama i izboru malih baštanskih jezera govorio je, Dražen Petrekanić, iz Udruženja "Protego", dok je o razvoju bez uništavanja prirode u agrobiocenozi, izlagao, Stevan Bošnjak, iz Udruženja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i zaštitu životne sredine.

Uz podršku Grada Subotice formiran je Kompost Tim koji radi u okviru EUG "Horizonti". Ksenija Marton, je izvestila prisutne o ovogodišnjim rezultatima projekta "Subotica zna šta je kompostiranje". Veoma zanimljiv edukativni program "Primeti - promeni" je prezentovala, Ildiko Virag, iz Udruženja prosvetnih radnika Mađara Severne Bačke, a predstavljen je preko niza fotografija o dobrim i lošim primerima ekološkog ponašanja. Na kraju je, Nataša Đereg, iz Centra za ekološki i održivi razvoj, predstavila vodič za učešće građana na javnim raspravama o studijama procene uticaja na životnu sredinu, koji je urađen u okviru projekta "Za bolje odlučivanje o životnoj sredini u Subotici - Tvoj grad - Tvoja priča".

Na kraju je zaključeno da ekološke organizacije u saradnji sa lokalnom samoupravom treba da nastave sa realizacijom zajedničkih aktivnosti pre svega na informisanju i edukaciji.

Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

U Udruženju TERRA’S je održana konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati projekta "Mediji u funkciji prezentera ekoloških organizacija i građana na oblikovanju zajednice u kojoj žive" podržanog od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), preko Instituta za održive zajednice (ISC). Partneri u realizaciji su bili Suboticainfo i Yu eko radio i televizija.

O Info eko centru, na kojem je ovaj projekat baziran, govorila je projekt menadžer, Snježana Mitrović, koja je ukazala na činjenicu da je USAID prepoznao značaj instaliranja Info eko centra, ali i medijskog praćenja rada sa građanima i eko udruženjima. Prema evidenciji sa 67...

detaljnije
Post date: Pet, 04.02.2011 - 14:00

Doselite se u Kertvaroš, renovirate i uredite kuću, svoje dvorište, a šta je sa tuđim, obraslim u korov i ambroziju koja se "bori" sa otpadom? I njega je celo leto sređivala i još uvek čisti, Tanja Grbić, iz Aranđelovačke ulice. Ako drugačije ne može, predlaže da ubuduće dvorište jednom mesečno naizmenično održava ona i ustanove kojima pripada.

Info eko centar će posredovati u realizaciji njenog predloga.

Post date: Pon, 29.11.2010 - 11:00

Info eko centar je mesto gde građani prijavljuju ekološke probleme, a mogu i predlagati kako da se poboljša kvalitet življenja u našem gradu. Za primer su stanovnici Ulice Otona Župančiča, među kojima je i Krsto Petričević, koji brine o svojoj okolini.

Međutim, on se pita ko je sve zadužen za održavanje ulica: slivnici su puni peska i raznog otpada, ne baca se so zimi kada je poledica, ne odvozi se redovno građevinski šut, a mnogi grade ili renoviraju objekte?

Post date: Pet, 26.11.2010 - 12:00

Projekat javnog zagovaranja

U kancelariju Info eko centra se javila sugrađanka koja je želela da ostane anonimna, a žalila se da su drveća u Teslinoj ulici 70-72 u veoma lošem stanju. Godinama se ne orezuju, a toliko su izrasla da zasenjuju stanove u stambenim zgradama.

U cilju što bržeg rešavanja problema, saradnici Udruženja TERRA’S su se prvo obratili stručnjacima JKP "Čistoća i zelenilo", Elizabeti Tumbas, od koje su saznali da je rešavanje ovog konkretnog slučaja višestepeno. Pre svega, građani trebaju da se jave gradskoj komunalnoj inspekciji, mogu i anonimno, uz ostavljanje podataka o problemu. Inspektori izlaze na teren da utvrde stanje, zatim izdaju rešenje o prijavi koje se dalje dostavlja Direkciji za izgradnju Grada Subotice. Njihovi...

detaljnije
Post date: Pon, 22.11.2010 - 13:00

Osvrnujući se na skoro dvodecenijski zajednički rad Udruženja TERRA'S i Grada Subotice, preko Službe za komunalne poslove, preduzetništvo i zaštitu životne sredine, pripremljen je film iz oblasti urbane ekologije. Ova partnerska saradnja u rešavanju ekoloških problema građana, posebno osnivanjem Info eko centra, je za primer kooperacije vladinog i nevladinog sektora.

Priču počenjemo od kraja - od INFO EKO CENTRA koji je Gradskoj upravi već postao osnova za jedan budući kompleksniji KONTAKT centar 024.

INFO EKO CENTRA Instaliran je u Službi uz podršku USAID-a, Američke agencije za međunarodni razvoj, preko programa Instituta za održive zajednice i ima trojaku ulogu.

Pogledajte film Udruženja TERRA'S "Tek 20 godina sa Vama".
 

Post date: Čet, 11.11.2010 - 10:00
Custom Search