Tribina: Za zdraviji život Subotice

Čet, 21.09.2023 - 10:31 -- darko.kovacevic

Ovo je treća godina da udruženja za zaštitu životne sredine UZZPBIG iz Subotice, a pod pokroviteljstvom Grada Subotice, organizuje tribinu “Za zdraviji život Subotice”.

Na otvorenom univerzitetu u Subotici i u svojim prostorijama udruženja smo promovisali poboljšanje energetske efikasnosti kuća i prelaska na korišćenje čistijih izvora energije za grad Suboticu. Predavači na ovu temu su bili Alekasndar Panić, Kristijan Spariosu i Đorđe Panić.

Aleksandar Panić je na tribini rekao, koje bi se to metode trebale primeniti i šta bi trebalo uraditi da bi omogućili zdrav život Subotičana. Predložio je koncept pronalazača Denisa Tiaglina, zgrade W.E.T.E.R koje imaju stambene i komercijalne prostore i proizvode električnu energiju do 200% svojih potreba.

Panić je rekao da je danas potreba za energijom sve veća. U međuvremenu, nafta je na izmaku. Nafta koju crpimo se sagoreva da bi se proizvela električna energija. Tako zagrevamo atmosferu a glečeri se tope. Voda koja se topi tone u praznine gde smo vadili naftu, reke su jednim delom zbog toga sve manje i ovo je jedan od globalnih problema sveta.

WETER je za sada na tržištu apsolutni pobednik, jer je maksimalno spojio prirodu, eko sistem i ljudske potrebe. WETER projektuje ekološke zgrada i nebodere koji iz prirode crpe jedan od najdragocenijih i neiscrpnih resursa, VETAR.

WETER projektuje futurističke zgrade, ali može graditi i obične pravougaone zgrade. Zgrade koje u sebi imaju Vetroturbine (horizontalne i vertikalne). Panić je dodao da su ovi projekti i izumi patentirani i prvenstveno su usmereni na pomoć životnoj sredini i brigi o ekologiji planete.

KAKO RADI ZGRADA WETER

Da biste shvatili funkcionalnost, možete zamisliti neboder.

U centru konstrukcije je fiksna osa, a na njoj se nalaze modularne vertikalne lopatice — svaka od njih je visoka oko 2-3 sprata, a njihova brzina rotacije je 5-7 obrtaja u minuti. Oštrice će biti napravljene od fiberglasa (izdržljiv i lagan materijal). Proizvodnja energije je moguća pri brzini vetra od 4 m/s.

Visina kompleksa zgrada počinje od 10 spratova (manja visina neće biti finansijski isplativa), instalacija se ne postavlja na prva 2-3 sprata. Maksimalna visina konstrukcije za atraktivna područja do 1000 metara.

Broj proizvedenih kilovata zavisi pojedinačno od svake zgrade, mogu biti različitih visina i razmera.

Ali pošto se vetropark može nalaziti u gotovo svakom području bez opasnosti za druge, stabilnost prenosa električne energije od stanice do potrošača biće maksimalna, a gubici tokom prenosa električne energije biće minimalni. Jedan vetropark sa vertikalnom osom rotacije i visinom od oko 200 metara moći će da obezbedi struju za oko 100.000 domaćinstava. Ako se njegova visina poveća, onda će se povećati i površina jedra — povećaće se broj potrošača koji će moći da prime stabilan tok električne energije.

200% energetske efikasnosti se može postići zahvaljujući strukturnim karakteristikama konstrukcije, jer zahvaljujući konceptu vertikalnih lopatica i nezavisnosti smera vazduha zbog aerodinamičkog štita, možemo tvrditi da je ovo najefikasnija zgrada u svet.

Koncentraciju protoka vazduha stvaraju strukture raspoređene u obliku "cveta", koje formiraju zgradu, dajući celoj strukturi monolitan oblik - zgrada može biti od 3 do 5 oko svoje ose. Upravo ovi objekti koncentrišu strujanje vetra, i svojom proračunatom geometrijom ga usmeravaju na elektranu.

Konstruktivnu ulogu ima i međusobno oslanjanje svih delova celog objekta na jednu osnovu koja ne zahteva dodatnu infrastrukturu za ojačavanje.

Pravac vetra se podešava pomoću aerodinamičkog štita, koji sprečava negativne efekte strujanja vazduha. Apsolutno svi tokovi vazduha, bez obzira na njihov pravac, pokrenuće mehanizam i pomoći u stvaranju električne energije koja je bezbedna i za ljude i za prirodu, a aerodinamički štit vam omogućava da potpuno eliminišete buku, vibracije i ultrazvuk. Uz njegovu pomoć, postaje moguće ojačati i usporiti vetar za 2 puta.

Ako nema vetra, za napajanje cele zgrade koristi se gravitacioni uređaj za skladištenje koji akumulira energiju u sebi kada je vetar stao.

Poređenje sa klasičnim vetroelektranama. Zgrade WETER imaju:

  • Mogućnost integracije u urbano okruženje - postavljanje takve instalacije je dostupno u neposrednoj blizini potrošača, što omogućava smanjenje gubitaka u prenosu energije na nulu;
  • Odsustvo buke, ultrazvuka i vibracija zbog sporpsti elisa - vrata u velikim tržnim centrima rotiraju približno istom brzinom;
  • Vetroturbina sa vertikalnom osovinom može imati visinu veću od 200 metara, što je nemoguće za klasične vetroturbine;
  • Mogućnost korišćenja gravitacionog skladišta energije;
  • Mogućnost ubrzavanja protoka vazduha (zbog efekta Venturijeve cevi);
  • Moguće je usmeriti tok vazduha duž tangencijalne linije na obim vetroparka i povećati snagu zahvaljujući efektu poluge - dizajn omogućava sebi da dobije potpunu nezavisnost od pravca vetra.

Pronalazač patenta W.E.T.E.R. i GOROD L.E.S. a ujedno i vlasnik je Denis Tjaglin. Sedište firme je u AUE, Dubai gde je novootvoreni kompleks i poslovni prostor kompanije WETER.

Panić je dodao da je sada prava prilika da se država Srbija zainteresuje za ovaj projekat i obezbede svojim građanima električnu energiju za buduće generacije.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search