Naš grad centar pozorišnih dešavanja

Pet, 31.12.2010 - 11:00 -- nikola.tumbas

Na konferenciji su predstavljeni više nego dobri ovogodišnji rezultati subotičkih pozorišta i Art bioskopa "Aleksandar Lifka". O radu subotičkih pozorišta govorili su Ljubica Kiselički, pomoćnica gradonačelnika za razvoj kulturno-prosvetne delatnosti, Ljubica Ristovski, direktorica Narodnog pozorišta, Marta Aroksalaši Stamenković, direktorica Dečijeg pozorišta, Andraš Urban, direktor pozorišta "Deže Kostolanji" i Viktorija Šimon Vuletić, direktorica Art bioskopa "Aleksandar Lifka".

****

Ocenjujući subotičku pozorišnu produkciju u 2010. godini, kritičari, teatrolozi i zaposleni u kulturnim ustanovama zaključili su da je bila izuzetno uspešna. Anasambli Narodnog pozorišta, Pozorišta "Deže Kostolanji" i Dečjeg pozorišta izveli su uspešne premijere, a mnoge predstave su izveli na međunarodnim i domaćim festivalima i na manjim scenama u blizini Subotice.

Narodno pozorište je sa predstavom "Banović Strahinja" osvojilo glavnu nagradu na "Joakimfestu", a na Sterijinom pozorju Srđan Sekulić je nagrađen kao najbolji mladi glumac. Dečje pozorište je na 41. susretu profesionalnih pozorišta u Kragujevcu za predstavu "U tami" dobilo gran pri. Osim toga, nagrade su dobile i glumica Gordana Vukov, rediteljka Veselka Kunčeva i kreatorka lutaka i scenografije Marijete Golomehova. Predstava je dobila i specijalnu nagradu od UNIM.

Na Međunarodnom lutkarskom festivalu "Zlatna iskra" Dečje pozorište je u Kragujevcu osvojilo gran pri i nagradu za najbolju režiju i kreaciju lutaka. Pozorište "Deže Kostolanji" osvojilo je nekoliko nagrada u zemlji i inostranstvu, a direktor teatra Andraš Urban dobio je nagradu za režiju predstave "Banović Strahinja".

- U protekloj godini subotička pozorišta su bila veoma uspešna, a o tome svedoče i napisi pozorišnih kritičara izvan Subotice. Grad je veoma ponosan na umetnike koji su Suboticu predstavljali i na mnogim inostranim scenama - rekla je Ljubica Kiselički, pomoćnica gradonačelnika za kulturu.

Direktor Pozorišta "Deže Kostolanji" Andraš Urban smatra da je 2010. godina jedna od onih koje će u teatru pamtiti. Između ostalog, ansambl se preselio u novu zgradu i sada ima bolje uslove za rad. Odigrane su i tri premijere, a sa festivala se teatar vratio sa značajnim priznanjima.

- Predstavu "The Beach" smo odigrali na svim značajnim festivalima u Srbiji i Mađarskoj i sa svakog smo doneli nagrade. Prošle godine smo počeli da sarađujemo sa "Bitef teatrom" i "Ateljeom 212", a najvažnije je što je Festival "Desire Central Station", koji smo organizovali drugi put, bio odlično posećen i što je napravljen korak više u kvalitetu programa - kaže Andraš Urban.

Ansambl "Kostolanji" 16. januara kreće u Nju Delhi gde će sa predstavom "The Hardcore Machine" nastupiti na Festivalu nacionalne škole drame.

Direktorka Dečjeg pozorišta Marta Stamenković Aroksalaši kaže da je 2010. godina bila veoma uspešna za ovaj teatar, koji radi u okruženju uspešnih ansambala drugih subotičkih pozorišnih kuća.

- Kada se iz jednog grada neko pozorište vratiti sa nagradom, to je veliki uspeh, a kada osvojite 10 priznanja, koliko je ansambli Dečjeg pozorišta dobio u Kragujevcu, onda je to više nego uspeh. Da ćemo i u narednoj sezoni biti uspešni pokazuje uspešna premijera predstave "Teatar u pelenama" - kaže Marta Stamenković Aroksalaši.

I ansambl Narodnog pozorišta je prošle godine donosio nagrade sa festivala i gostovanja, a jedna od nagrađenih predstava je "Banović Strahinja", koja je bila prva premijera u 2010. godini.

- U prošlog godini smo odigrali osam premijera i 257 predstava koje je videlo 29.742 ljudi - kaže Ljubica Ristovski, direktorka pozorišta.

Naredno pozorište je imalo i mnogo pratećih aktivnosti. Organizovana je akcija "Pozorište na gradilištu", publika je birala glumca i glumicu godine. U teatru je organizovana i prva "Škola za publiku" kakva ne postoji nigde više u Srbiji¸.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search