Šta za Vas znači Dužijanca? Mijo Mandić

Pet, 29.07.2011 - 15:40 -- nikola.tumbas

Šta za Vas znači Dužijanca?

Običaj čiji koreni sežu duboko u prošlost i doprinose otkrivanju porekla Bunjevaca. Time se naziru naši preci koji su iskreno bogobojazno se zahvaljivali na plodovima zasađenog žita i u znak dobrog roda i još boljeg obavljenog posla. Čuvanjem i negovanjem ovog običaja oni, koji ga sprovode, čuvaju i svoj identitet. Te je, meni kao istraživaču prošlosti, bila važan faktor dokazivanja autohtonosti u poreklu naroda koji je slavi.

Kako lično doživljavate ovaj veliki jubilej 100 godina Dužijance?

Sa obzirom da mi porodica bitno učestvovala u očuvanju ovog običaja tokom 100 godina, zadovaljan sam da sam doživio ovoliko trajanje ove manifestacije.

U kojoj meri Dužijanca odražava ukorenjenu tradiciju naroda na ovom prostoru?

Dužijanca je postala znakom , nije promenila svoju porodičnu dimenziju, neguju je samo oplemenila. Narod je postao porodica. Kroz Dužijancu kao porodični običaj, sav je narod posato jedna velika porodica. I onda kad je bila zabranjivana, Dužijanca je živela u srcu jer je ukorenjena u etnikum koji je autor ovog običaja i koji se putem njega sa ostalim običajima prepoznaje.

Tagovi: 
Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

1. Šta za vas znači Dužijanca?
2. U kojoj meri Dužijanca odražava ukorenjenu tradiciju naroda na
ovom prostoru?
3. Kako lično doživljavate ovaj veliki jubilej 100 godina Dužijance?

"Hrvatski narod u svom bogatom nasljeđu iznjedrio je obilje običaja. Hrvati Bunjevci mogu se podičiti iznimnom tradicijom, a Dužijanca je jedan od naljepših, najsadržajnijih običaja, protkan najvećim ljudskim vrijednostima, kao što su: počast čovjeku, trudbeniku, slava Bogu i duhovnosti, ljubav prema bližnjem, zahvala za darove koje pruža ova znojem natopljena zemlja. Dužijanca je oda radu i životu, privrženost svojim korijenima, zahvala Bogu, vjera u život, u ljubav i napredak.
Dužijanca je poruka mladima da nikada ne zaborave...

detaljnije
Post date: Pon, 29.08.2011 - 10:45

Uz doznaku da sam izuzetno počašćen biti pitan o Dužijanci u Vašoj anketi na ovome prestižnome internetskom portalu te naznaku da o Dužijanci, napose onim seoskim, imam posve pozitivni stav, prije svega kao činu vjerničke slavljene zahvale Bogu za koricu kruha mjesnog hrvatskoga puka, ipak moram priopćiti da, na žalost, nisam spreman odgovoriti na Vaša pitanja iz jednostavnoga razloga što ne bih htio da moji odgovori stoje kraj odgovora i onih koji su pružali podršku politici, koju je vodio Slobodan Milošević, politici zbog koje sam tijekom devedesetih godina bio u nemogućnosti dolaziti u svoju rodnu kuću više od šest mjeseci i zbog koje je moj brat morao napustiti svoj zavičaj, to jest emigrirati!

Post date: Pet, 19.08.2011 - 15:45

Šta za vas znači Dužijanca?

Žao mi je što nisam doživio pravu Dužijancu, pravi ris. Za mene je danas Dužijanca samo ono što smo naučili od starijih koji su nam o njoj pričali, ili ono što smo o njoj pročitali, a to je: Hvala Bože. Jedino što danas ne zahvaljujemo za žito nego za neke druge plodove koje ubiremo svojim radom. Ona je za mene, kao predsednika Dužijance, najveća moralna obaveza da kroz nju sačuvamo sećanje na naše pretke i tradiciju. Dužijanca je za mene, kao manifestacija, veliki ponos s tri segmenta: duhovnim, to je «hvala Bože», zatim ona ima etno karakter, to je živi muzej koji kompletnu našu tradiciju prikazuje tokom tri meseca koliko manifestacija traje, i treće, ona ima zabavni karakter, prikladan za vreme u kojem...

detaljnije
Post date: Uto, 16.08.2011 - 12:00

Kratak susret sa Nacom Zelićem, jednim od organizatora obnavljanja Dužijance 1968, desio se na književnoj večeri u HKC Bunjevačko kolo i tom prilikom je on dao svoje viđenje Dužijance iz tog vremena u video prilogu - možda kasnije i u tekstualnom obliku.

Post date: Sre, 10.08.2011 - 19:00

Šta za Vas znači Dužijanca?

Dužijanca je sastavak mog životnog kreda.

Rodio sam se na salašu, u njemu svršio škulu života sa kršćanskim kripostima, na kojima su u mene usađene vikovične svetinje: obitelj, vira, narod i salaš. Na toj škuli se temelji moje (samo)obrazovanje. Iako sam sad varoščanin, poslom i rodbinskim vezama cio životni vik sam proveo u subatičkoj ravni, na salašu i oko njeg.

Na salašu sam kroz ris (ručnu žetvu) upozno vikovima držanu dičnu svetkovinu - Dužijancu. O njoj sam napiso članke i studije, tumačio je u medijima, zdušno pomago i dao velik udio stručnog znanja da priredba Takmičenje risara bude do sad u našoj državi i oko nas neprivaziđena. Sažetak svega spomenutog sjednao sam i zavrvio knjigom Ris i Obiteljska dužijanca....

detaljnije
Post date: Sre, 03.08.2011 - 19:30
Custom Search