Šta za Vas znači Dužijanca? Lazo Vojnić Hajduk

Sub, 30.07.2011 - 19:00 -- nikola.tumbas

Šta za Vas znači Dužijanca?

Dužijanca mi jako puno znači, ona je dio mene a ja sam se involvirao u nju.

Što je za mene Dužijanca.? Dužijanca jest završetak žetvenih radova obilježen na poseban način kod bunjevačkih Hrvata, gdje se ogleda sklad između ljudskog i biljnog života, a prožeto duhovnom ozbiljnošću i dubokom vjerom.

Dužijanca ima svoju povijest, svoju vrijednost, ima svoje kulturno dostojanstvo i bogatstvo. Ona je jednostavno neiscrpna s vrijednosnim atributima.

Dužijanca je misaona, duhovna, religiozna.

Dužijanca je vrednota, ona je radost i isčekivanje.

Dužijanca je bogatsvo.

Dužijanca je poezija, ugođaj, pjesma, melodija, slika.

Dužijanca je kultura i povijest.

Dužijanca je razdraganost.

Dužijanca je veselje djeci, mladima i starima.

Dužijanca je lijep lepršavi običaj i naša tradicija.

Dužijanca je zahvala za egzistenciju, sreću i budućnost.

Dužijanca je bez granica.

Dužijanca nas povezuje, ujedinjuje i jača.

Zato sam sretan, to me veseli, zato sam ponosan.

S ovim atributima Dužijance ja želim živjeti. Time je Dužijanca postala dio mene i zato mi jako, jako puno znači.

Kako lično doživljavate ovaj veliki jubilej 100 godina Dužijance?

Sretan sam što mogu sudjelovati u 100. obljetnici Dužijance. Jako sam dugo u Dužijanci, ako kažem da aktivno sudjelujem u organizaciji gradske Dužijance još 1968. g odine, to je popriličan broj godina. Od 1973. pa do 1989. mene nije bilo u gradskoj Dužijanci uglavnom zbog ideoloških razloga, a od 1990. svake godine do 2002. godine radio sam puno za Dužijancu, a to onda govori posebno i o tome koliko mi je Dužijanca prirasla k srcu i kako se osobno osjećam u jubilarnoj proslavi. Još i danas sam aktivan samo na jedan drugačiji način. Navikao sam da je vrlo važno nešto doprinjeti zajednici, a ne očekivati nešto dobiti. Ja sam, dakle i ove godine pružio jedan dar zajednici, jubilarnoj Dužijanci, napisao sam knjigu Obiteljska Dužijanca i to je moj doprinos velikom jubileju.

Radujem se i ponosim 100. obljetnici, ali sam ipak malo i tužan. Nažalost one strukture u zajenici bunjevačkih Hrvata koji bi po svojim zauzetim i plaćenim pozicijama na poseban način trebali skrbiti o tako važnom događaju u zajednici, oni se drže po strani. Čekaju oni gdje će biti nekakav propust da to mogu javno osuditi. Na primjer: na Takmičenju risara, jednoj vrlo zahtjevnoj manifestaciji i kompliciranoj organizaciji, "posmatrač" je zamjerio što nema na mjestu natjecanja hrvatske zastave. Zar je moguće da taj zvaničnik koji je to izjavio ne zna kada se i na koji način koriste nacionalni simboli? Čini se da jeste moguće!

Želim reći kako se u zajednici nije stvorila klima zajedničkog vrednovanja i podršci Dužijance i njenog jubilarnog slavlja, nego je i dalje na djelu suludo podvajanje, koje predvode plaćenici i uzurpatori prava nad našom zajednicom. To je tužno.

U kojoj meri Dužijanca odražava ukorenjenu tradiciju naroda na ovom prostoru?

Što se više današnji čovjek poziva na tradiciju koja je vrlo često svedena na puki banalizam (tradicionalnim se proglašavaju i običaji "stari" tek godini ili dvije i bez ukorijenjenosti u narodu) čovjek, dakle, sve više gubi osjećaj za smisao, a istinske duhovne vrijednosti zamijenjene su senzacionalizmom, subjektivnim racionalizmom, egoizmom, a nerijetko i fanatizmom.

Biti čovjek sadašnjice znači biti čovjek koji dobro poznaje vlastitu prošlost, zna sadašnjost i vidi budućnost. Treba, dakle, moći, vidjeti, znati, razumjeti i određivati sebe u zauzimanju mjesta u povijesnim vrijednostima koje su sačuvane u mnogobrojnim spisima, u tzv. usmenoj predaji i u običajima. Na taj način i kulturna vrednota sačuvana u običajima postaje tradicionalna.

Samo onaj tko ima izgrađenu svijest da je dio raznolike i složene povijesne stvarnosti i tko je izgradio vlastiti habitus, utemeljen na značenju pojma pamćenja, može razumjeti važnost i doći do prave procjene života oko sebe. Samo s tom pravom procjenom, kojom se predstavlja i tumači svijet u sadašnjosti, može se graditi vlastita budućnost. S takvim procjenama može se ući u odmjeravanje ukorijenjenosti tadicije jednog naroda.

Od čovjeka se traži da svojim znanjem, a nadasve obrazovanjem, smišljeno i stalno radi za dobrobit zajednice. Od zajednice se opet traži, a osobito od vođa naroda, koji bi trebali posebno skrbiti o njoj, da se ne ogluše o potrebe zajednice i da joj osiguraju pozicioniranje u društvu. Vođe moraju znati i kako je jako važno osigurati financijsku potporu za ostvarivanje zamišljenih, planiranih i korisnih djela.

Ako svega toga u zajednici nema onda je veoma teško govoriti o kulturnoj tradiciji jednog naroda i procjenjivati koliko ona ima utjecaja na tradiciju drugog naroda.

No, bez obzira na sve rečeno, osobno držim kako Dužijanca ima jak, stabilam i u vrlo velikoj mjeri prepoznatljiv utjecaj na tradicionalnu kulturu ukorijenjenu u manjiskoj nacionalnoj zajednici bunjevačkih Hrvata.

Tagovi: 
Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

1. Šta za vas znači Dužijanca?
2. U kojoj meri Dužijanca odražava ukorenjenu tradiciju naroda na
ovom prostoru?
3. Kako lično doživljavate ovaj veliki jubilej 100 godina Dužijance?

"Hrvatski narod u svom bogatom nasljeđu iznjedrio je obilje običaja. Hrvati Bunjevci mogu se podičiti iznimnom tradicijom, a Dužijanca je jedan od naljepših, najsadržajnijih običaja, protkan najvećim ljudskim vrijednostima, kao što su: počast čovjeku, trudbeniku, slava Bogu i duhovnosti, ljubav prema bližnjem, zahvala za darove koje pruža ova znojem natopljena zemlja. Dužijanca je oda radu i životu, privrženost svojim korijenima, zahvala Bogu, vjera u život, u ljubav i napredak.
Dužijanca je poruka mladima da nikada ne zaborave...

detaljnije
Post date: Pon, 29.08.2011 - 10:45

Uz doznaku da sam izuzetno počašćen biti pitan o Dužijanci u Vašoj anketi na ovome prestižnome internetskom portalu te naznaku da o Dužijanci, napose onim seoskim, imam posve pozitivni stav, prije svega kao činu vjerničke slavljene zahvale Bogu za koricu kruha mjesnog hrvatskoga puka, ipak moram priopćiti da, na žalost, nisam spreman odgovoriti na Vaša pitanja iz jednostavnoga razloga što ne bih htio da moji odgovori stoje kraj odgovora i onih koji su pružali podršku politici, koju je vodio Slobodan Milošević, politici zbog koje sam tijekom devedesetih godina bio u nemogućnosti dolaziti u svoju rodnu kuću više od šest mjeseci i zbog koje je moj brat morao napustiti svoj zavičaj, to jest emigrirati!

Post date: Pet, 19.08.2011 - 15:45

Šta za vas znači Dužijanca?

Žao mi je što nisam doživio pravu Dužijancu, pravi ris. Za mene je danas Dužijanca samo ono što smo naučili od starijih koji su nam o njoj pričali, ili ono što smo o njoj pročitali, a to je: Hvala Bože. Jedino što danas ne zahvaljujemo za žito nego za neke druge plodove koje ubiremo svojim radom. Ona je za mene, kao predsednika Dužijance, najveća moralna obaveza da kroz nju sačuvamo sećanje na naše pretke i tradiciju. Dužijanca je za mene, kao manifestacija, veliki ponos s tri segmenta: duhovnim, to je «hvala Bože», zatim ona ima etno karakter, to je živi muzej koji kompletnu našu tradiciju prikazuje tokom tri meseca koliko manifestacija traje, i treće, ona ima zabavni karakter, prikladan za vreme u kojem...

detaljnije
Post date: Uto, 16.08.2011 - 12:00

Kratak susret sa Nacom Zelićem, jednim od organizatora obnavljanja Dužijance 1968, desio se na književnoj večeri u HKC Bunjevačko kolo i tom prilikom je on dao svoje viđenje Dužijance iz tog vremena u video prilogu - možda kasnije i u tekstualnom obliku.

Post date: Sre, 10.08.2011 - 19:00

Šta za Vas znači Dužijanca?

Dužijanca je sastavak mog životnog kreda.

Rodio sam se na salašu, u njemu svršio škulu života sa kršćanskim kripostima, na kojima su u mene usađene vikovične svetinje: obitelj, vira, narod i salaš. Na toj škuli se temelji moje (samo)obrazovanje. Iako sam sad varoščanin, poslom i rodbinskim vezama cio životni vik sam proveo u subatičkoj ravni, na salašu i oko njeg.

Na salašu sam kroz ris (ručnu žetvu) upozno vikovima držanu dičnu svetkovinu - Dužijancu. O njoj sam napiso članke i studije, tumačio je u medijima, zdušno pomago i dao velik udio stručnog znanja da priredba Takmičenje risara bude do sad u našoj državi i oko nas neprivaziđena. Sažetak svega spomenutog sjednao sam i zavrvio knjigom Ris i Obiteljska dužijanca....

detaljnije
Post date: Sre, 03.08.2011 - 19:30
Custom Search