Šta za Vas znači Dužijanca? Ljudevit Vujković Lamić

Sub, 30.07.2011 - 18:41 -- nikola.tumbas

Šta za Vas znači Dužijanca?

Uopćeno Dužijanca za mene u punom smislu riječi predstavlja podsjećanje na ono što za paora - seljaka znači obezbijediti kruh za cijelu slijedeću godinu za porodicu jer kada imaš obezbijeđen kruh onda se može sigurno preživjeti. Istovremeno predstavlja sjećanje na dane kada sam kao dijete radio poljoprivredne poslove kod rodbine na salašu podsjećajući se na svu težinu rada na zemlji.

Kako lično doživljavate ovaj veliki jubilej 100 godina Dužijance?

Posebice me interesiraju i tako još više podsjećaju svi dogođaji na Dužijanci od svećenja žita preko najtežeg a ujedno najljepšeg dijela rad na risu pogotovo kosidba i vršidba jer kao pasionirani amater fotograf pratim sve ove događaje. Sam jubilej je veličanstven sa nizom događanja jer u životu samo jednom se može doživjeti stogodišnjica. Osjećaj stogodišnjice me je zatekao u proslavi nogometnog kluba Bačka, zatim lijet Ivana Sarića koji po mom skromnom mišljenju nisu adekvatno dovoljno dobili značaja u samom našem Gradu, žiteljima niti klubovima. Strmljenje i želje u organizaciji ovakvih jubileja su bila velika. Mogućnosti tim manje jer mnogi su htjeli ugrabiti veliki dio kolača ne dajući adekvatnu financijsku podršku niti želju da se to prepusti nekim "amaterima" koji ipak nešto više znaju o svojoj povijesti nego neki drugi.

U kojoj meri Dužijanca održava ukorenjenu tradiciju naroda na ovom prostoru?

Tradicija i rad na očuvanju tradicije jer mukotrpan posao i stalni rad jer napredak i tehnika je toliko napredovala pa današnja mladež teško prihvata i nema posebno veliku želju da tu tradiciju očuva jer nije okusila taj "kruv napora i znoja svog" na njivi. Postoji veoma mali broj mladih koji su voljni prihvatiti se takve odgovornosti ( jer to košta) i upustiti se u očuvanje tradicije. Ove godine pokupiti 110 parova za kosidbu po onom užarenom suncu je jedinstven slučaj i posebna čestitke organizatoru jer samo onaj tko je organizirao to - taj zna koliko ga je truda, vremena, nerava i znoja trebalo ( ne računam novce).

Valjda je najteže pitanje ovo zadnje - kakva je poruka. Mislim da je potrebno prvo upoznati svoju povijest, tradiciju oprobati se u velikim iskušenjima i iz svega zaključiti i pokušati zavoliti svu tu težinu koja je itekako opterećivala naše roditelje koji su življeli pod takvim uvjetima i nisu imali prevelikih ambicija i prohtjeva, živjeli su skromno radeći i bili zadovoljni. Ako su prohtjevi veliki teško ih je ostvariti.

Tagovi: 
Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

1. Šta za vas znači Dužijanca?
2. U kojoj meri Dužijanca odražava ukorenjenu tradiciju naroda na
ovom prostoru?
3. Kako lično doživljavate ovaj veliki jubilej 100 godina Dužijance?

"Hrvatski narod u svom bogatom nasljeđu iznjedrio je obilje običaja. Hrvati Bunjevci mogu se podičiti iznimnom tradicijom, a Dužijanca je jedan od naljepših, najsadržajnijih običaja, protkan najvećim ljudskim vrijednostima, kao što su: počast čovjeku, trudbeniku, slava Bogu i duhovnosti, ljubav prema bližnjem, zahvala za darove koje pruža ova znojem natopljena zemlja. Dužijanca je oda radu i životu, privrženost svojim korijenima, zahvala Bogu, vjera u život, u ljubav i napredak.
Dužijanca je poruka mladima da nikada ne zaborave...

detaljnije
Post date: Pon, 29.08.2011 - 10:45

Uz doznaku da sam izuzetno počašćen biti pitan o Dužijanci u Vašoj anketi na ovome prestižnome internetskom portalu te naznaku da o Dužijanci, napose onim seoskim, imam posve pozitivni stav, prije svega kao činu vjerničke slavljene zahvale Bogu za koricu kruha mjesnog hrvatskoga puka, ipak moram priopćiti da, na žalost, nisam spreman odgovoriti na Vaša pitanja iz jednostavnoga razloga što ne bih htio da moji odgovori stoje kraj odgovora i onih koji su pružali podršku politici, koju je vodio Slobodan Milošević, politici zbog koje sam tijekom devedesetih godina bio u nemogućnosti dolaziti u svoju rodnu kuću više od šest mjeseci i zbog koje je moj brat morao napustiti svoj zavičaj, to jest emigrirati!

Post date: Pet, 19.08.2011 - 15:45

Šta za vas znači Dužijanca?

Žao mi je što nisam doživio pravu Dužijancu, pravi ris. Za mene je danas Dužijanca samo ono što smo naučili od starijih koji su nam o njoj pričali, ili ono što smo o njoj pročitali, a to je: Hvala Bože. Jedino što danas ne zahvaljujemo za žito nego za neke druge plodove koje ubiremo svojim radom. Ona je za mene, kao predsednika Dužijance, najveća moralna obaveza da kroz nju sačuvamo sećanje na naše pretke i tradiciju. Dužijanca je za mene, kao manifestacija, veliki ponos s tri segmenta: duhovnim, to je «hvala Bože», zatim ona ima etno karakter, to je živi muzej koji kompletnu našu tradiciju prikazuje tokom tri meseca koliko manifestacija traje, i treće, ona ima zabavni karakter, prikladan za vreme u kojem...

detaljnije
Post date: Uto, 16.08.2011 - 12:00

Kratak susret sa Nacom Zelićem, jednim od organizatora obnavljanja Dužijance 1968, desio se na književnoj večeri u HKC Bunjevačko kolo i tom prilikom je on dao svoje viđenje Dužijance iz tog vremena u video prilogu - možda kasnije i u tekstualnom obliku.

Post date: Sre, 10.08.2011 - 19:00

Šta za Vas znači Dužijanca?

Dužijanca je sastavak mog životnog kreda.

Rodio sam se na salašu, u njemu svršio škulu života sa kršćanskim kripostima, na kojima su u mene usađene vikovične svetinje: obitelj, vira, narod i salaš. Na toj škuli se temelji moje (samo)obrazovanje. Iako sam sad varoščanin, poslom i rodbinskim vezama cio životni vik sam proveo u subatičkoj ravni, na salašu i oko njeg.

Na salašu sam kroz ris (ručnu žetvu) upozno vikovima držanu dičnu svetkovinu - Dužijancu. O njoj sam napiso članke i studije, tumačio je u medijima, zdušno pomago i dao velik udio stručnog znanja da priredba Takmičenje risara bude do sad u našoj državi i oko nas neprivaziđena. Sažetak svega spomenutog sjednao sam i zavrvio knjigom Ris i Obiteljska dužijanca....

detaljnije
Post date: Sre, 03.08.2011 - 19:30
Custom Search