Svečani ručak u HKC Bunjevačko kolo

Ned, 14.08.2011 - 15:00 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

Posle završetka svečanog defilea gosti Dužijance na čelu sa predsednikom vlade AP Vojvodine, Bojanom Pajtićem, gradonačelnikom Subotice Sašom Vučinićem prisustvovali su svečanom ručku u HKC Bunjevačko kolo. U prilogu je pozdravni govor Stipić Ivana:

Vaša ekselencijo, poštovani gosti, bandašu i bandašico,

Hvaljen Isus i Marija,

Dobrodošli u Hrvatski kulturni centar «Bunjevačko kolo», dobrodošli na Dužijancu, dobrodošli u naš grad

Pripala mi je izuzetna čast da vas pozdravim na stogodišnjicu «Dužijance, u trenucima kada zbrajamo prijepodnevne utiske, događaje, razgovaramo o obavljenom poslu, zdravlju i planovima za budućnost. Pozdravljam vas u ime svih članova našeg centra, u svoje osobno ime, u ime svih koji su ove godine učinili da dostojno obilježimo značajan jubilej.

Zahvalio bih se organizacijskom odboru Dužijance, svim našim vrijednim članovima, mladima našeg ansambla, likovnjacima, suradnicima ,što su proteklih dana izdvojili velik dio svog slobodnog vremena, puno truda i snage kako bi Dužijanca protekla besprekorno.

Nekada, po završetku risa gazda je pozivao risare za stol. Nakon velikog i teškog rada, bez kojega bi naš život i život u našoj ravnici kratko trajao, ručao skupa sa njima. I danas postoje gazde, bandaši, risari kao i prije. Samo su poslovi i ris prilagođeni vremenu. «Dužijanca» danas, je kontinuitet tradicije stare l00 godina. Razlog je to što smo tu okupljeni, dobro raspoloženi, sretni kao oni nekada. Divili smo se mladima u nošnji, podsjetili se svih i vidjeli velik broj nekadašnjih bandaša i bandašica, uživali u pjesmi i igri umjetničkih društava, okićenim karucama, zapregama, konjima.... Na takmičenju risara, svih ovih tjedana, danas, za koji sat u bandašicinom kolu, operi, za dvije nedjelje na Bunariću, mi smo dio nje, učestvujemo u njoj svim svojim čulima, razumom i duhom.

Ovdje smo okupljeni jer slavimo i častan rad kao vrjednotu koja izgrađuje čovjeka disciplinom, moralom i duhom. No povrh svega smo ovdje radi duhovnosti koja je bila i ostala sastavni dio rada, odmora i veselja. Ona je utkana u našem narodu. Ovih l00 godina svjedoče riječi svetog Benedikta, Ora et labora, moli i radi. Ovo geslo najbolje govori što je bit «Dužijance» , zašto traje sto godina i što nam je činiti da traje i dalje.

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Post date: Ned, 28.08.2011 - 12:00
Post date: Sub, 20.08.2011 - 18:00

Ove godine XV međunarodna likovna kolonija Bunarić traje od 17. do 20. avgusta i tokom četiri dana likovnjaci će raditi na više lokacija. Danas su u HKC Bunjevačko kolo, sutra  na Paliću kod Tenis kluba, u petak u atrijumu hotela Galerija i na kraju 20-og ponovo na ovom mestu kada će kolonija biti zatvorena sa izložbom svih radova i tradicionalnim posluženjem - kuvanim kukuruzom.

Post date: Sre, 17.08.2011 - 11:50

U HKC Bunjevačko kolo održano je zajedničko druženje ekipe koja je radila tokom ovih pola godine na organizaciji svih dešavanja u okviru ovogodišnje jubilarne Dužijance. Broj ljudi okupljenih u timu je dostigao simboličnu cifru od stotinu jednog čalna. Na kraju je usledila zaslužena večera dok su atmosferu zagrejali zajedničkim nastupom muzičari ansambla Ravnice i Haje.

Post date: Uto, 16.08.2011 - 20:00
Post date: Ned, 14.08.2011 - 20:00
Custom Search