Gerontološki Centar u Štutgartu

Sre, 24.10.2012 - 20:30 -- miroslav.brajkov

Direktor Gerontološkog centra u Subotici, dr Nenad Ivanišević prisustvovao je redovnoj godišnjoj konferenciji u organizaciji Evropske socijalne mreže (ESN) koja se održala u Štutgartu 24. i 25. oktobra.

Tema skupa je bila " Zadržavanje i sticanje nezavisnosti i uključivanje u trećem dobu: uloga socijalnih usluga", s ciljem da se navedu iskustva učesnika o načinima pružanja socijalnih usluga licima u poznom životnom dobu, sa naglaskom na što aktivniji pristup samih korisnika ustanova.

"Gerontološki centar je predstavio svoje metode i rezultate rada sa starim osobama, navodeći širok aspekt usluga socijalne zaštite koje pružamo. Posebno su obrazložene aktivnosti na edukaciji i fizičkoj aktivnosti naših korisnika, pošto je veliki broj sekcija u okviru naše ustanove preko kojih se korisnici aktivno bave fizičkim i kreativnim aktivnostima. Upravo su neki projekti koji su sprovedeni u proteklom periodu imali za cilj da boravak u našem centru ne bude shvaćen samo kao smeštaj, ishrana i vođenje računa o zdravlju nego i mesto gde se itekako mogu razvijati i telo i duh , bez obzira na poodmakle godine života."

Konferencija je bila prilika da se sa drugim kolegama iz zamalja regiona i Evropske unije uspostave i prodube već postojeći kontakti, te je predložena realizacija novih projekata koji bi bili finansirani iz IPA fondova namenjenih prekograničnoj saradnji.

Osim toga, dr Ivanišević , kao član specijalne šestočlane radne grupe ESN-a , predsedavao je radnom sastanku ove grupe, tokom kojeg je sastavljen nacrt predloga koji će ESN predstaviti tokom proleća 2013.-te godine, a odnosi se na mere koje je neophodno sprovesti u okviru ustanova socijalne zaštite u vreme globalne ekonomske krize. Dogovoren je sastanak ove grupe u Brajtonu, početkom naredne godine.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search