Nova volijera za mrkog medu

Čet, 27.12.2012 - 09:00 -- mirjana.alapovic

Kolektiv zoološkog vrta sa velikim zadovoljstvom završava 2012. godinu u kojoj smo uspeli realizovati neke davno planirane aktivnosti.

Godinama unazad je kavez sa mrkim medvedom bio glavni razlog negodovanja posetilaca. Negativni komentari su bili upućeni sa punim pravom, jer je volijera u kojoj je medved živeo dugi niz godina jedan od najstarijih objekata u Zoo vrtu, izgrađen početkom pedesetih godina, u vreme kada su zoo vrtovi bili samo menažerija za izlaganje životinja.

Razvojem svesti ljudi o dobrobiti životinja uvođeni su novi standardi u zoo vrtovima koji su na prvo mesto stavljali dobrobit životinja. Svakako da bi najidealnije bilo kada bi sve životinje mogle da žive na slobodi u prirodi, ali pošto zoo vrtovi kao ustanove neće nestati, i kako imaju veoma važnu ulogu i u zaštiti pojedinih vrsta i genetskog fonda, primena savremenih standarda je prioritet.

Zoološki vrt Palić je mali vrt koji se trudi da što pre i što bolje ispuni zahteve kako bi bio korak uz savremene evropske institucije. Tokom 2012. rekonstruisana je volijera za slona, deo volijere belog medveda, krov velike papagajnice, bazen za foke ali ono najvidljivije za posetioce je svakako nova volijera za mrkog medveda.

Ova volijera je nastala rekonstrukcijom starog prostora za makako majmune. Napravljena je nova ograda sa sigurnosnim električnim pastirom, utvrđena je obala uz jezerce, donešeno drveće. Unutrašnji prostor je napravljen sa nekoliko odeljaka, podnim grejanjem i prozorima za posetioce da provire u medin dom. Za posetioce će biti uređena terasa i pećina.

Novi prostor je na površini od oko 800m², ima jezero i vodopad, drveće sa platformama za penjanje i jednu malu pećinu za kopanje. Projekat je finansiran sredstvima Grada Subotice i sopstvenim sredstvima vrta.

Medvedica je u decembru premeštena u novu kuću i za sada se polako prilagođava novim uslovima. Verujemo da će i njoj biti lako prilagoditi se boljem.

Stari kavez će ostati kao uspomena na neka prošla vremena i biće uređen tako da posetioci mogu da uđu u njega i pogledaju kako je izgledao svet medi kroz gvozdene rešetke.

::

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Custom Search