Sinagoga prokišnjava i nakon 38 godina obnavljanja

Pon, 15.04.2013 - 09:15 -- nikola.tumbas

Prokišnjavanje subotičke Sinagoge prioritetan je problem koji će biti rešen, najavila je danas arhitektica Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici Gordana Prčić-Vujnović.

"Prokišnjavanje Sinagoge je prioritetan problem. Nakon snegova su konstatovani određeni nedostaci koje izvođač treba da otkloni, jer su radovi još uvek pod  garancijom", kazala je Prčić-Vujnović agenciji Beta.

Objasnila je da do slivanja vode na fasadu dolazi zbog nedostatka oluka po vertikali te građevine.

Podsetila je da još od 1975. godine traju radovi na obnovi Sinagoge, u zavisnosti od pristizanja sredstava za rekonstrukciju, i dodala da je najveći propust upravo u tome što radovi nisu odejednom obavljeni.

Prčić-Vujnović je kazala da će nadležna komisija utvrditi nedostatke na objektu, kao i na radovima koji su rađeni u poslednjem periodu. Objasnila je da pored prokišnjavanja Sinagoge postoji i problem osipanja fasade, propadanja stolarije, razlupanih vitraža, a radovi koji su urađeni pre više od 30  godina moraju ponovo da se dorađuju i saniraju.

Predsednik Upravnog odbora Fondacije SOS Sinagoga Nenad Ivanišević rekao je agenciji Beta da je za ovu godinu, u okviru IPA prekogranične saradnje Srbije i Mađarske, zatim kroz Svetski memorijski fond, kao i kroz budžet Grada Subotice i budžet Vojvodine, obezbeđeno oko 300.000 evra za renoviranje severoistočne fasade i određenih delova subotičke Sinagoge. Dodao je da je početak tih radova predviđen za jun.

Jevrejska opština u Subotici je 1979. godine predala Sinagogu u vlasništvo Grada Subotice, uz dogovor o budućoj obnovi ovog objekta. Sinagoga je sagrađena 1902. godine u umetničkom stilu secesije, sa kitnjastim ukrasima koji se zasnivaju na mađarskim narodnim motivima. Objekat je izgrađen za godinu dana, a radovi na rekonstrukciji traju 38 godina. Sinagoga je 1975. proglašena za spomenik kulture, a danas se ubraja u 100 najugroženijih spomenika kulture u svetu. Gradili su je poznati arhitekti Marcel Komor i Jakab Deže iz Budimpešte. Sinagoga čuva i uspomenu na 4.000 subotičkih Jevreja ubijenih u fašističkim logorima u Drugom svetskom ratu.

 

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search