Kampanja da se građani uključe u proces donošenja odluka

Pon, 29.07.2013 - 12:50 -- nikola.tumbas
Snježana Mitrović o deklaraciji Subotica bez GMO
Snježana Mitrović o deklaraciji Subotica bez GMO
Detalj kampanje Arhus centra
Detalj kampanje Arhus centra

U okviru projekta “Obezbeđivanje pristupa informacijama, učešću javnosti i pristup pravosuđu u ekološkim procesima odlučivanja – Arhus kampanja 2013.” koji se realizuje u saradnji sa OEBS-om, Misija u Srbiji, a uz podršku Ambasade Savezne Republike Nemačke u Beogradu, Regionalni Arhus centar Subotica, je od 9 do 11 časova, na centralnom gradskom trgu, danas u ponedeljak, 29. jula 2013. godine, započeo javnu kampanju u cilju podizanja ekološke svesti građana o značaju primene Zakona o Arhuskoj konvenciji

Naime, u okviru ovog projekta formirana je “Mreža Arhus centara”  koja služi kao platforma za koordinaciju saradnje između centara u Srbiji (Kragujevac, Subotica, Novi Sad i Niš). Do kraja avgusta  planiran je svojevrstan “Arhus karavan” u 20 gradova i opština širom Srbije, a Arhus centar Subotice će kampanju sprovesti u još četiri grada: 30. jula u Kikindi, 31. jula u Zrenjaninu, 15. avgusta u Šapcu i 19. avgusta u Somboru.

Ovom prilikom je predstavljen i rad Regionalnog Arhus centra Subotica, a građani su se upoznali i o korišćenju njegovih usluga. Cilj kampanje je promocija i obaveštavanje o zakonskim mogućnostima uključivanja zainteresovane javnosti u procese donošenja odluka, kao i zalaganje za što aktivnijim angažovanjem civilnog društva da se bave pitanjima zaštite životne sredine, te unapređivanje dijaloga između donosioca odluka i civilnog društva. Videti primere reakcije građana prilikom Javne prezentacija plana generalne regulacijelokacije izgradnje podzemne garaže

Takođe, je planirano da se istovremeno održavaju sastanci predstavnika Arhus centra Subotica sa stručnim saradnicima u organizacionim jedinicama zaduženim za ekologiju u lokalnim samoupravama. Namera je da se na susretima razmene iskustva i daju konkretni predlozi u cilju poboljšanja kvaliteta življenja stanovništva, tim pre što je osnovni cilj osnivanja Arhus centara uspostavljanje saradnje između građana i lokalnih samouprava koje su među glavnim nosiocima obaveza u implementaciji Zakona o Arhuskoj konvenciji u Srbiji.

Dodatne informacije telefonom na broj: 064/95-17-277, 063-73-75-361 i 024/554-600 (lokal:127 ili 123) ili putem mejla [email protected] i Internet strane www.aarhussu.rs.

Pridružite nam se!

Arhus Tim

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search