Baština koja živi

Uto, 03.12.2013 - 13:52 -- branka.milojevic

S ciljem očuvanja tradicijske baštine bunjevačkih Hrvata u Tavankutu prošle je godine pokrenut dugoročni projekt pod nazivom Baština koja živi. Riječ je skupini programa koji se tijekom čitave godine organiziraju, a koji su vezani su za promicanje ideje o potrebi održavanja onih tradicijskih običaja koji su još živi, te o revitalizaciji onih koji polako padaju u zaborav. Jedna je od glavnih tendencija projekta uključivanje sudionika različitih generacijskih skupina, kako bi uspostavio kontinuitet pri nasljeđivanju baštinskih vrijednosti. Glavni nositelji ovoga projekta jesu HKPD “Matija Gubec” te OŠ “Matija Gubec” iz Tavankuta.

Nakon  više projekata koji su se održali ove godine, održana je radionica koja ima za cilj podučiti mlade samoj svrsi i načinu izrade božićnog kolača- Božićnjaka,  koji je nekada bio nezaobilazni sastavni dio obilježavanja Božića, a danas se izrada Božićnjaka može svrstati među posebne vještine. Voditeljice radionice izrade figurica za Božićnjak, na kojoj je bilo trideset sudionika, a koja je održana 27. studenog u prostoru osnovne škole u Tavankutu, bile su Jozefina Skenderović i Manda Prćić te nastavnica Kristina Kovačić, koja u školi predaje izborni predmet Svakodnevni život u prošlosti.

Jozefina Skenderović na samom početku radionice je objasnila polaznicima koje to figurice na Božićnjaku moraju biti, te koje se još njima mogu pridodati. Poseban naglasak na radionici bio je na tumačanju simbola pojedinih figurura Božićnjaka. “Ovaj lip običaj prvaljenje Božićnjaka je skoro zamro, danas se Božićnjak kupi u pekarama, ali to nisu naši Božićnjaci, to nisu ti Božićnjaci koje su prvili naše majke, pa mi pokušavamo vratiti oblik našeg nakićenog Božićnjaka. Jako mi je drago da je pored mene bila i Manda Prćić koja je na nešto drugačiji način pokazal izdradu figura, što je dokaz da u našim obiteljima nije bilo ujednačene forme, nego su se razlikovali u pojedinim detaljma. No bit  slavljenja Gospodinovog dolaska je bio zajednički. Ja se sićam da sam kao mala volila ići kod strine ili u komšiluk viditi kaki je njihov Božićnjak, što znači da je svačiji bio ipak na neki drugačiji način realiziran, a ustvari svima je simbolika bila ista”-rekla je  Jozefina Skenderović. Na radionici su polaznici mogli saznati kako na Božićnjaku mogu biti prikazane sve životinje osim konja, jer on važi za životinju izrazite oholosti. O njegovoj oholosti govori i narodna predaja, a jednu je takvu pripovijest ispričala polaznicima Manda Prćić.

Izložba Božićnjaka započetih na ovoj radionici biće postavljena 7. prosinca, u 17 sati u prostorijama HKPD “Matija Gubec “ u Tavankutu, a neki od njih biće prikazani i na izložbi u Subotici koju organizira Katoličko društvo za povijest i duhovnost “Ivana Antunović”.

Dojmovi polaznika:

Sanja Buljovčić: “Ja nikada u svojoj obitelji nisam vidjela i nitko u mojoj obitelji ne pravi Božićnjak. Jako mi je drago da se ova radionica organizirala i veselim se svakom okupljanju i radu na obnovi tradicije te druženju mladih.”

Anica Crnković:” Podržavam sve radionice na kojima se obnavlja baština bunjevačkih Hrvata. Do sada nikada nisam pravila Božićnka, mada je moja mama pravila. Na radionicu sam dovela i ćerku Kristinu te ćemo ove godine I mi pokušati napraviti  Božićnjak.”

I.D.

Custom Search