Ambasador Amerike sa sportistima

Pet, 21.02.2014 - 23:35 -- dejan.vukovic

Njegova ekselencija Majkl Kirbi, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, priredio je u Američkom kutku, odeljenju Gradske biblioteke, prijem za sportiste Subotice. Prisustvovali su prvaci države, predstavnici ŽFK Spartak kao i mačevaoci Spartaka. Prisutno je bilo jepš nekoliko sportista kao i stalni posetioci američkog kutka. Tema je bila učešće žena u sportu.

Bolji poznavaoci prilika verovatno nisu iznenađeni ovim gestom ambasadora koji pored svojih svakodnevnih obaveza ume da nađe vremena i da bude "ambasador sporta" ili da vreme posveti aktivnostima koje nisu strogo protokolarne. Ambasador Kirbi je, naime, u mladosti i sam igrao fudbal bio je golman, a kasnije trener mlađim selekcijama devojčica. Osim toga ženski fudbal je pratio i kao brižni otac jer su njegove kćerke, Ketrin i Elizabet, takođe igrale fudbal.

Polovinu ljudske populacije čine žene, a ignorisanje te činjenice predstavlja kršenje ljudskih prava i diskriminaciju. Slično je bilo i u Americi sredinom 70-ih godina, kada je ženski fudbal bio u povoju - rekao je Ambasador Kirbi. Novac se ipak morao ravnomerno rasporediti, bez obzira što je muški fudbal (misli se na američki fudbal) izuzetno skup sport, a uz to je i privilegovan. Posledica je bila gašenje nekoliko klubova američkog fudbala, ali je zato kvalitet ženskog fudbala danas u svetskom vrhu. Problem naravno postoji u poseti. Ženski sport je manje atraktivan za muškarce koji ih manje posećuju, za razliku od njih žene su redovni posetioci i muških sportskih dešavanja, istakao je ambasador.

Ambasador se upoznao sa sportistima i njihovom problematikom i dao im kratke savete kako da budu još uspešniji i bolji. U niz primera koristiuo je našeg vrhunskog tenisera Novaka Đokovića koji treba da bude uzor mnogima ne samo u sportskim nego i ljudskim osobinama. Sat vremena u razgovoru sa ambasadorom je brzo proteklo. Rukovodstvo ŽFK Spartak je iskoristilo priliku da uruči šampionsku zvezdu ambasadoru Majkl Kirbiju.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search