Körzeti szavalóversenyt tartottak Szabadkán

Kategorija: 

A szabadkai körzeti szavalóverseny részét képezi a Népem költője elnevezésű országos szintű megmérettetésnek, amelyet a Vajdasági Művelődési Intézet szervez meg. Három kategóriában szavaltak az észak-bácskai körzet általános és középiskolás diákjai szerb, magyar és Vajdaság más hivatalos nyelvein.

Mintegy 90 diák gyűlt össze a Szabadkai Városi Könyvtárban. Három kategóriában indultak: általános iskolák alsó tagozatai, felsős tagozatai és a középiskolások. A legkisebbeket arról kérdeztük miért szeretnek szavalni.
Vakula Bence: „Első óta szavalok, és nagyon szeretek szavalni. Szinte már az életem kezd lenni. Imádom, amikor úgy elmondod azt a verset, és amikor fel kell készülni, és ötösöket is lehet szerezni vele.”
Katona Boglárka: „Nagyon szeretem a szavalást, mert benne kiélhetem minden érzelmemet, és én nagyon szeretek az arcommal játszani.”

A tanulók lelkesen adták elő az általuk és tanáruk által kiválasztott költeményeket. Tanáraik és tanítóik segítségével készültek fel erre a döntőre. Bernardica Ivanković, a Szabadkai Városi Könyvtár szóvivője azt mondta: „A verset a gyermek kora, neme és karaktere alapján kell kiválasztani. Ha jól választják a verset, akkor a gyerek is jól fogja előadni, elmondani és kifejezni.”

A zsűritagok szerint nincs tehetségtelen gyermek, csak rosszul kiválasztott vers. Vajda Tibor szerint több esetben a gyermekek nem tudták helyesen értelmezni a verset. „A tanítókkal, a tanárokkal kell foglalkozni. Ugyanis nem a gyerek az oka annak, ha a verset úgy mondja el, hogy nem érti.”

A szavalóverseny döntősei számára a következő megmérettetés tartományi szinten lesz Torontálszécsányban a hónap végén.

Custom Search