Szentivánéji álom a Fabula Rasa tolmácsolásában

Kategorija: 

Nagy sikerrel mutatta be a Szentivánéji álom című darabot, William Shakespeare klasszikus vígjátékát a Fabula Rasa Színjátszó Grund vasárnap este Szabadkán. A Népkör szakosztályának középiskolás színjátszói igyekeztek minél kreatívabban saját képükre formálni a darabot.

„A szerelemben mindig lépnek fel problémák vagy kavarodások, és hogy ez mindig benne van a pakliban, de ha kitartóak vagyunk, akkor elérjük, amit akarunk.” Bodnár Lanetta, a Szentivánéji álom egyik színésze szerint ez a darab korántsem könnyen emészthető mondanivalója. És mintha a tanulság önmagában nem lett volna elég, a 2008 óta működő színjátszócsoportnak a shakespeare-i vígjáték színpadra állításával komoly kihívásoknak kellett megfelelnie. „Eléggé nehéz volt, mert itt nem igazán lehet improvizálni, kötött a szöveg eléggé, és nehéz megtanulni” – véli Budincsevity Krisztián, a Fabula Rasa Színjátszó Grund tagja.

Ráadásul a vígjáték főbb szereplőinek jellemzésére külön kis etűdöket kellett kidolgozniuk – utólag már kijelenthetik: sikerrel.

Ralbovszki Csaba, Fabula Rasa Színjátszó Grund vezetője: „A szerepükből egy-egy mondatot kivettünk, hogy az elhangozzon, ebből lettek az ötperces etűdök.”

„Úgy beállítani ezeket a zenei mozgásokat, hogy a jellemek is kibontakozzanak. Én ezt magamra vállaltam, és nekem ez volt egy nagy kihívás” – mesélte Greguss Zalán, a Fabula Rasa Színjátszó Grund vezetője.

A színjátszók két hét múlva egy újabb kísérletbe fognak. 4-5 szereplős, rövidebb darabokat választanak majd ki, összesen hármat, amit a diákok rendeznek majd.

Custom Search