Završna konferencija IPA projekta "Konji u mađarsko-srpskoj kulturnoj baštini"

Pet, 29.08.2014 - 07:58 -- tomislav.dedovic

28.08.2014. Vojvođanska Fondacija za razvoj „Halo”, Samouprava županije Bač-Kiškun,  Udruženje za Ižak i Konjički klub „Favory” održali su završnu konferenciju u večnici gradke kuće pod nazivom  "Konji u mađarsko-srpskoj kulturnoj baštini"

***

Konji u madjarsko-srpskoj kulturnoj baštini

 

Jahanje je umetnost  koja mora  dugo godina da se uči da bismo  je osetili i uživali u njoj. Jahanje je rezultat divne harmonije koja postoji između  konja i čoveka , a ta veština  se,  čak i u slučaju ljudi -konjanika,  uči celog života.

U  svetu je sve manje terena na kojima se može slobodno i  bezbedno , bez zabrana i ograda , praktikovati jahanje. Mađarska i Vojvodina spadaju u onaj mali broj mesta  gde je to ostvarljivo. Najveću privlačnost za ljude koji vole jahanje predstavlja praktično neograničena mogućnost terenskog jahanja. Podneblje , konfiguracija terena , kao i vrste naših konja ,  tome izuzetno pogoduju.

U našoj regiji ne postoji samo i isključivo tradicija jahanja , odnosno konjičkog turizma. Već od šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka na hiljade turista iz inostranstva pristizalo je  na konjičke programe i vožnju zaprega. Više stotina hiljada gostiju je u ovim krajevima pratilo prezentacije veština konja i konjanika , u čitavom svetu poznate igre čikoša , tj. konjušara, kao što je i „pusta petica“ postala simbol.

Cilj projekta  „Konji u madjarsko-srpskoj kulturnoj baštini”  da zainteresovanima prikupi sve informacije o regionu sa aspekta konjičkog turizma.

Kako je jahanje i držanje konja postajalo  sve popularnije , tako je sve više pojedinaca ,  kao i preduzetnika ,  donelo odluku  da se neće zadovoljiti  bavljenjem konjima i jahanjem isključivo iz ličnog zadovoljstva , nego će izgraditi potrebne objekte da bi se mogla pružiti i konjička turistička usluga.  U ovom materijalu želimo da prikažemo  upravo ove konjičke baze svim ljubiteljima konjarstva i konjičkog sporta ,  kao i turistima koji nam dolaze sa teritorije županija Bač Kiškun i Čongrad ,  kao i iz Vojvodine

 

U okviru projekta izradjena je 8 tura ukupno od 1400 km, koja obuhvata 66 naselja ( iz Mađarske 40, iz Vojvodine 26) I 77 konjičke baze  ( 43 u Mađarskoj, 30 u Vojvodini).

 

Kako je jahanje i držanje konja postajalo  sve popularnije , tako je sve više pojedinaca ,  kao i preduzetnika ,  donelo odluku  da se neće zadovoljiti  bavljenjem konjima i jahanjem isključivo iz ličnog zadovoljstva , nego će izgraditi potrebne objekte da bi se mogla pružiti i konjička turistička usluga.  U ovom materijalu želimo da prikažemo  upravo ove konjičke baze svim ljubiteljima konjarstva i konjičkog sporta ,  kao i turistima koji nam dolaze sa teritorije županija Bač Kiškun i Čongrad ,  kao i iz Vojvodine.

Svi oni  koji osećaju da imaju neke veze sa prastarim mađarskim konjičkim i konjaničkim životom, ili žele da ga upoznaju , imaju za to mogućnost korišćenjem naših tura i trasa. Učesnici ovih turan ,  pri susretu sa pastirima i njihovima stadima ,  mogu da se osećaju kao nekadašnji bećari (jedna vrsta hajduka na pustarama) – tako je zamišljena „Bećarska tura“ na Alfeldu (Nizija). Tokom lovačke ture u Bačko j ,  imaćete prilike da upoznate autohtoni bački ptičji svet , obilaskom terena koje civilizacija još nije osvojila. Puteve svetih vodica , odnosno mesta hodočašća sa izvorima ,  preporučujemo onim konjanicima koji se zanimaju za  bunarsku ili izvorsku vodu  za koju se vezuju određene legende. Oni iskusniji konjanici, odnosno jahači, koji vole opuštenije jahanje bez zategnutih dizgina, dakle opuštenih uzdi, i dugotrajne  galope kojima će  prevaliti velike razdaljine, imaju za to idealnu priliku na turi nazvanoj po reci Tisi, koja uglavnom i prati tok same reke. Zaljubljenike u istoriju ratovanja pozivamo na svojevrsni vremeplov na spomen- turi „Bitka kod Sente“.  Tokom ture nazvane  po pustari („Pusta tura“),  posetioci mogu upoznati građevine pastira , autohtone domaće životinje , biljni svet pustare , kao i štale za držanje konja , te spektakularne predstave zaista spretnih čikoša , odnosno konjušara. Tura „Kun Pusta“  učesnike će  odvesti u jedan od centara Avara i Mađara iz doba osvajanja domovine , gde uz ostatke nekadašnjih slatinastih terena , jezera , trskom obraslih površina,  mogu videti i manje vodene i močvarne površine , te baruštine , ritove ,  kao i kaljuže           ( možda ipak „kaljuge“, pošto je kaljuža više hrvatska varijanta)  među brežuljcima.  Putevima vina stižemo u poznati vinorodni Kiškunsag gde će nam podrumari ponuditi svoja izuzetno kvalitetna bela i  crvena vina, kao i roze , pa i šampanjac ,  čiju osnovu čine upravo vina iz ove regije.

U okviru projekata je izdata i brošura koja sadrži detaljan opis svih tura sa kontaktima i informacijama. Brošura je izdata na mađarskom, srpskom , engleskim i nemačkom jeziku.

Izrađena je i mapa o turama na četiri jezika, kao i posebne table za konjičke baze i virtualni muzej i vebsajt: www.horse-trails.net

 

IPA prekogranični programProjekat sufinansira Evropska unija

     

Podaci o projektu:

Naziv projekta: HORSE-TRAILS – Horses in the Hungarian-Serbian cultural heritage

Identifikacionui broj projekta: HUSRB/1203/212/136

Partneri-saradnici:

Samouprava Županije Bač-Kiškun (H-6000 Kečkemet, Trg Ferenca Deaka/Deák Ferenc tér 3.)

Vojvođanska Fondacija za razvoj „Halo” (RS-24000 Subotica, Age Mamužića 11.)

Udruženje "Tegyünk Izsákért" (H-6070 Ižak, Trg Slobode/Szabadság Tér 1.)

Konjički Klub "FAVORY" (RS-24104 Kelebija, Put Edvarda Kardelja 437.)

Ukupan budžet projekta: 192.110 Euro

Period realizacije: 01. 03. 2013. – 31. 08. 2014.

 

 

 

 

 

Autor teksta: 
Custom Search