Održana Skupština Ultramaratonskog Saveza Srbije

Ned, 18.01.2015 - 15:13 -- dejan.vukovic

Ultramaratonski Savez Srbije održao je redovnu Skupštinu u Trofejnoj sali Sportskog Saveza Subotice. Gost na Skupštini bio je generalni sekretar Atletskog Saveza Srbije, Slobodan Branković koji je bio istaknuti atletičar i osvajač Zlatne medalje u Đenovi na Evropskom Prvenstvu u dvorani u trci na 400 metara. 

Elvira Janoši predsednik Ultaramaratonskog Saveza Srbije pozdravila je gosta i naglasila da je razlog dolaska generalnog sekretara bio da pozdravi nove članove Atletskog Saveza Srbije pošto se Ultramaratonski Savez Srbije priključio Atletskom Savezu i od sada će biti u njihovoj nadležnosti. Branković je rekao da je do spajanja dva saveza došlo je na inicijativu ultramaratonskog Saveza - Elvira Janoši je bila u Ministarstvu omladine i sporta kod ministra Udovičića i iznela probeleme sa kojima se susreće savez i sami takmičari poslednjih godina. Ministar me je tada pozvao i rekao da rešim probleme Ultramaratonskog saveza proteklog jesenjeg dela. Atletski Savez Srbije je imao troškove oko kupovine avio karata i slanja kotizacije za takmičenja. To je bilo negde oko 500.000 dinara što nam je Ministarstvo refundiralo posle rebalansa. I tada se nametnuo uslov da Ultramaratosnki savez postane deo Atletskog Saveza Srbije. Mislim da je to od velike koristi za Ultramaratonski Savez. Poštujući zakonske normative i akte Ultramaratosnki savez će dostavljajući plan rada i finansijki plan za ovu godinu moći da računa na određena sredstva iz Ministarstva. Pravite vaš plan u koji se mi nećemo mešati. Treba napomenuti da je danas je atletika jedan od poštovanijih i cenjenijih sportova. Imamo odlične rezultate i pošto niusmo megalomanski sport po pitanju sredstava mislim da neće biti problema za nas u daljem periodu. Treba da radimo na omasovljavanju takmičara i to je sada najbitnije za nas, jer smo tako ozbiljniji za partnere. - rekao je Branković.

Trenutno Atletski savez Srbije raspolaže sa milion eura godišnje, od kojih 60 posto dobija od Ministarstva a 40 posto od sopstevnih prihoda. Branković je istakao da su današnji vrhunski atletičari Srbije odlično plaćeni. Ivana Španović, Kolašinac, Bekrić, Amela Terzić, njih šest, sedam imaju mesečnu platu od 3 do 5 hiljada eura a njihovi treneri oko hiljadu i pet stotina eura zahvaljujući Atletskom Savezu Srbije. Treba istaći da će do kraja godine biti gotova atletska dvorana u Beogradu. 

Drugi deo Skupštne protekao je u radnoj atmosferi. Usvojen je plan rada i finansijski izveštaji a na kraju su podeljena priznanja za najbolje u protekloj godini.   

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search