Veče posvećeno 70 godina smrti od Mije Mandića

Pet, 07.08.2015 - 11:57 -- nikola.tumbas
Zvučni zapis večeri posvećene Miji Mandiću
Zvučni zapis večeri posvećene Miji Mandiću

        U okviru programa XIV Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva, u četvrtak 06. avgusta 2015. godine u prostorijama Muzičke škole, održano je veče posvećeno  bunjevačkom velikanu Miji Mandiću, čime je obeleženo 70 godina od njegove smrti.

        Uz prisustvo predsednice Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine mr Suzane Kujundžić Ostojić,  Etele Jerinkić, pomoćnice gradonačlnika za kulturu kao i zamenika predsednika Skupštine grada Mirka Bajića, predstavljena je brošura pod nazivom ,,S virom u svoj rod,, čiji je urednik Tamara Babić , koja je ujedno i predsednik Fondacije ,,Mijo Mandić,,.  O liku i radu istaknutog bunjevačkog kulturnog i prosvetnog radnika, govorio je unuk Mije Mandića, starijeg.

         U muzičkom delu programa moglo se čuti i Gajdaško kolo, koje je iz Bajskog trokuta, doneo Mijo Mandić, a koje je na harmonici izveo Vlastimir Stanimirović, kao i kompozicija koju su u duetu otpevale Tamara Babić i Stela Bukvić .

         U nastavku programa prikazani su inserti iz filma o Miji Mandiću, a čija će premijera biti održana 28. avgusta u Bajmoku, u okviru  Dana bunjevačke kulture.

             U ime organizacionog odbora reči zahvalnosti i podrške svima koji su pomogli Festival uputila je Kata Kuntić.

          Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva, pokrenut je još krajem prošlog veka, sa namerom da istrgne iz zaborava bunjevačku kulturu, a ovogodišnji Festival je drugačiji od svih dosadašnjih, jer se po prvi put organizuje pod pokroviteljstvom Grada Subotice.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search