O ukusu u našem vremenu

Uto, 27.10.2015 - 08:02 -- darko.kovacevic

U sredu, 21. 10. 2015. godine, u subotičkoj Gimnaziji, u klubu 23, sa početkom u  18 časova, održana je tribina na temu: O ukusu u našem vremenu. Tribinu je priredilo Srpsko filozofsko društvo u saradnji sa Gimnazijom ,,Svetozar Marković” u Subotici. O ukusu u našem vremenu, s posebnim osvrtom na problem ukusa u vremenu dominacije medijske kulture govorili su: dr Una Popović, docent Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, dr Sreten Petrović, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu i dr Aleksandar Stevanović, predsednik Sekcije profesora filozofije Beograda. Tribinu je organizovao i vodio Dragan Krstić, profesor filozofije u Gimnaziji ,,Svetozar Marković” u Subotici.

U uvodnom obraćanju publici voditelj tribine je naglasio da se višegodišnja saradnja između Srpskog filozofskog društva i tribine ,,Dijalog” održava zahvaljujući gospodinu Slobodanu Kanjevcu, predsedniku Srpskog filozofskog društva.  Takođe je rečeno da je estetička tribina ,,Dijalog” jedinstvena u našoj zemlji, sa koje se već 23. godine subotičkim gimnazijalcima i drugim za estetiku zainteresovanim slušaocima obraćaju naši najpoznatiji filozofi-estetičari, kritičari i umetnici.

Predstavljajući goste, voditelj tribine je naglsio i to da su se gotovo svi u svojim naučnim radovima temeljno bavili problemom ukusa, koji je bio i jeste jedan od osnovnih estetičkih pojmova, koji se vezuje za recepciju, vrednovanje i produkciju umetničkih 

Razmatrajući problem ukusa unutar estetike recepcije, prof. dr Sreten Petrović je posebnu pažnju posvetio pitanju: da li je moguće doživeti, osetiti estetsku vrednost dela bez ukusa i da li je ukus dovoljan uslov da se dosegne estetsko? Prema mišljenju profesora Petrovića, za koga, svakako, moramo reći da je jedan od naših najvećih estetičara-filozofa, kulturologa i sociologa umetnosti, ,,bez ukusa pojedinac nije kadar da uspešno doživi estetsku vrednost kao god što je nemogućno da se samo sa ukusom dosegne vrednost sa obeležjem estetskog”. Kada je reč o značaju ukusa u produkciji umetničkih dela, profesor Petrović je svoje stavove ilustrovao primerima koji se odnose naše najpoznatije slikare: Milana Konjovića, Ljubu Popovića, Olju Ivanjicki, Vladimira Veličkovića itd.

U medijima su sve prisutniji estetički iskazi: ,,Estetika je nauka o lepoti”, ,,Lepota je u oku posmatrača”, ,,O ukusima ne treba raspravljati” itd. Promovisanje ovih iskaza u medijima stvara privid prisustva ,,estetike” i njenih značajnih pitanja, kao što je problem ukusa, a u stvari ta nekritička i površna interpretacija pomenutih iskaza ne vodi njihovom razrešenju u sferi duha, već jača ,,kulturu” potrošnje, olakšava medijsku proizvodnju kiča i šunda.

Razgovarajući o aktuelnosti i značaju ukusa u doba medijske kulture, dr Una Popović i dr Aleksandar Stevanović izneli su svoje mišljenje o čitavom nizu pitanja: Može li se prihvatiti stav da danas određenje estetskog ukusa proizilazi iz sfere medijske kulture? Da li ,,demokratizacija” ukusa briše razliku između ,,visoke” i ,,niske” kulture, ,,elitne” i ,,popularne” kulture i nužno vodi u kič i šund? Može li se reći da je danas pojam ukusa prestao da postoji kao estetička kategorija? I, na kraju, da li estetika kao filozofska disciplina, tj. estetičari-filozofi mogu, i ako mogu kako mogu, da umanje medijsku zloupotrebu pomenutih iskaza? Odgovarajući na poslednje pitanje, gosti tribine su se usaglasili u stavu da su estetički razgovori na subotičkoj tribini ,,Dijalog” jedan od najboljih načina borbe protiv medijske zloupotrebe estetičkih iskaza, jedan od najboljih načina da mladi ljudi izgrade dobar ukus.

Dragan Krstić

Custom Search