111 rođendan palate Rajhl

Čet, 31.12.2015 - 09:38 -- nikola.tumbas
Razgovor sa autorima knjige Gradotvorci
Razgovor sa autorima knjige Gradotvorci

Savremena galerija Subotica je ponedeljak, 28.decembra 2015, organizovala program povodom obeležavanja 111 godina izgradnje i trajanja Palate Rajhl.

 

Program je počeo igraonicom za decu i odrasle Kuća tajni gospodina Rajhla. Ovom zajedničkom traganju dece i njihovih pratilaca za skrivenim detaljima u Palati, pridružilo se i nekoliko omladinaca te su kroz interakciju sa samim prostorom učesnici  dobili priliku da postupno otkrivaju jedan od najznačajnijih secesijskih objekata u Subotici. Kroz svojevrstan istraživački proces, istražitelji su  saznali detalje, iz događajima bogate, prošlosti Palate Rajhl.

 

Potom je bio je održan razgovor Od gradotvoraca do gradograditelja: Subotica i njeni neimari. Razgovor se organizovao i kao podsećanje na jedanaest godina od publikovanja prvog toma knjige Gradotvorci, kapitalne knjige o znamenitim objektima arhitekture Subotice, te su u njemu učestvovali i dva autora ove knjige: mr Gordana Prčić-Vujnović,  arhitekta, i Mirko Grlica, istoričar. Pridružila im se i MA Neda Džamić, istoričarka umetnosti. Razgovor je bio fokusiran na temu izgradnje grada i na vrednosti koje se ustanovljavaju u tom procesu. Sa gostima je razgovarala Nela Tonković, direktorka Savremene galerije Subotica.

 

Na samom kraju programa publika je uživala u koncertu dua Dharma, koji čine Jasna Jovićević i Armand Mesaroš.

 

Palata Rajhl sagrađena je 1904. godine, a njen arhitekta, Ferenc Rajhl, zatražio je zvaničnu dozvolu za useljenje u objekat od Gradskog senata 28. decembra iste godine, te se ovaj datum smatra završetkom izgradnje Palate. Od prošle godine, Savremena galerija Subotica podseća sugrađane na ovaj datum celodnevnim programom. Savremena galerija Subotica nalazi se u zgradi Palate Rajhl od 1968. godine, kada joj je zgrada dodeljena – svega šest godina nakon osnivanja Galerije – kao stalno mesto delovanja.

 

U prilogu zvučni zapis razgovora.

Custom Search