Obeležena Krsna slava Slavonaca i Baranjaca u Subotici

Uto, 16.02.2016 - 09:42 -- nikola.tumbas

OBELEŽENO SRETENJE GOSPODNJE- KRSNA SLAVA SLAVONACA I BARANJACA U SUBOTICI

KUMA OVE GODINE PESNIKINJA SANELA PAVLICA

Sretenje Gospodnje, krsna slava  Zavičajnog udruženja „Slavonija i Baranja“ Subotica obeležena je i proslavljena u ponedeljak 15.februar na tradicionalni način, sečenjem slavskog kolača i osveštenjem slavskog žita uz sveštenika i starešinu SPC Subotica gospodina Dragana Stokina, a kuma je ove godine bila poznata slavonska pesnikinja Sanela Pavlica, koja je kao dete na početku građanskog rata u Slavoniji-Hrvatskoj, stigla iz Pakaca u Suboticu. Kumstva se za sledeću godinu prihvatio uvaženi subotički penzioner Dušan Bastalić, koji je u naletu rata stigao iz Slavonskog Broda u Suboticu. Posebno toplo gosti  su na slavi pozdravili velikog  subotičkog privrednika Željka Radanovića, dipl. inž. agronomije i direktora Poljoprivrednog kombinata „Ravnica- Matijević- agrar“ Bajmok, koji je rođen u brdovitoj Slavoniji, ali se naselio  kao i mnogi  njegovi zemljaci  u godinama velikih ratnih sukoba na prostor AP Vojvodine.  Predsednik mr Srđan Banić i potpredsednik Radovan Kovačević sa generalnim sekretarom Igorom Preradovićem  pripremili su slavu uz pomoć mnogih Slavonaca i Baranjaca, koji žive na prostoru Sombora, Bačke Topole, Malog Iđoša, Bačke Palanke, Šida, Sremske Mitrovice, Rume, Stare Pazove, Inđije, Srbobrana, Novog Sada i Subotice,a neki pokazatelji govore, da je na prostor AP Vojvodine u toku rata i posle okončanja sukoba na prostoru Slavonije i Baranje, stiglo više od sedamdeset hiljada novopridošlih stanovnika sa tog prostora-regije u  Hrvatskoj. Mnogi su ovde dobili svoju decu, pa je taj broj danas znatno uvećan. Samo u Subotici, Bačkoj Topoli i opštini Mali Iđoš je prisutno oko 3.500 Slavonaca i Baranjaca, koji su se jako lepo snašli u svom novom Severnobačkom okrugu življenja. Novopridošli Slavonci i Baranjci su u Suboticu stigli najviše iz Osijeka,Slavonskog Broda, Belog Manastira, Darde, Kneževih Vinograda, Pakraca, Daruvara, Podravske Slatine, Našica, Slavonske Požege,Novske, Grubišnog Polja, Nove Gradiške, Okučana, Donjeg Miholjca, Slavonske Orahovice, Virovitice, Valpova, Vinkovaca, Vukovara, Voćina, Suhopolja, Čačinaca, Đulovca, Mikleuša, Slatinskog Drenovca, Cabune, Jasenovca, Markušice, Županje, Bilja, Negoslavaca itd.

- Ovo je potreba našeg naroda iz Slavonije i Baranje u Subotici, prvi smo osnovali zavičajno udruženje u AP Vojvodini pre deset godina i ove godine to ćemo svečano proslaviti. Ponosni smo što je iz Kućanaca kod Podravske Slatine došao naš pokojni Patrijarh Pavle, jer je tu i stogodišnjica od njegovog rođenja. Puno je znamenitih osoba u Srbiju stiglo kroz vekove iz Slavonije i Baranje, sve  pozdravljamo i sa svima hoćemo da sarađujemo,jer zavičaj je samo jedan. Ovde u Subotici ima danas puno zavičajnih društava, a svi skupa mi smo jedan čestiti i vredni narod, koji ima svoje specifičnosti i koji puno vredi u svojim stalnim zanimanjima – jasan je u svoj izjavi Radovan Kovačević, penzioner i predsednik Izvršnog odbora ZU „Slavonija i Baranja“Subotica.

-Tradicionalno se okupimo povodom obeležavanja naše krsne slave – Sretenje Gospodnje u našem gradu stanovanja Subotici. Sveštenik Dragan Stokin nas je sve obradovao prigodnom besedom i pomenuo u svom obraćanju sve vrednosti jedne vredne i plemenite  hrišćanske osobe, ali besedio  je i o ljubavi prema bližnjem svome i  kroz svoju propoved naglasavao da ne trebamo biti udaljeni jedni od drugih, sadašnji način života, radno vredme i velike obaveze ne idu nam na ruku u današnjem teškom vremenu. Otac Dragan sve nas je zamolio tokom svog obraćanja prisutnim na krsnoj slavi, da više posećujemo našu svetu Srpsku pravoslavnu crkvu u Subotici tokom godine, da se uvek molimo dragom Bogu, da slavimo svoje krsne slave, da krštvamo decu i da svoje naslednike šaljemo na časove veronauke.

- Sve je manje vremena u našim porodicama na raspolaganju za druženje, ali zavičaj i dalje nosimo u srcu i nikada ga nećemo zaboraviti. Mi smo ovde ogranizovani da ne zaboravimo naše običaje, kulturu i  nema tu ništa više. Dakle, srećna sam i ponosna što sam bila kuma na našoj krsnoj slavi, a o svom Pakracu i zavičaju stalno pišem pesme i objavljujem nove knjige - rekla je Sanela Pavlica, ovogodišnja kuma i mlada majka i uveliko afirmisana i šire  poznata  zavičajna pesnikinja, rođena u Pakracu, najvećem gradu Zapadne Slavonije, danas stanovnica Subotice i novoizabrana prva  potpredsednica Zavičajnog društva „Slavonija i Baranja“.

-Reč sretenje u prevodu znači susreti i karakteriše u našem slučaju  tradicionalnu proslavu  krsne slave. Državni praznik je  u našoj zemlji i osnivači našeg zavičajnog udruženja su pre deset godina dobro odabrali Sretenje za naše okupljanje u Subotici. Zahvalni smo prvom predsedniku dipl. inž. Jovi Tojagiću, koji se nedavno upokojio na Paliću, ali i našem poznatom subotičkog lekaru i neuropsihijatru dr Branku Đorđević, koji je jedno vreme bio predsednik našeg društva .U novi Upravni odbor izabrane su uglavom mlade osobe, ali i oni nešto stariji, a vrata našeg udruženja su otvorena u svakom času za sve dobronamerne, vredne, osobe sa idejama i za sve naše privrednike,novinare,prosvetne radnike, univerzitetske profesore, lekare, stomatologe, vredne radnike, studente i učenike. Čast i ponos je biti u ovim teškim vremenima sa svojim narodom. Zavičaj nosimo samo u mislima, ali ga nećemo nikada zaboraviti. Zavičaj je tamo gde su naši Slavonci i Baranjci u ovom času,a to je prostor AP Vojvodine i Srbije - reči su vrednog generalnog sekretara Igora Preradovića, mladog i perspektivnog  društveno-političkog delatnika, poslovnog menadžera zaposlenog u „Elektrovojvodini“ Subotica,koji je stigao u naš grad iz mesta Kneževo u Baranji pre punih petnaest godina.

- Moramo pohvaliti i naše bivše predsednike gospodina Stevu Шimića i Milana Kuridžu, koji su očuvali sve ovo što danas imamo. Na početku smo velikog posla i tražimo pomoć od naših zemljaka. Vredno hvale je reći da smo u ovom momentu formirali Aktiv žena, a za to je nadležna predsednica Ljubica Zec, vaspitačica i mnoge naše devojke i žene-uključila se u razgovor i ponosno priča o ovom udruženju – Sanela Pribić- Bastalić, sekretarica Udruženja ZUSIBS.                                                                                   -2-

- Imam puno obaveza u našoj Kompaniji „Ravnica- Matijevićagrar“ Bajmok, jer sam tamo direktor firme,ali se uvek odazivam na poziv svog zavičajnog udruženja. Sudbina nam je svima ista, ali sam siguran da smo jako vredan i puno uspešan narod. Mnogi mladi ljudi su ovde završili najviše škole i fakulete, postali univerzitetski profesori, bave se vrhunskim sportom u našoj zemlji i verujete da sam ponosan što sam stigao iz regije Slavonija i Baranja - nije hteo da se ne čuje njegov glas, a on je dipl. inž- agronomije, vrhunski je poslovni evropski menadžer  i zove se Željko Radanović iz Bajmoka.

Slavonci i Baranjci u Subotici, okupljeni na obeležavanju – proslavi svoje krsne slave Sretenje Gospodnje rastali su se sa pesmom uz već svima poznati pozdrav : Dragi zemljaci i dobri prijatelji, vidimo se već uskoro na nekom novom okupljanju, zavičaj nosimo u srcu i nemojmo nikada zaboraviti naš stari kraj. Zavičaj je ovde gde mi živimo!

 

info: Borislav Eraković

 

 

Custom Search