Licenca za pružanje usluge „Pomoć u kući”

Pet, 06.05.2016 - 14:48 -- nikola.tumbas

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin uručio je Gerontološkom klubu „Centar II”, koji radi pri Gerontološkom centru Subotica, licencu za pružanje usluge „Pomoć u kući”. Usluge vaninstitucionalnog tipa kao što je „Pomoć u kući“ najstarijima omogućavaju da unaprede ili održe kvalitet života u okruženju koje im je poznato i koje im odgovara.

Izražavajući nadu da će će proces licenciranja ustanova u socijalnoj zaštiti biti završen do kraja godine, ministar Vulin je, obraćajući se medijima, naglasio da je upravo zbog toga Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u protekle dve godine u ustanove socijalne zaštite, uključujući i domove za stare, uložilo sigurno najveća sredstva u istoriji socijalne zaštite – 1,447 milijardi dinara.

On je istakao da su kriterijumi tog ministarstva za dodeljivanje licence visoki.

– To pokazuje i podatak da je od 40 gerontocentara, koliko ih je u vlasništvu države, za sada samo pet dobilo licencu – naveo je Vulin. – Ministarstvo ne želi da pravi kompromise sa institucijama, jer bi oni bili kompromis sa kvalitetom života korisnika, a to ne dolazi u obzir.  

Gerontološki centar Subotica kroz program Otvorene zaštite već 45 godina pruža pomoć starijim sugrađanima u obavljanju svakodnevnih delatnosti kod njihovih kuća. Takođe, najstarijima je na raspolaganju 10 gerontoloških klubova u kojima vode bogat društveni život.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search