Kako pokrenuti građane da učestvuju u javnim raspravama od životnog značaja za njih

Sub, 26.11.2016 - 20:22 -- nikola.tumbas
Snježana Mitrović Zajedničkim radom sa MZ do boljih rešenja
Snježana Mitrović Zajedničkim radom sa MZ do boljih rešenja
Milorad Vučinić Zašto pored isključenih radijatora stižu računi
Milorad Vučinić Zašto pored isključenih radijatora stižu računi
AarhusSu - Radionica sa predstavnicima mesnih zajednica
AarhusSu - Radionica sa predstavnicima mesnih zajednica

- Većina mesnih zajednica su slabog kapaciteta, ali to nije razlog da se ne organizuju i učestvuju na javnim raspravama u vezi dokumenata koji se tiču kvaliteta življenja njihovih građana. Između ostalog, zadatak radionice je da se ova ciljna grupa obuči kako da dođu do informacije i prenesu je građanima, te podstaknu da obavezno učestvuju na javnim raspravama na različita dokumenta i akte, posebno na studije u skladu sa Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu. Na žalost, česta je praksa da investitor završi svu zakonsku proceduru i započne sa izgradnjom objekta, a javnost i mesne zajednice tek tada, sa zakašnjenjem, reaguju - ovo je, između ostalog, rekla, Snježana Mitrović, rukovodilac Udruženja TERRA’S na radionici organizovanoj u saradnji sa Regionalnim Arhus centrom Otvorenog univerziteta Subotica, održanoj 25. novembra 2016. godine.

Nakon uvodnih predavanja o zakonima koji regulišu ovu oblast sa konkretnim primerima iz prakse, usledila je izuzetno kvalitetna, na momente žustra rasparava. Opšta je ocena da su mesne zajednice, kao i udruženja građana, izuzetno slabog kapaciteta i da im je neophodna stručna podrška u čemu im mora pomoći lokalna samouprava, posebno kod javnih uvida i davanja mišljenja na studije o proceni uticaja na životnu sredinu ili razne vrste planova.

Većina mesnih zajednica su izrazili želju za započinjanjem ili nastavkom saradnje i shvatili su ovaj skup kao prvu informaciju o mogućnostima zajedničkog angažovanja za bolji kvalitet življenja. Po rečima jedne od učesnica, predstavnici mesnih zajednica su na izborima dali određena obećanja svojim biračima, odnosno građanima, a TERRA’S i Arhus centra vide kao značajnog partnera u rešavanju ekoloških problema ili učešća u raspravama iz oblasti životne sredine. Dogovoreno je da se iznađu mogućnosti i organizuju javne rasprave u prostorijama mesnih zajednica koje to žele.

Naravno bilo je i onih koji apsolutno nisu zainteresovani ili nisu shvatili da i pored volonterskog rada, mesna zajednica prva “na udaru” eventualnog nezadovoljstva stanovništa ako je, na bilo koji način ugrožen kvalitet njihovog življenja.

Zvučni zapis celokupne tribine je u prilogu, kao i izjava Snježane Mitrović.

Poseban detalj je izjava Milorada Vučinića, člana saveta MZ Prozivka koji najavljuje ponovnu problematiku sa Toplanom oko plaćanja određenih troškova koje ljudi ne žele da prihvate posle isključenja sa toplotne mreže ovog javnog preduzeča.

 

Predavači su bili:

Žika Reh, sekretar Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne  sredine, GU Subotica

Bjanka Čuturilo, Centar za ekologiju i održivi razvoj, CEKOR

Organizator radionice je Udruženje TERRA’S u saradnji sa Regionalnim Arhus centrom Subotica, preko projekta “Značaj informisanja i učešća građana u odlučivanju za unapređivanje životne sredine” podržan od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i životnu sredinu, Grada Subotice i OEBS, Misija u Srbiji.

                                                                   

Ministarstvo                                 Pokrajinski sekretarijat                      Grad Subotica

poljoprivrede i                             za urbanizam, graditeljstvo

zaštite životne                             i zaštitu životne sredine

sredine

Custom Search